Üveit Neden Olur Belirtileri Ve Tedavisi

Üveit Neden Olur Belirtileri Ve Tedavisi

Üveit neden olur?

Gözde birçok kısım vardır. Gözün dışında kornea denilen saat bölgesi gibi kısmın arakasında göz rengini veren üvea tabakası vardır. Üvea, önde iris denilen gözün renkli kısmının arkasında retinaya kadar gözün içini dolduran renkli hücre bölümüdür. Gözün bu bölümlerinin iltihaplanması ve reaksiyonunun, bir şekilde gözde rahatsızlık yapması gibi durumlara üveit denir.

Üveit nedenleri ve tipleri 

Gözün içerisinde gözün rengini veren üvea denilen tabaka çok damarlı bir yapıdır ve bu damarlı yapının her türlü reaksiyonu üveit adı verilen rahatsızlığa neden olur. Üveit iki farklı nedene bağlı gelişir. Üveit göze bağlı nedenlerden (gözün içerisinde bir reaksiyona bağlı, göz içi operasyonlara bağlı gibi) nedenler ve vücutta meydana gelen rahatsızlıklar gibi nedenlerden (romatizmal bir rahatsızlık, ankilozan sipondilit denilen omurga romatizması veya vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen bir iltihaplanma gibi) etkenler gözün üvea tabakasında sıvı birikimine neden olur. Bu durumda vücut bu sıvı birikimine karşı bir tepki oluşturur ve gözde üveit adı verilen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken, uzman bir göz doktoru tarafından takip edilmesi gereken bir hastalık oluşur.

Üveitler genellikle başka organları da ilgilendiren hastalıklar ile birlikte görülür. Üveit bazende hiç bir nedene bağlı olmadan da gelişebilir. Üveitler virüs, mantar ve parazitler gibi etkenler ile oluşabileceği gibi, vücuttaki bir hastalığın belirtisi olarak ta ortaya çıkabilir.

Sistemik hastalıklara bağlı üveit, romatoit artrit, ankilozan sipondilit ve Behçet hastalığının da etken olduğu göz rahatsızlıklarından biridir. Ayrıca enfeksiyonlar, iltihabi hastalıklar, akciğer hastalıkları ve sedef hastalığı gibi hastalıklar, göz ameliyatları ve göz travmaları üveit oluşmasında etkilidir. Bu durumların tedavisi yapılmaz ise ciddi derecede görme kaybına yol açabilir.

Üveit belirtileri 

Üveit bir mikrobik reaksiyon değildir. Üveit genel olarak vücudun gösterdiği tepkisel bir reaksiyondur. Üveitin ilk belirtisi gözde kızarıklık oluşmasıdır ve genellikle tek gözde ortaya çıkar. Diğer bir üveit belirtisi gözde şiddetli ağrıdır.

Üveit oluşumunun diğer belirtileri ise ışıktan rahatsız olma, ışık yansımasının artması, gözün hareketleri ile meydana gelen göz ağrısı, gözde kanlanma, göz sulanması, göz bebeğinde küçülme, bu iltihabi durumun devam etmesi sonucu hızla artış gösteren görme kaybı gibi belirtiler görülür.

Üveit teşhisi nasıl konur?

Üveitin şiddeti, derecesi, tipi ne olursa olsun acil tedavi gerektiren bir göz hastalığıdır. Üveit tedavisi gecikir ise göz bebeğinde şekil bozuklukları, göz tansiyonu, katarakt ve ilerleyen durumlarda körlük gelişebilir. Üveitin bazı tiplerinin teşhisi gözün görünümü ile konulabilir.

Bu durumda gözün arka bölümünün tutulumu söz konusu ise görme kaybının hangi derecede olduğunun anlaşılması ve tedavinin faydasının takibi için anjiyografi, ultrasonografi ve ERG gibi ileri tetkikler yapılır. Üveitin nedenini araştırma amaçlı farklı dallarda hekimler tarafından da değerlendirmeler gerekebilir. Örneğin, romatoloji uzmanlarınca, cilt hastalıkları uzmanlarınca, göğüs hastalıkları uzmanlarınca ve nöroloji uzmanlarınca hasta değerlendirilir.

Üveit mutlaka tedavi edilmeli mi?

Üveitler mutlaka tedavi edilmesi gereken, tedavisi uzun süren, tedavisi meşakkatli olan ve deneyimli doktorlar tarafından tedavisi yapılması gereken bir göz hastalığıdır. Üveitler tekrarlayıcı dır. Üveit gözün ön tarafında oluşmuş ise gözün renkli kısmında yapışıklıklara neden olur. Bu tür yapışıklık oluşması göz bebeği hareketini bozar.

Böyle bir durumda üveit devam eder ise gözde katarakt oluşmasına yol açabilir. Üveit gözün arkasına yerleşir ve tedavi edilmez ise giderek arkaya doğru yerleşen üveit, görme hücrelerinin tahrip olmasına ve kalıcı görme kusurlarına sebebiyet verebilir. Üveit gözün arkasında göz sinirlerine ve göz damarlarına yerleşir ise geriye dönüşü olmayan körlüğe neden olabilir. Bu nedenle tek gözde kızarıklık veya üveit teşhisi konulan hastaların en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir.

Üveit tedavisi nasıl yapılır?

Üvea dokusunun tedavisi zordur ve mutlaka bu konuda eğitim almış uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Çünkü üveitler genellikle tekrarlayıcı yerleşim gösterirler. Tedavide kortizon, kotizonlu damlalar, göz içi enjeksiyonlar, göz bebeğini büyüten ilaçlar ve gerekir ise ağızdan alınan ilaç tedavileri ile birlikte aylar süren tedaviler uygulanır.

Üveitin her tipi mutlaka böyle olmaz. Ancak üveitin cinsini ayırmak ve cinsine göre tedavi etmek önemlidir. Üveit tekrarladığında tedavisi her zaman aynı olmayabilir. Üveitlerin takip ve tedavisi, konusunda uzman göz doktoru tarafından yapılmalıdır.

Üveit tedavisi ve takibi nasıl olur?

Üveit tedavisi sırasında gereken durumlarda koyu camlı gözlük tedavisi verilebilir. Tedavi sırasında herhangi bir aktivite kısıtlaması yapılmaz. Fakat çok fazla şikayetler var ve kullanılan ilaçların yan etkileri oluyor ise araba kullanmak ve tehlikeli işler yapmak doğru olmaz.

Hastaların takibi çok önemlidir. Çünkü Hastalığın bazı bulguları takip sırasında fark edilir. Bu sayede yapılacak tedavi yöntemleri değiştirilebilir. Üveite neden olan başka bir hastalık söz konusu ise bu hastalıkların da tedavisi tedaviye eklenir.
back to top