Sever Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Sever Hastalığı Belirtileri Nelerdir

Sever hastalığı nedenleri ve tedavisi

Sever hastalığı, aşil tendonun kalkaneusu fazla çekmesi ile görülen kalkaneal epifizit olarak'ta bilinir. Çocukluk döneminde oluşan topuk ağrısının en sık nedenlerinden'dir. Sever hastalığı aktiviteye bağlıdır ve erkeklerde daha fazla görülür. Koşma ve zıplama hareketlerinin yapıldığı spor dallarında daha sık görülür. Kızlarda daha çok 8-10 yaşlarında erkeklerde 10- 12 yaşları arasında meydana çıkar. Bu durum topuk kemiği arka alt büyüme plağında bir zorlanmaya bağlı gelişir. Bu bölgedeki bursayı, aşil tendonu (ayağın arkasındaki kalın kiriş) ve tendon yapışma yerini etkileyen bir hastalıktır.

Sever hastalığı belirtileri  

Sever hastalığı belirtileri, topuk ağrısı ve egzersiz sonrası topallama meydana gelir. Aşil tendonun çevresinde basma esnasında ağrı ve gerginlik olur. Topuğun üzerinde yürüme ağrılı, parmak ucunda yürüme ağrısızdır. Ayak parmak uçları yukarı doğru büküldüğünde topukta ciddi derecede ağrı hissedilir ve çoğunlukla topuk ağrısı tek taraflı olduğu gibi bazen iki tarafta'da ağrı hissedilir.

Sever hastalığı tedavisi

Sever hastalığı tedavisi, ortopedi uzmanının yapacağı fizik muayene ve röntgen filmleri ile tanısı konulur. Çok ağrılı durumlarda istirahat ve buz uygulaması yapılır. Sürekli spor yapan çocuklarda silikon topuk desteği ve germe egzersizleri tavsiye edilir. Topuk ağrısı zaman içerisinde 2-4 sene arasında kendiliğinden geçer. Geçmeyen ve çok ağrılı durumlarda diz bükük, ayak bileği ağrısız tarafa bükük (plantar fleksiyon) olarak 3 hafta alçı yapılır. Hastalığın şiddetine ve tedaviye verdiği cevaba göre 2 hafta 2 ay arası fiziksel aktivite kısıtlaması gerekebilir. Sever hastalığı sorunu olan çocukların fiziksel aktivite ve spordan sonra soğuk kompres uygulaması faydalı olabilir.
back to top