Oruç Tutarken Susuzluk Önlenebilir mi

Oruç Tutarken Susuzluk Önlenebilir mi

Ramazanda ayında susuzluğu önleme yöntemleri

Oruç, Kuran'a göre niyetlenip, gün doğumundan önceki alaca karanlıktan (tan yeri ağarmaya başlamasından) gün batımından sonraki alaca karanlığa değin katı - sıvı hiçbir şey yememek, içmemek ve cinsel ilişkide bulunmamak demektir. Ramazan, hayır ve bereket ayıdır. Allah bu ayı birçok faziletler ile donatmıştır. Bunlardan birisi de, Allah'ın Kuran'ı bu ayda insanların hidayeti için indirmesidir.

Oruç tutarken susamamak için ne yapılabilir?

Ramazan ayında oruç tutarken, özellikle yaz aylarına denk gelen ramazan ayında susuzluk dayanılması en zor olan kısımı dır. Yaz aylarında aşırı sıcaklar ile birlikte oruç tutarken daha çok susuzluk olur.

Ramazan aylarında susuzluğu gidermek için ne yapılabilir denildiğinde, bazı püf noktalarına dikkat edilir ise daha rahat oruç tutmak mümkün olabilir.

Örneğin, çok tuzlu, çok yağlı, çok şekerli besinlerden uzak durarak oruç tutmayı kolaylaştırmak mümkün olabilir. Aşırı tuzlu besinler, tuzlu zeytin, tuz miktarı fazla olan hazır besinler, turşu, salamura besinler yüksek miktarda tuz içerdikleri için gün içerisinde susuzluğa neden olur. Oruç tutulduğu için su içilemez ve bu durum baş ağrısı ve bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkarır.

Sahurda kızarmış besinlerden, tatlılardan, hamur işlerinden uzak durmak gerekir. Sahurda mutlaka 4-5 bardak su içmeye dikkat edilmeli ve gün ışığının direkt vurduğu saatlerde çok fazla dışarı çıkmamak önemlidir. Oruçluyken sabah serinliğinde ve akşam serinliğinde dışarı çıkmak daha doğru olur. Spor ya da yürüyüş gibi aktiviteleri de akşam iftardan 2 saat sonra yapmak gerekir.

Yaz aylarında oruç tutarken ne kadar su içilmeli?

Yaz aylarında artan sıcaklar ile birlikte sıvı kaybı da artmaktadır. Dolayısı ile sıcak olduğu için su ihtiyacı da artar bu nedenle daha fazla su içmeye özen göstermek gerekir. Bir yetişkinin normal şartlarda günlük su ihtiyacı 2 litre civarıdır. Fakat oruç tutarken günlük su tüketme miktarı yaklaşık 2 buçuk 3 litre olmalıdır.

Bu su miktarının en az bir litresi sahurda, iftarda ve iftar sonrasında da ortalama 8-10 bardak su tüketilmesi önemlidir. Orucu açarken büyük bir bardak oda sıcaklığında su ile açıp, ardından bir saat ya da yarım saat aralar ile, orta büyüklükteki bardaklar ile ortalama 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çay, kahve gibi içecekler su ihtiyacını gideren içecekler olmadığı gibi sıvı ihtiyacında ek destek sağlayabilir.

Bu tip içecekleri içerken de şeker oranı olmamalı ya da mümkün olduğunca az şekerli olmalıdır. Yan içecekler olarak asitli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı ve mümkün olduğunca süt, ayran bitki çayları, şekersiz yapılan kompostolar, evde yapılmış limonatalar, sahurda ve iftarda yoğurt, cacık, salatalık, domates, karpuz, kavun, şeftali, bol salata gibi yiyecekler ve içecekler tercih edilmelidir. Oruç tutarken ağır yiyeceklerden uzak durmak ve mümkün olduğunca proteinli ve yağsız besinleri ( haşlanmış yumurta, balık, tavuk, yoğurt ve tuzsuz peynir, lor peyniri gibi) tercih etmek hem susuzluğu hemde açlığı gidermek için oldukça önemlidir.

Oruç tutanlarda az su içmek sağlık sorunlarına neden olur mu?

Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde günler çok uzun ve su tüketimine daha fazla ihtiyaç olduğu için yeterli su tüketmek mümkün olmayabilmektedir ve çok uzun saatler susuz kalınır. Özellikle sahura kalkmayan kişiler sahurda yeterli su tüketemez ve sadece iftarda ve iftar sonrası kısa süre su içebilirler.

Sahura kalkmadan ve yeterli su tüketmeden oruç tutmak, özellikle yaz aylarında oldukça yanlış ve vücut sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. İnsan vücudunun % 70'i sudur ve bu nedenle yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. Ramazanda az su içildiğinde migren atakları, baş dönmesi, halsizlik, titreme, depresyon gibi sorunlar görülebilir.

Bunun dışında az su içme nedeni ile en çok etkilenen organ böbreklerdir. Yetersiz su tüketimi sonucu böbreklerde harabiyet oluşur ve böbrek yetmezliğine bile sebep olabilir. Bu nedenle oruç tutarken yeterli su içmeye dikkat edilmelidir. Az su içildiğinde vücut bünyesindeki suyu tutmaya çalışır ve bu durum ödeme neden olur. Yeterli su içmek metabolizmanın hızlanmasında da etkilidir. Yeterli su içmek ideal kiloyu korumada da fayda sağlar. Özellikle yaz aylarına denk gelen ramazan ayında oruç tutarken mutlaka 2 buçuk, 3 litre su tüketmek çok ama çok önemlidir.
back to top