Cilt Lekesi Niye Oluşur Cilt Lekesine Lazer Tedavisi

Cilt Lekesi Niye Oluşur Cilt Lekesine Lazer Tedavisi

Ciltte oluşan lekeler nasıl tedavi edilir?

Ciltte leke, ciltteki melanosit hücre denilen hücrelerin melanin pigmenti salgılaması sonucunda, bunların ciltte birikmesi ile oluşur. Cilt lekesi oluşumuna bir çok etken neden olabilir. Örneğin, insanların genetik yapıları, güneşe karşı kalınan maruzuyet, kimyasal maddeler, hormonal tabletler, hamilelik dönemi oluşan lekeler, doğumsal lekeler, sigara kullanımı gibi faktörler ciltte leke oluşmasına neden olur.

Ciltte oluşan güneş lekeleri nasıl giderilir?

Güneş lekeleri vücuttaki melanosit hücrelerinin, melamin pigmenti salgısının neden olduğu (melazma) tipi lekelerdir. Güneş lekeleri genellikle hassas ciltlerde ve güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Güneş lekeleri herkeste oluşur. Özellikle genç kadınlarda daha sık oluşur. Güneş lekelerinin büyüklüğüne göre tedavisi planlanır. Daha küçük lekelerde kimyasal peeling tedavisi uygulanır. Daha büyük lekeler lazer tedavisi ile tedavi edilir. Derisi hassas olan kişilerin yaz aylarında güneşe dikkat etmeleri, cilt kanseri riskinden dolayı korunmasız güneşlenmemeleri gereklidir.

Ne tür cilt lekeleri tedavi edilmez?  

Vücutta birçok nedenle cilt lekeleri oluşur. Vücutta oluşan lekelerin %90'nı tedavi edilebilmektedir. Fakat tedavi edilemeyen sadece renginde bir miktar düzelme sağlanan lekelerde vardır. Damarsal lekelerin bazıları da endiyak lazer ile tedavi edilir. Bazı lekeler ise tedavi edildikten sonra tekrarlayabilir. Bu nedenle güneşten korunmak önemlidir.

Hamilelikte oluşan lekeler nasıl giderilir? 

Gebelik lekesi melazma denilen özellikle hamilelikte oluşan ya da doğum kontrol hapları kullanımı sonucu oluşan ve kadınların en çok yüz bölgesinde meydana gelen kahverengi lekelerdir. Gebelik lekeleri genellikle yüz bölgesinde ve esmer tenlilerde oluşur. Hamilelik lekeleri de lazer ile soyma yöntemi tedavisi uygulanır. Ayrıca hamilelik döneminde leke oluşmaması için bu yönde kullanılan kremler fayda sağlayabilir.

Doğumsal cilt lekeleri tedavi edilebilir mi?

Doğum lekelerinde melamin pigmentinin neden olduğu lekelerde lazer ve kimyasal peeling tedavisi uygulanır. Lekenin genişliğine, derinliğine ve yerine göre tedavinin sonuçları değişebilir. Bazı lekelerde olumlu sonuçlar elde edilir iken, bazı lekelerin sadece renginde değişim sağlanabilir. Damarsal doğum lekelerinde sadece indiyak lazer uygulaması yapılır. Bu yöntemler seanslar şeklinde uygulanır.

Yanık lekeleri tedavi edilebilir mi?

Yanık lekelerinde yanığın türü, yanığın ne şekilde oluştuğu tedavi açısından önemlidir. Bazı yanıklarda cerrahi tedavi gerekmektedir. Bazı yanıklarda lazer ile soyma işlemi ve kimyasal peeling ile lekelerin giderilmesi tedavisi uygulanır. Yanık tedavisinde tıbbi ilaç tedavisi desteği gereklidir.

Lazer tedavisi hangi tür cilt lekelerinde uygulanır? 

Lazer tedavisi birçok cilt lekesinde uygulanan bir yöntemdir. Doğumsal cilt lekeleri dışında diğer lekelerde % 90'na yakın başarı sağlanabilir. Fakat doğumsal lekelerde bu oran % 70 civarındadır. Lazer tedavisi, güneş lekelerinde, gebelik lekelerinde, çillerde, akne lekelerinde, yaşlılık lekelerinde lazer tedavi uygulanabilir.

Alpier lazer tedavisi ne tür cilt lekelerinde uygulanır?

Alpier lazer soğuk lazer denilen aslında tam bir lazer olmayan yöntemdir. Alpier lazer daha çok cilt lekelerinde kullanılır. Alpier lazer cihazı tedavi sırasında direkt cildin melamin pigmentini hedef alır ve bu pigment üzerinde etki gösterir. Lazer ile yapılan cilt tedavisi işleminden sonra hastanın üç hafta boyunca güneşe çıkmaması gereklidir. Alpier lazer kılları yok etmede çok etkili olmadığı için bu yöntem ile epilasyon uygulaması yapılmaz. Alpier lazer ciltteki lekeleri temizleme, cildi gençleştirme ve cildi temizleme amaçlı kullanılır.
back to top