Çarpık Ayak (Pes Ekinovarus) Sorunu Çözümleri

Çarpık Ayak (Pes Ekinovarus) Sorunu Çözümleri

Pes ekinovarus (gelişimsel çarpık ayak) nedenleri 

Doğuştan çarpık ayak (DÇA), en yaygın iskelet sitemi anomalisi olarak doğumdan itibaren yoğun ortopedik tedavi gerektiren tartışmalı bir deformite (şekil bozukluğudur). Dünyada her sene 100.000'den fazla çocuğun doğumsal çarpık ayak sorunu ile doğduğu belirtilmektedir. Görülme sıklığı ırklara göre değişiklik gösterirken, erkek çocuklarda daha sık görülür. Hastaların % 50'sinde her iki ayakta oluşabilir. Tek taraflı olan hastalarda % 50 daha çok sağ ayakta rastlanır.

Gelişimsel (doğumsal) çarpık ayak deformitesinin nedeni tam olarak bilinmesede, bebek anne karnında iken kasların tam çalışmamasından veya genetik faktörlerden meydana geldiği düşünülmektedir. Anne'nin hamilelik döneminde röntgen ışınlarına maruz kalması, hamileliğin ilk üç ayında ilaç kullanması ve çocuğun anne karnında sıkışmasının bebeğin ayak gelişimini olumsuz etkilediği bildirilmektedir. Çarpık ayak, topuklar ve parmakların içe doğru dönmesi olarak tarif edilir. Genellikle baldır ve ayak normalden kısadır ve kısalık özellikle tek taraflı vakalarda belirgin görülür. Çarpık ayak ağrı yapmaz ve düzeltilmesi mümkündür.

Çarpık ayak belirtileri

Ayak bir tarafa doğru dönüktür ve Parmaklar ve ayak bileği içe veya aşağı doğru bakar. İki ayakta da şekil bozukluğu var ise ayak parmakları diğer ayağa doğru döner. Ağrı olmadığı gibi, bozukluğun olduğu baldır ve bacak normal taraftan daha kısa ve küçüktür. Bu bozukluk tedavi edilmez ise çocuğun ayakta durmasını ve yürümesini zorlaştırır. Çarpık ayak tedavi edilmediği taktirde ciddi derecede rahatsızlıklara ve sakatlıklara neden olabilir.

Çarpık ayak tedavisi 

Doğumsal çarpık ayak tedavisi genellikle doğumdan hemen sonra yapılır. Ayağı normal şekline getirerek düzeltilir ve bu düzeltmenin devamını sağlamak için alçılama yapılır. Düzeltme işlemi aşamalı olarak arttırılarak her hafta tekrarlanır. Ayağın normal haline gelmesi 6-12 hafta sürebilir. Ayak veya ayaklar düzeldikten sonra, düzelmenin korunması için bebek yürümeye başlayana kadar özel ayakkabı tedavisi verilir. 3 veya 7 yaşına kadar kaslar, ayağı eski haline döndürmeye çalışır. Bu nedenle çocuk 7 yaşına kadar doktoru tarafından takip edilir.

Doğumsal çarpık ayak tedavisi, bebek doğduktan hemen sonra yapılmaz ise alçılama tedavisi fazla işe yaramayabilir. Bu tip çarpık ayak tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılır. Çarpık ayak ameliyatı bebek 3-12 aylıkken yapılabilir ve tek ameliyat ile ayaktaki kemik, bağ ve tedon bozuklukları düzeltilir. Çarpık ayak ameliyatından sonra, 6-8 hafta alçı uygulaması ve devamında özel steenback ortezi kullanımı 3 ay süresince tam gün 3 yıl süresince sadece geceleri ortez kullanılır. Çarpık ayak tedavinden sonra hastalarda 12 yaşına kadar ayak hernekadar son şeklini alsa bile kızlarda 15-16 erkeklerde 17-18 yaşına kadar takip devam edebilir.
back to top