Çocuklarda Kalp Damar Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda Kalp Damar Hastalığı Belirtileri

Çocuklarda koroner arter hastalığı nedenleri  

Çocukluk çağında yetişkinlerden farklı olarak, koroner arter hastalığı ile ilgili nedenler doğumsal ve nadir olarak görülür. Sol koroner arterin, pulmoner arterden miyokart perfüzyonunun ağır düzeyde bozulmasına sebep olmaktadır. Sol koroner arterin sağ koroner kasptan çıkması, iki büyük damar arasında seyretmesine ve akım hacminin arttığı durumlarda kalbin sıkışmasına sebep olur ve bu sorunun olduğu hastalarda egzersiz halinde ani ölüm vakalarına rastlanmaktadır.

Kanda bazı yağların yükselmesine bağlı koroner arterlerin erken damar sertleşmesi bulunan aile öyküsü (genetik) olup fiziksel muayenede, obez ve ksantomları görülen hastaların araştırılması gerekmektedir. Ayrıca, kavasaki hastalığının akut seyri sırasında, koroner arter damar duvarlarında zayıflama kabarcık veya balonlaşma oluşması sebebi ile koroner dolaşım bozulabilir. Bu hastalardan, koroner arter damar zayıflığı veya damar genişlemesi olmayan hastalarda koroner vazospazma yani damar kasılmasına eğilim saptanmıştır.

Çocuklarda kalp damar hastalığı belirtileri

Sol ventrikülün çıkım yolunu daraltan aort darlığı, hipertrofik kardiyomiyopati benzeri yapısal kalp kası hastalıkları iskemik ağrılara ve ritim bozukluklarına neden olabilir. Özellikle egzersizle gelen göğüs ağrısı lezyonun ağırlığı hakkında güvenilir bir ölçüt olup tedavi endikasyonlarından biridir. Mitral kapak prolapsusu toplumda sık rastlanan ve genelde iyi seyirli bir anomali olarak bilinmektedir. Mitral valv (kapak) prolapsusunda ağrının papiller kas veya sol ventrikül endokart iskemisinden meydana geldiği düşünülmektedir. Ritim bozukluklarının da mitral kapak (valv) prolapsusuna eşlik ettiği görülmüştür.

Çocuklarda kalp damar hastalığı tedavisi

Göğüs ağrısının kardiyak kökenli olduğunun düşünülmesi hasta çocuk ve ailesinde strese neden olabilir. Bu sebepten dolayı tedavide öncelikle hasta ve ailesi ile konuşulması, neden olan durumların açıklanması ve gerekir ise hastalığın belirtileri hakkında günlük tutulması uygun görülür. Göğüs ağrılarında nedene yönelik tedavi uygulanması, koroner arter hastalığına bağlı olup olmadığını netleştirmek amacı ile çocuk hastanın pediatrik kardiyoloji bölümünde kardiyoloji uzmanları tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.
back to top