Varisi Nasıl engellerim

Varisi Nasıl engellerim

Varis hastalığı ve korunma yöntemleri

Varis hastalığından korunmak için mümkün olduğunca bacakları hareket ettirmek, uzun süre sabit ayakta kalmamak, uzun süre sabit oturmamak gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde mutlaka bacakları duş alırken veya banyo yaparken sonrasında ayak bileklerinden kasığa kadar soğuk su tutmanın da faydası olur. Çünkü soğuk su toplardamarların büzülmesine ve kanın kalbe daha hızlı dönmesine yardımcı olur ve bu sayede toplardamarlar rahatlar. Bu nedenle banyonun ılık suyla yapılması, banyodan sonra ayak bileğinden kasığa kadar su tutulması önerilmektedir.

Tatilde denize gidildiğinde güneşin altında uzun durmak yerine denizde bacakları daha fazla hareket ettirmek ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmamak, bacakları kuma gömmemek varisten korunmak için oldukça önem taşır. Deniz keyfinin varise dönüşmemesi için güneşlenmek yerine denizde yüzerek veya hareket ederek geçirmek tercih edilmelidir. Çünkü suda hareket edildiğinde toplardamarlar daha rahat boşalır ve böylece bacaklarda rahatlar.


Dar kıyafetler giymek varis oluşumunu tetikleyen bir etken olup, dar giyinmede bacaklardan kalbe dönen kanın yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca korse, tayt, dar pantolon, elbise, etek ve kemerlerden kaçınmak varisten korunmada yararlıdır. Varis olmasında yüksek topuklu ve hiç topuğu olmayan ayakkabılar giymekten de uzak durulmalıdır. Çünkü bu tip ayakkabılar ayak bileği ve baldır kaslarının düzenli çalışmasını engeller ve varis oluşmasına zemin hazırlar. Giyilecek ayakkabının topuğu 2-3 sm arası olup, daha fazla veya daha düz örneğin çok düz babet şeklinde olmamalıdır.

Varisi önlemek için nasıl beslenmeli?

Beslenmenin de varis hastalığından korunmada büyük rolü vardır. Bu yüzden beslenmeye dikkat etmek, az ve sık yemek, aşırı tuzlu, baharatlı ve yağlı beslenmemek gereklidir. Ayrıca sigara, alkol, kola, fazla çay ve kahve gibi içecekleri tüketmemek gibi önlemler varisten korunmak için önemlidir. Su içmek günde en azından 2 lt su içmek varis oluşumunu engellemede en değerli sebeplerimizden biri olan su içmeyi ihmal etmemek çok önemlidir. Çünkü su kan akışını düzenler ve vücuttaki zararlı atıkları atmada yardımcı olur.

Varisi önlemek için hareket etmenin önemi nedir?

Her yarım saatte bir en azından 15 adım atmak varis oluşumunu önlemede faydalı olup, oturarak çalışmak zorunda olduğunuz bir işiniz var ise oturduğunuz yerde sık sık bacaklarınızı hareket ettirebilirsiniz. Böylece kasların yardımı ile bacaklarda kan göllenmesini engellemiş olursunuz. Fakat yarım saatten fazla oturuyor iseniz arada 15 dakika bulunduğunuz yerde yürüyüş yaparak ayaklarınızdaki ve bacaklarınızdaki kan dolaşımını düzenlemiş olursunuz. Ayrıca oturma sürenizde bacak bacak üstüne atmayın ve çömelerek oturmayın bu gibi yanlış oturmalar varis oluşumunu tetikleyebilir.

Fazla kilo problemi varis sebeplerinden biri bu nedenle kilo dengemizi korumak, fazla ise vermek ve fazla kilolardan kurtulmak gerekmektedir. Eğer kilomuz fazla ise uzman bir diyetisyen yardımı ile vermeyi çalışmak önemlidir. Sık kilo alıp vermeye de dikkat etmek, böyle bir sorunumuz var ise altta yatan başka bir sorun olabilir. Bu yüzden bir doktora baş vurmak ve nedenin araştırılmasını isteyip o doğrultuda tedavi olunması gerekebilir. Bu gibi problemlerinde varis oluşmasında etkileri bulunmaktadır.


Gece yatarken ayak tarafını 10 santim yükseltip, ayak seviyesini kalp hizasından bir kaç santim yüksek tutarak bu sayede toplardamar kan akımını zahmetsiz olarak yer çekiminin etkisiyle kalbe yönlendirir. Günün üçte birini yatarak geçirildiği düşünüldüğünde bu şekilde yatarak varis oluşumundan korunmuş olunur. Variste yürüyüş yapmak bisiklete binmek gibi aktiviteler sayesinde ayak bilekleri ve baldırlardaki ritmi hareketler kanın dönüşünü kolaylaştırır. Baldır kaslarını ve bacak pompasını güçlendirir. Bu egzersizleri yaparken alınıp, verilen nefeste kanın dönüşümünü kolaylaştırır. Bunu göz önünde bulundurup, mutlaka her gün düzenli olarak en az 20-40 dakika yürüyüş yapmak veya bisiklete binmek varisten korunmanın en temel şartlarındandır.
back to top