Göz Sulanması Neden Olur

Göz Sulanması Neden Olur

Göz sulanması nedenleri ve tedavisi

Göz sulanması, normal bir gözde herhangi bir problem yok ise göz yaşı hissedilmez. Eğer gözde bir su birikmesi oluyor ve bazende bu su birikmesi yanağa doğru taşıyor ise bunun adı göz sulanması dır.

Bu durumda göz yaşı fazla gelir ve orada biriken göz yaşı hem görmeyi bozar hemde sulu görmeye neden olur. Göz sulanması durumunda göz kapağını ve kirpikleri oynatarak biriken bu suyun dağılması için çaba gösterilir.

Göz sulanması tipleri 

Göz sulanması iki ana grupta değerlendirilir. Bunlar, göz yaşı fazlalığı ya da orada bulunan göz yaşının dışarıya atılamaması dır.

Fazla göz yaşı olmasının nedenleri arasında gözde oluşan iltihabi bir durum, gözde yabancı bir cisim varlığı yada başka hastalıklardan dolayı refleks olarak göz yaşı salgısı artar. Bu durum göz yaşının fazla salgılanması durumudur.

Göz sulanmasının diğer tipinde ise göz yaşı salgısı normal olduğu halde göz sulanması olur. Bu tip göz sulanması gözdeki pompa sisteminde meydana gelen bir bozukluktan kaynaklanır. Çünkü göz yaşı gözün alt ve üst kapağındaki buruna yakın küçük iki delikten genize akıtılır ve bu yapıda bir tıkanıklık söz konusu ise göz yaşı birikimi oluşur.

Göz sulanması nedenleri

Göz sulanmasının nedenleri iki mekanizmadan oluşmaktadır. Birincisi fazla göz yaşı salgısı ya da göz yaşı salgısı normal ancak göz yaşını boşaltan sistemlerde problem varlığıdır.

Fazla göz yaşı oluşması gözlerde iltihabi bir durumun oluşması, göze kaçan yabancı cisimler, göz yaşı kanal tıkanıklıkları, göz kapağı anormallikleri, göz tansiyonu, göz kuruluğu, kornea hastalıkları, yüz felci, rüzgara maruz kalma, soğuk hava, alerjik sorunlar, gribal hastalıklar, Behçet hastalığı gibi bazı romatizmal hastalıklar, gözleri bastırarak silmek, ağlama sonucu göz yaşı artışı gibi nedenler göz sulanmasına neden olur.

Göz sulanmaları, göz kanalı yeteri kadar gelişmemiş 0-1 yaş arası bebeklerde daha sık görülür. Bazı bebeklerde de doğumsal göz tansiyonu nedeni ile de bebeklerde göz sulanması gelişebilir.

Göz sulanması başka göz sorunlarına neden olur mu? 

Göz sulanmasının en önemli sıkıntısı görmeyi bozmasıdır. Yani göz yaşı biriktiğinde flu görme (net görememe) gibi bir sorun oluşur. Bu net görememe durumu ortaya çıktığında kleenex sendromu denilen bir durum oluşur ve bir kısır döngü başlar.

Kleenex sendromu oluştuğunda hasta hemen bir kağıt mendil alır ve gözünü silmeye başlar. Fakat bu yaptığı uygulama ile gözün kornea tabakasının epitel dokusuna zarar verir ve tahriş eder. Bu epitel dokusu tahriş oldukça refleks olarak göz yaşında artış oluşur ve hasta gözünü daha fazla siler ve bu şekilde kısır döngü devam eder.

Göz sulanması tedavi edilir mi?

Göz sulanmasının tedavi yöntemleri nedene yönelik olmalıdır. Örneğin, gözde bir yabancı cisim var ve gözde tahrişe neden olmuş ise bu durum damlalar ile geçiştirilmemelidir. Göze kaçan cisim çıkartılmadan bu durum düzelmez. Eğer göz sulanmasının nedeni göz yaşı kanallarındaki tıkanma ise öncelikle bu tıkanmanın nedeni bulunmalı ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Bazı durumlarda göz yaşı kanalları tıkalı değil ama dardır. Bu durumda da bu darlık genişletilir. Göz sulanmasının nedeni iltihabi bir durum ise antibiyotik içerikli damlalar kullanılır. Göz sulanmasının nedeni alerjik bir sebep ise bu alerji için antialerjik damlalar verilir.

Kısacası göz sulanmasının öncelikle nedeni bulunmalı ve nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır. Göz sulanması sağlıklı bireylerde de arada bir görülebilir. Bu nedenle bazı hastalıklara bağlı göz sulanması ile bu tip göz sulanması birbirinden ayırt edilmelidir.
back to top