Ayak Tarak Kemiği Kırıkları Nedenleri

Ayak Tarak Kemiği Kırıkları Nedenleri

Ayak ortası (ayak tarak kemiği) kırıkları nedenleri ve tedavisi

Altı kemikten oluşan tarsometatarsal kompleks lisfrancs eklemi olarak bilinir. Lisfrancs yaralanmalarının % 20'si acil serviste atlanır. Lisfrancs eklem yaralanmalarının büyük çoğunluğunda metatars kuboid ve kuneiform kırıkları mevcuttur. Ayakta metatars kırıkları (tarak kemiği kırıkları), ayağın üzerine yük binmesi ya da ani burkulmalar nedeni ile oluşur.

Tarak kemiği kırıkları ayak bileği burkulmaları sonrası, düşme sonrası, ayağın üzerine yukarıdan ağır bir şey düşmesi sonucu oluşan ayak tarak kemiği kırıklarıdır. Tarak kemiği kırıkları özellikle profesyonel sporcularda oldukça sık görülür. En sık karşılaşılan 5'ci metatars kırığı olarak sınıflandırılan jones kırığıdır. Bu kırıklarda kırığın tipine göre cerrahi tedaviye gerek duyulur.

Ayak tarak kemiği kırıkları belirtileri

Ayak tarak kemiği kırıkları belirtileri, ayakta hasaasiyet ve şişlik, özellikle metatarsokuneiform eklemde hassasiyet, rotasyon testinde ağrı ortaya çıkması, ayak tabanında küçük morarma, ayağın üzerine basamama gibi belirtiler görülür.

Ayak tarak kemiği kırıkları tanısı

Ayak tarak kemiği kırıkları tanısı, fizik muayenede orta ayakta hassasiyet ve şişlik dikkatli muayene ve röntgenolojik değerlendirmeyi gerektirir. Ayrışmış kırıklı çıkıklar muayenede belirgin olarak görülmesine rağmen, gizli yaralanmalar için tüm artikülasyonların özellikle medial kuneiform - birinci metatarsal eklemin dikkatli muayenesi önemlidir.

Ayak tarak kemiği kırıkları tedavisi 

Ayak tarak kemiği kırıklarının tedavisi basit yer değiştirmeden kaynayan kırıklarda bile 6-8 haftalık iyileşme süreci vardır. Yer değiştirmiş kaynamayan kırıklar cerrahi yöntem ile tedavi edilir. Ameliyat sonrası, önce 4 hafta ayağın üzerine yük vermeden koltuk değneği kullanılarak, sonraki 4 hafta'da ayağın üzerine yük vererek fizik tedavi programına alınır. Diğer tarak kemiği kırıklarında da kırığın iyileşme süresi 6 haftadır.
back to top