Seboreik Dermatit Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi (Yağlı Egzama)

Seboreik Dermatit Nedir? Belirtileri Ve Tedavisi (Yağlı Egzama)

Seboreik dermatit (yağlı egzama) nedenleri 

Seboreik dermatit ya da yağlı egzama, ilk kez 1887 yılında Paul Gerson Unna tarafından tanımlanan, genellikle sebase gland denilen yağlı hücrelerin yoğun olduğu vücut bölgesini tutan kronik tekrarlayıcı, eritemli, infiltre, yağlı sarımsı skuamlar ile karakterize, yüzeyel inflamatuar, kendiliğinden azalma ve alevlenme gösteren bir cilt hastalığıdır. Seboreik dermatit kesinlikle bulaşıcı değildir. Hastalığın en büyük özelliği sebase gland denilen yağlı hücrenin çok daha yoğun olduğu saçlı deri, yüzün T bölgesi, sırt bölgesinin üst kısmı, göğüs bölgesinin ön kısmı, kulak içi ve kulak arkası gibi bölgelerde yerleşim gösteren bir hastalıktır.

Seboreik dermatit nedeni belli olmayan enflamatuar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı % 1 ve 3 civarıdır. Seboreik dermatit genellikle ergenlik (adolesan) dönemlerinde ve postadolesan dönemlerinde (20-50 yaşları arasında) meydana çıkar ve uzun yıllar artma, azalma şeklinde devam eder. Erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Hastalığın klinik özeliği hastanın yaşına, hastalığın yerleşim bölgelerine göre, hastalığın alevlenme dönemlerine göre değişkendir. Seboreik dermatit hastalığının yayılma özelliği yoktur.

Seboreik dermatit (yağlı egzama) nedenleri 

Seboreik dermatit'in nedeni tam olarak bilinemediği gibi, bir çok faktörün rol aldığı multifaktöriyel bir hastalıktır. Bu faktörler, androjenler, yorgunluk, stres, depresyon, mikroanjiopatik olabilen vasküler bozukluklar, basınç değişiklikleri, mevsim değişiklikleri, giyim, beslenme şekli, besin alerjisi, bağışıklık sisteminin vücutta oluşan antijenlere karşı oluşturduğu anormal durumlar, kadınlarda cinsel üreme kapasitesinin azalarak tamamen ortadan kalktığı hormonal değişiklikler, erkeklerde ise üreme kapasitesinin düşüş gösterdiği 45 -60 yaş dönemi gibi (klimakterik) değişimler gibi faktörler, pityrosporum ovale mantarı ve başka nedenler ile alınan bazı ilaçlar seboreik dermatit hastalığı risk faktörleri olarak bilinmektedir.

Seboreik dermatit (yağlı egzama) belirtileri 

Seboreik dermatit, yerleşim alanlarında kırmızı, üzerinde yağlı ve sarımsı kepeklenmeler ile seyreden bir cilt hastalığıdır. Saç derisinde yerleşim gösteren seboreik dermatit genellikle kepeklenme ile karıştırılır. Fakat, saç derisinde kepek daha ince, küçük ve beyazımsı küçük kabuklanmalar şeklindedir. Oysa seboreik dermatit, saçlı deriye yerleştiği zaman daha büyük geniş alanlarda ve daha sarımsı kabuklar ile kendini gösterir. Seboreik dermatit hastalığının alevlenme dönemlerinde genellikle yanmalı kaşıntı eşilik eder.

Ayrıca, kulak arkası, koltuk altı, genital bölge gibi katlantı bölgelere yerleşim gösteren seboreik dermatit'de bu bölgeler nemli olduğu için, kepeklenme görülmez. Bu bölgelerde genellikle fissür denilen geçmeyen ve çatlayan yaralar şeklinde oluşur. Seboreik dermatit'in klinik görüntüsü diğer egzama hastalıklarına benzediği gibi, cildiye (dermatoloji) uzmanlarının yapacağı muayene sırasında yaş dönemleri ve yerleşim bölgeleri nedeni ile diğer egzama hastalıklarından çok daha kolay ayırt edilebilir.

Seboreik dermatit (yağlı egzama) tedavisi     

Seboreik dermatit'e neden olan faktör pityrosporum ovale denilen mantar olduğu için, uygulanan tedavilerde kullanılan tüm prensip bu mantar etkinliğinin sayısını azaltmaya yöneliktir. Seboreik dermatit tedavisinde, içerisinde antifungal denilen mantarlara karşı kullanılan şampuanlar, kremler, losyonlar ve haplar kullanılır. Tedavinin genel amacı hastalığın alevlenme dönemlerinin ve hastalığın azaldığı dönemlerin kontrol altında tutmaya yöneliktir. Seboreik dermatit uzun ve kontrollü tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır. Seberoik dermatit hormonal bozukluklar nedeni ile alevlenme gösterdiğinde steroid tedavisi gerekebilir.
back to top