Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur

Çocuklarda Karın Ağrısı Neden Olur

Çocuklarda karın ağrısına neden olan hastalıklar

Çocuklarda karın ağrısının en önemli nedenlerinden biri rotavirüs enfeksiyonlarına bağlı ishallerdir. Bu durum ile birlikte çocuklarda bulantı, kusma gaz problemi, kabızlık, özellikle bebeklerde kolik denilen gaz şikayetleri görülür. Çocukların bazı besinleri çok fazla yemesi sonucu şekerlemeleri, çikolataları çok fazla tüketirler ise karın ağrısı olabilir. Ayrıca tavuk, balık gibi önceden kalmış gıdaların bozulmuş olması çocuklarda karın ağrısına yol açabilir.

Çocuklarda apandisit iltihapları, mide bağırsak hastalıkları, safra kesesi problemleri, böbrek sorunları gibi sorunlar çocuklarda karın ağrısına sebep olur. Ayrıca çocuklarda psikolojik olarak karın ağrısı olabilir. Bazen çocuklar bir şeylerden kaçmak isteyen çocuklar, okula veya ailenin gitmek istediği bir yere gitmek istemiyor ise karnım ağrıyor diyebilirler.

Çocuklarda hangi hastalıklar karın ağrısına neden olur?

Çok sık karnı ağrıyan çocuklarda idrar yolları sorunu olabilir. Çocuk sık sık idrar yapma ihtiyacı duyuyor, idrarını yaptıktan sonra yine çişim geldi diyor ise bu durumda idrar yolları ile ilgili bir problem (sistit, idrar yolu iltihapları, üriner sistem enfeksiyonları, böbrek taşları gibi) durumlar söz konusu olabilir. Bebeklerde kolik gazı genellikle 3 aylıktan daha küçük yaşta ağlama ile birlikte aralıklı olarak görülen karın ağrısıdır. Kolik ağrısı ani başlar ve saatler boyunca sürebilir.

Apandisit çocukluk çağındaki en yaygın cerrahi işlem yapılan travmalar dışında akut apandisittir. 9-12 yaşlar arasında ve erkek çocuklarda daha sık görülür. Tekrarlayan karın ağrısı sendromu, en sık 10-12 yaşları arasında ve kızlarda daha sık görülür ve bu çocuklar daha çok stresli durumlar sonrası doktora baş vurur. Kolon polipleri, pankreatit, intaraabdominal kitleler, portal hipertansiyon, meckel divertikülü, pilor stenozu, intestinal obstrüksiyon, inkarsere herni, malrotasyon ve volvulus, sarılık, gis kanaması, kabızlık, ishal, ailevi Akdeniz ateşi hastalığı gibi sorunlar çocuklarda karın ağrısı yapabilir. Çocuklar psikolojik olarak ta karın ağrısı olduğunu söyleyebilirler. Psikolojik karın ağrısı olan çocuk, karnının neresinde ağrı olduğunu tarif edemez ve genel durumu daha iyi olur.

Çocuklarda hangi yiyecekler karın ağrısı yapar?

Çocukların çok sevdiği şekerler, çikolatalar, gazlı içeceklerin çok fazla tüketilmesi, kızartmalar, mayonezli, tavuklu yiyeceklerin uzun süre durması nedeni ile bakterilere bağlı çocuklarda karın ağrısı yapabilir. Çocukların yediği gıdaları mümkün olduğunca taze hazırlamak, gazlı içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları vermek, ayran olarak vermek daha iyi olur. Yine çikolatalar, şekerlemeler, bisküviler gibi besinlerden mümkün olduğunca daha seyrek vermek gerekir.

Çocuklarda karın ağrısının nedeni nasıl anlaşılır?

Çocuklarda ani başlayan karın ağrılarında beraberinde bulantı, kusma var ise 6-12 saat geçmesine rağmen karın ağrısı geçmiyor ise çocuk mutlaka doktora götürülmelidir. Çocuklardaki karın ağrısı tanısı doktorun yapacağı iyi bir fizik muayenede karın içerisindeki hangi organın tutulmuş olabileceğine dair bilgi verebilir.

Bu muayeneden alınan bilgiye göre gerekli kan, idrar testleri ve gerekir ise ultrason, akciğer grafisi, karın bölgesi grafisi, bilgisayarlı tomografi istenebilir. Bu veriler doğrultusunda karın ağrısının tedavi planı yapılır.

Çocuklarda karın ağrısı için evde yapılabilecek öneriler 

Çocuğun karın ağrısı şikayeti ile doktora götürüldüğünde doktorun bunu dikkate alması gereklidir. Çocuğun psikolojik durumunun göz önünde bulundurulması gerekir. Fakat karın ağrısını psikolojik deyip geçiştirmeden önce çocuğun genel durumunu da dikkatli bir şekilde gözlemlemek gerekir. Karın ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, ishal, ateş yüksekliği gibi şikayetler görülür ise çocuğun durumunu dikkate almak önemlidir. Fakat bu ağrı çok şiddetli değil ise, gazdan ya da yediği bir şeyden kaynaklanan bir ağrı ise bir sıcak su torbasının çocuğun karnına konulması, ayaklarının sıcak tutulması, çocuğun bağırsak bölgesini, karnın üzerinden sağdan sola masaj yapılmak fayda sağlar.
back to top