Çocukların Kalbinde Üfürüm Neden Olur

Çocukların Kalbinde Üfürüm Neden Olur

Çocuklarda kalpte üfürüm belirtileri ve tedavisi

Kalpte üfürüm, dolaşan kanın kalbin içindeki ters akımı (türbülansı) demektir. Bu ters akım kan dolaşımının önündeki herhangi bir engelden kaynaklanabilir. Bu durum kanın dar damardan ya da bozulmuş kapakçıklardan geçmek zorunda kalması şeklidir. Fakat bazen çocukluk çağında masum üfürümler görülebilir.

Genelde çocuklarda duyulan üfürümler masum üfürümlerdir. Masum üfürümler, genellikle ateşli hastalıklar sırasında veya hiç bir neden olmadan meydana çıkabilen şiddeti düşük müzikal karakterlerdeki seslerdir. İki ile sekiz yaş arasındaki çocukların en az yüzde ellisinde masum üfürüm duyulabilir.

Çocukların kalbinde üfürüm belirtileri

Kalpte üfürüm genelde bir hastalık olarak algılandığı gibi, aslında üfürüm bir muayene bulgusudur. Kalpte üfürüm doktorun muayene sırasında duyduğu kalbin normal seslerinden farklı bir sestir. Üfürümün bir kalp hastalığına işaret etmesi veya masum olması söz konusu olduğu gibi, kalp hastalığına ait üfürümlerde hastalığın diğer belirtileri, doktorun üfürümün hastalıktan kaynaklandığını anlamasına yardımcı olabilir. Üfürümün belirtileri süt çocuklarında kilo alma sorunları, beslenme zorluğu, solunum yolu enfeksiyonları ile birlikte muayene sırasında üfürüm duyulur ise tanıyı koymak daha kolay olabilir. Büyük çocuklarda üfürüm belirtileri, yorgunluk, sık hastalanma, kalp hastalıklarına bağlı renk değişimleri (morarma) gibi belirtiler daha ciddi kalp hastalıklarına işaret edebilir.

Çocuklarda kalpte üfürüm zararlı mıdır?

Çocuklardaki üfürümlerin geneli masum üfürümlerdir. Fakat üfürüm herhangi bir kalp hastalığına bağlı oluşuyor ise hastalığın ciddiyetine göre tehlike yaratabilir. Çocuklarda yaş guruplarına göre, üfürümün bir kalp hastalığı olabileceğini düşündürmesi söz konusu olabilir. Örneğin, yeni doğan bir bebekte bazen kalp hastalığı ciddi bile olsa üfürüm duyulmayabilir. Kalpte üfürüm daha çok süt çocuklarında veya daha büyük çocuklarda muayene bulgusu olabilir. Çocuklarda kalpte üfürüm sorununda, hastalığın ciddiyetine göre zamana bırakılabileceği gibi acil tedavi edilmesi de gerekebilir.

Çocukların kalbindeki masum üfürümler

Masum üfürümler, herhangi bir hastalık olmadan da duyulan üfürümlerdir. İki ile sekiz yaş arasındaki çocuklarda % 50-70 arasında duyulabilen üfürümlerdir. Masum üfürümlerin genelde kalbe zararları olmadığı gibi herhangi bir tedavi veya takip gerektirmez. Masum üfürüm olan çocuklar zorlanmadan spor yapabilir ve sporcu, yarışmacı olabilirler. Fakat önemli olan nokta, üfürümün masum mu, yoksa bir kalp hastalığına bağlı mı olup olmadığının teşhisinin konulmasıdır. Masum üfürüm çocuklarda belli bir nedene bağlı olmadan da her çocukta duyulabilir. Örneğin, ateşli hastalıklar sırasında, enfeksiyonel hastalıklarda, Akdeniz ateşi (FMF) hastalığının atakları sırasında, geçirilen herhangi bir ağır travmatolojik durumlarda, heyecanlanma anında, çocuk koştuktan sonra gibi benzeri durumlarda şiddeti hafif olan ve çocuğun gelişiminde anormallik olmayan üfürümler genelde masum üfürümlerdir.

Çocuklarda kalpte üfürüm tanısı

Çocuklarda kalpte üfürüm, doktor muayenesinde kalbin dinlenmesi esnasında duyulan sesler ile teşhis edilir. Çocuğun standart muayeneleri yapılır iken, çocuğun gelişiminde bir anormallik yok ve üfürümün masum üfürüm olduğu ve sonradan çıkan bir üfürüm olduğu söz konusu ise emin olunması için, akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) tetkiki gibi tetkikler yapılabilir. Bu durumu çocuğu takip eden doktor izleyebilir. Fakat çocuktaki üfürümün kesin nedenini öğrenmek için, çocuk kardiyoloji uzmanına gitmek ve daha derin tetkikler yaptırmak gerekebilir. Gereken tetkikler yapıldıktan sonra cidi bir kalp hastalığı var ise tedavi ve takip hastalığa göre planlanır.

Çocuklarda kalpte üfürüm tedavisi

Çocuklarda üfürümler, masum üfürüm ise hiç bir tedavi ve takibe gerek duyulmaz iken, bu üfürümler genellikle sekiz yaş civarında kendiliğinden düzelirler. Masum üfürümlerde çocuğun yaşantısında herhangi bir kısıtlama yapmaya gerek yoktur. Fakat hastalığa ait üfürümler devam eder ise hastalık acil tedavi gerektirebilir ya da gerektirmeyebilir.

Çocuklardaki üfürümlerin tedavisinde üfürümün tedavisi değil, sebep olan hastalığın tedavisi gerekir. Örneğin, kalp deliği nedeni ile üfürüm duyuluyor ise deliğin ameliyat ile kapatılmasından sonra üfürüm sorunu da ortadan kalkar. Eğer üfürüm damar darlığından kaynaklanıyor ise balon tedavisi ile damar açıldıktan sonra, üfürüm tam olarak geçmese bile azalır. Çocukların kalbindeki üfürüm sorununda önemli olan hastalığın takibinin yapılmasıdır.

Çocuğun kalbinde üfürüm var ise ne yapılabilir?

Çocuklarda kalpte üfürüm bir muayene bulgusudur ve üfürüm duyulduğunda ailenin haberi olması önemlidir. Üfürümün, masum ya da bir hastalığa bağlı olup olmadığını anlamak amacı ile çocuk kardiyoloğuna baş vurmak ve üfürümün önemli bir üfürüm mü yoksa masum üfürüm mü olup olmadığını anlamak gereklidir. Üfürümün teşhisi konulduktan sonra, eğer masum üfürüm ise çocuğun hayatında herhangi bir kısıtlama gerekmez ve her türlü spor ve yarışma gibi aktivitelere katılabilir ve normal sağlıklı çocuklar gibi günlük yaşantısına devam edebilir.
back to top