Tavuk Karası Hastalığı Neden Olur

Tavuk Karası Hastalığı Neden Olur

Tavuk karası (gece körlüğü) belirtileri ve tedavisi

Tavuk karası, gece körlüğü veya tıptaki adı ile retinitis pigmentosa kalıtımsal bir hastalıktır. Göze bir ışık geldiğinde kornea, iris ve lens tabakasından geçerek arkaya doğru gider. Gözün arkasında sarı nokta denilen, merkez görme alanı olan ve görüntünün buradan beyne giderek yorumlandığı kısmı vardır. Retina tabakası denilen bu tabakanın bir başka dejenerasyonu da retinitis pigmentosa yani tavuk karasıdır.

Halk arasında tavuk karası olarak bilinen bu göz hastalığı retina hücrelerinin bozulması ile başlar. Bu hücrelerin bozulması sarı noktaya uzak bir bölgeden başladığı için hasta bu bozukluğu fark edemez. Ancak hastalık ilerledikçe çevresindeki cisimleri görmekte zorlanmaya başlar ve bu nedenle trafik kazaları, bir şeyleri çarpma ve bardak devirme gibi kazalara sebebiyet verir. Tavuk karası hastalığı çocukluktan itibaren ortaya çıkabilir iken, 40'lı yaşlara doğru körlük gelişir.

Tavuk karası hastalığı (gece körlüğü) nedenleri

Tavuk karası genellikle genetik bir hastalık olup, kalıtım yolu ile anne veya babadan geçer. Bazı hastalarda dominant geçişli olur iken, 100 kadar gen bu durumdan etkilenebilir ve bu 100 kadar genden herhangi birinin bozukluğu diğer nesillere taşınır. Bu nedenle bu hastalığın düzeltilmesi çok zordur.

Tavuk karası hastalığı edinsel olarak kazanılmaz. Çünkü bu hastalık doğuştan vardır ya da yoktur. Milyarda bir ihtimal bazı idrar söktürücü ilaçların tavuk karası hastalığına etken olduğu bilinmektedir. Tavuk karası hastalığı olan kişilerin gözü dışarıdan normaldir ve hastalık karşıdan bakma ile anlaşılmaz. Tavuk karasını ancak göz doktoru muayenede anlayabilir.

Tavuk karası hastalığı (gece körlüğü) belirtileri 

Tavuk karası olan kişi dışarıdan bakıldığında normal görünür. Fakat hasta kendisi baktığı zaman ilk başlarda bir şey hissetmez iken, alaca karanlıkta seçmeler zorlaşır. Çünkü gözün içindeki basil veya çubuk denilen hücrelerin alaca karanlıkta algılaması gerekir iken, bu hastalık varlığında bozukluk başlamıştır.

Hasta da erken dönemde alaca karanlıkta görme güçlüğü, ilerleyen dönemlerde gece görme güçlüğü, hastanın görme alanında daralma ve giderek körlük oluşması gibi şikayetler başlar. Tavuk karası sorunu olan kişiler tünelden bakar gibi sadece ortayı görürler.

Tavuk karası hastalığı (gece körlüğü) teşhisi

Tavuk karası ancak hastanın şikayetleri nedeni ile göz doktoruna gittiğinde anlaşılır. Doktor muayenesinde öncelikle göz dibi muayenesi yapılır. Göz dibi muayenesi, gözün arkasındaki retina tabakasında görme hücrelerini ve birikmiş pigmentleri gösterir.

Göz dibi muayenesinden sonra, görme alanı denilen çevresel görmenin ne kadar daraldığını gösteren muayene yapılır. Bunlardan sonra gerekir ise daha ileri tetkik olan elektroretinografi tetkiki yapılır.

Tavuk karası (gece körlüğü) tedavi edilir mi?

Tavuk karasının kesin bir tedavisi ve ameliyat ile düzeltme gibi tedavi yöntemi yoktur. Tavuk karası oluşması durumunda retina tabakası zaten yeteri kadar hasar görmüştür. Bazı göz doktorları tavuk karası hastalığında A vitamini ve omega 3 önermektedirler. Bu yöntem ile hastalığın ilerlemesi bir miktar önlenebilir.

Tavuk karası hastalığı için gen terapi tedavisi uygulanmakta idi. Bu tedavi yönteminin deneme aşamasında birçok ölüm ve kanser vakaları görülmüş ve FDA tarafından tüm dünyada gen tedavisi yasaklanmıştır.

Tavuk karası hastalığı tedavisinde biyonik göz tedavisi 7 yılda 23 hastada denenmiş ve sadece 2 boyutlu siyah ve beyaz görme sağlanabilmiştir. Biyonik göz tedavisinin tavuk karası hastalığında başarı oranının sadece % 10 olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle biyonik göz tedavisi gece körlüğünde çok fazla tercih edilmemektedir.

Ayrıca son yıllarda tavuk karası hastalığında uygulanan elektro akupunktur tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu konuda uzman Türk göz hekimleri, bu tedavi yöntemini uygulayabilmektedir.

Günümüzde tavuk karası hastalığı için geliştirilen kök hücre tedavisi olarak bilinen yeni bir tedavi yöntemi de gündeme gelmiştir.

Tavuk karası (gece körlüğü) hastalığı kök hücre tedavisi nedir?  

Kök hücre tedavisi sayesinde görme yeteneği % 10'un bile altında olan birçok hastanın görme yeteneğini yeniden kavuşabilecekleri konusunda yayınlar vardır. Kök hücre tedavisi ile tavuk karası rahatsızlığı olan hastalar görme yeteneklerini tekrar geri kazanabilecekleri bilinmektedir.

Tüm dünyada tavuk karası hastalığı için yeni tedavi yöntemleri çalışmaları devam etmektedir. Kök hücre tedavi yönteminde retinaya kendini yenileyebilen kök hücreleri nakledilmektedir. Bu tedavi yöntemi oldukça yeni bir yöntem olup dünya'da sayılı merkezlerde, Türkiye'de ise Hacettepe Üniversitesi ve bazı özel göz hastanelerinde uygulandığı hakkında bilgiler vardır. Kök hücre tedavisi sayesinde halk arasında tavuk karası olarak bilinen retinitis pigmentosa hastaları normal görme olanağının sağlanacağı doğrultusunda bilgiler verilmiştir.

Çocuklarda tavuk karası hastalığı nasıl anlaşılır?

Tavuk karasının başka göz hastalıkları ile ilgisi yoktur. Fakat tavuk karası hastalığı olan hastaların % 50'sinde değişik bir tip katarakt gelişebilir. Bu nedenle çocuklar erken dönemde mutlaka göz muayenesinden geçmelidir. Çocuklar doğumundan itibaren etrafındaki herkesin kendisi gibi gördüğünü zannederler Yani çocuklarda doğuştan bir göz sorunu olduğunda çocuk büyüdüğünde bile bunu anlayamaz.

Herhangi bir göz hastalığı olmasa bile çocukların 2-4-7-12 yaşları arasında mutlaka bir göz doktoruna götürülmesi gereklidir. Bu muayeneden sonra doktor duruma göre aileleri bu konuda yönlendirir. Tavuk karası teşhisi konulan çocukların kontrolleri yaş büyüdükçe sıklaştırılmalı ve doktorun önerdiği tavsiyeler uygulanmalıdır.
back to top