Ayak Nasırları Niye Olur

Ayak Nasırları Niye Olur

Nasır nedenleri ve tedavisi 

Nasır, deride travmanın basıncın olduğu her bölgede meydana çıkabilir. Aslında derinin kendini korumak maksadı ile kalınlaşması sonucu ortaya çıkan oluşumlardır. Nasır genelikle ayaklarda, ellerde ve vücudun travmaya maruz kalan herhangi bir bögesinde oluşabilir. Örneğin keman çalanlarda kemana sürekli boyna dayadıkları için boyunda, namaz kılanlarda veya ev işi yapanlarda dizlerin üzerine yük bindiği için dizlerde, ellerde oluşan nasırlar çok fazla bez sıkma, kazma, kürek, el arabası gibi malzemeleri sürekli kullanmak zorunda kalanlarda, masaya dirsekleri dayama nedeni ile dirseklerde nasırlaşma meydana gelir.

Ayak nasırları daha çok yapısından ya da ayakkabıdan kaynaklanır. Ayakta kemik çıkıntıları var ise mutlaka bir ortopedi uzmanına baş vurmalı ve buna uygun ayakkabı, terlik kullanılması gerekebilir. Sivri ayakkabılar, dar ayakkabılar, yüksek ayakkabılar nasır oluşumuna neden olabilir. Ayak nasırları için ayağın ılık suda bekletilmesi ve sonrasında ayak tabanının törpülenmesi nasırlaşmayı önleyebilir. Ayak nasırları çok fazla derinleşmeden eczanelerde satılan nasırlaşmayı önleyici solisyonlar ve flasterler ile ayakları yumuşatmak fayda sağlayabilir.

Nasır tedavisi

Nasır genel olarak ilaçlar ile tedavi edilir. Salisilik asit içeren veya değişik asitler içeren flasterler yada solisyonlar kullanılır. Fakat nasır çok ağrılı bir durum ise cerrahi tedavi gerekebilir. Nasırlaşmada, öncelikle nedenin ortadan kaldırılması gereklidir. Uygun ayakkabılar giymek, eczanede bulunan solisyonlar ya da flasterler ile önlem almak, kemik çıkıntısı var ise bunun cerrahi olarak düzeltilmesi, ellerde oluşan nasırlar için ev işleri nedeni olan nasırlaşmalar için eldiven kullanmak, dizlik kullanmak, elleri yemek gibi tik sorunu olanların bu tik'i bırakmak ve nasırlaşmanın oluştuğu bölgeyi özel bakım yapmak gibi önlemler alınmalıdır.

Nasır ağrılı ise kişi ağrı kesicilerden faydalanabilir. Eğer nasır ayakta ise ayak pedleri kullanabilir. Ağrı bunlara rağmen geçmez ise cerrahi tedavi gerekebilir. Nasır tedavi edilmez ise giderek büyür ve hasta için zorluk oluşturabilir. Özellikle ayak bölgesinde nasır kökleşir ise hastanın yürümesinde, sosyal yaşantısında, iş hayatında kısıtlamalar ve zorlanmalar başlayabilir. Çünkü nasır hastaya ağrı verebilir. Zaman içerisinde herhangi bir zorlama sonucu enfeksiyona neden olabilir. Eğer damar hastalığı ya da diyabet gibi (şeker hastalığı) söz konusu ise enfeksiyon riski daha fazladır. Bu nedenle nasırın rutin bakımı yapılmalıdır. Ayrıca nasır bantları asit içerdikleri için şeker hastalarında kullanımı önerilmez. Bu durumda gelişebilecek yaralar hayati önem taşıyabilir.

Nasır önlenebilir'mi

Nasır oluşmaması için öncelikle o bölgede travmadan kaçınmak gerekir. Bunu önlemek için, dar sıkan, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar giymemek, ayakta kemik çıkıntısı var ise ayak yastıkçıklarından faydalanmak, parmak araları üst üste biniyor ise parmak ayıraçları kullanmak, her banyodan sonra yumuşayan nasırları törpülemek veya nasırlaşma çok fazla büyümeden nasır solisyonları, flasterleri ve nemlendirici kremleri kullanmak gibi önlemler ile nasırlaşmayı azaltmak mümkün olabilir.

El nasırları tedavisi

Ellerde oluşan nasırlar genellikle mesleki olabilir ya da kişinin o bölgeyi yemesinden oluşabilir. Kişinin bu alışkanlığından kurtulması gerekir. Bunun dışında deriyi yumuşatan kremlerden ve solisyonlardan faydalanmak ve nasırları sık sık törpülemek, ılık su banyoları ve çok kalın bir nasırlaşma var ise cerrahi olarak nasırları gidermek mümkündür.
back to top