Yüksek Topuklu Ayakkabı Giymek Zararlı mı

Yüksek Topuklu Ayakkabı Giymek Zararlı mı

Ayakkabı seçimi nasıl olmalı?

Kadınlar yüksek topuklu ayakkabı giymeyi severler. Ancak yüksek topuklu ayakkabı giymenin ayak sağlığına verdiği zararlar göz ardı edilecek kadar basit değildir. Yüksek topuklu ayakkabılar genellikle kas iskelet sisteminde geri dönüşümü olayan hasarlara neden olur. Örneğin topuklu ayakkabı giyen kadınlar ayak bileği ağrısı, bel ağrısı, topuk ağrısı ve duruş bozuklukları gibi sıkıntılar yaşarlar.

5cm yüksekliğindeki topukta normal yürüyüş bozulur. 7 buçuk santimetrelik topuk yüksekliği ayak üzerinde yük ve basınç miktarını 7 kat arttırır. Normal günlük yaşamda yüksek topuklu ayakkabı giyen kadınla, gün içinde 6 km yol yürümüş kadar yorulurlar. Yüksek topuklu ayakkabı kullanımı ayak bileğinde, ayak tarak kemiği kısmında, parmaklarda, topuklarda pek çok kalıcı hasara sebebiyet verir.

Yüksek topuklu ayakkabı giymek hangi hastalıklara neden olur? 

Bunion : Yüksek topuklu ayakkabılar nedeni ile baş parmağın kök ekleminde halluks valgus ve halluks rijidus adı verilen oldukça ağrı veren ve yürümede zorluk çıkaran, tedavisi genellikle cerrahi olan ağır bir şekil bozukluğudur.

Çekiç parmak : Yüksek topuklu ve dar burunlu ayakkabılar parmakları sıkıştırarak ağır parmak şekil bozukluğuna yol açmaktadır. Dar burunlu ayakkabıların içinde parmaklar bükülerek pençeleşme oluşur. Parmaklarda ayakkabının içinde sürtünerek nasırlaşma meydana gelir. Ağır çekiç parmak vakaları sadece cerrahi olarak düzeltilmektedir. Parmaklarda oluşan nasırlar genellikle ciltte tekrarlayan basınç oluşmasından meydana gelir.

Haglund hastalığı : Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde topuk bölgesinin sürekli ayakkabıyla temas etmesi sonucu topuğun arka tarafındaki kemiklerde şekil bozukluklarına yol açar. Bu nedenle şiddetli topuk arkası ağrısına aşil tendinite ve bursitlere neden olabilir.

Ayak bileği burkulmaları : Yüksek topuklu ayakkabılar bilek burkulmasına neden olup, ayak bileğindeki bağların uzamasına, yırtılmasına ve kopmasına sebep olur. Ayak bileği burkulmaları yeniden yeniden olur ise ayak bileği gevşekliğine ve kireçlenmeye neden olur.

Diz ağrıları : Yüksek topuklu ayakkabı giymek diz içi basıncı arttırdığı gibi, dizlerdeki yük dağılımını bozar. Bu durum diz ağrısı ve diz kireçlenmesi gibi ciddi sağlık problemlerine yol açar.

Nöromalar : Yüksek topuklu ve dar burunlu ayakkabı giyerek parmak aralarındaki ince sinirlerin sıkışmasına ve bu sinirlerin şişmelerine veya tümör oluşumuna neden olabilir. Bu duruma morton nöroması denilir. Morton nöroması oldukça ağrılı olur iken, bazı vakalarda cerrahi tedavi bile ağrıyı geçirmeyebilir.

Bel ağrısı : Yüksek topuklu ayakkabı giymek bel çukurluğunu arttırarak sinir kanallarını daraltır. Bu nedenle omurga kireçlenmesi ve bel fıtığı gibi sorunlar ortaya çıkar. Omurga kemiğinin dayanma gücünü azaltarak şekil bozuklukları, sırt ve boyun ağrıları meydana gelir.

Baldır kasları : Uzun yıllar topuklu ayakkabı giyen kadınlarda baldır kası kısalması görülür. Baldır kasları kısalan kişiler daha sonra normal topuklu ayakkabı giymekte zorlanırlar.
back to top