Kalp Hastaları Oruç Tutabilir mi

Kalp Hastaları Oruç Tutabilir mi

Oruç tutmak kalp hastalarına zarar verir mi?

Dünyada var olmanın güzellikleri arasında, Yaratanı tanımak ve ona ibadet etmek vardır. İbadet, inanan insanın inandığı Yaratıcısı ile iletişimidir. İbadet, Allah'a olan sevgi, saygı ve bağlılığın bir göstergesidir. Geçmişten günümüze Müslüman'lar, oruç ibadeti ve Ramazan ayına layık olduğu şekilde geçirmeyi bir görev bilmişlerdir. Ramazan ve oruç ibadetinin kültürümüze bıraktığı izler yüzyıllardan bu güne varlığını sürdürmüştür.

Oruç tutmak sağlığı normal olan kişiler için zevkli, sağlıklı ve mutluluk veren bir ibadettir. Fakat oruç tutmanın imkansız veya çok meşakkatli, zor veya sakıncalı olduğu bazı özel durumlar vardır. İslam dininde kolaylık temel hedeftir. Dini kuralların yerine getirilmesi sırasında insan takatinin sınırları zorlanmaz. Ramazan ayı içerisinde oruç tutamayacak şekilde hasta olanlar ya da oruç tuttuğunda hastalığı ilerleyecek olanlar oruç tutmayı ertelemeli ya da imkanı var ise oruç fidyesi vermelidir.

Kalp hastalıkları ve oruç

Kalp hastalıkları belirti vermeden de seyredebileceği gibi, kişinin günlük yaşamını etkileyecek kadar ciddi de seyredebilir. Kalp hastalıklarının derecesine ve tipine göre kontrol altında tutulabilen ve kişinin doktorunun izin verdiği, hastalığı hafif seyirli olan kalp hastaları doktorlarının kontrolü altında oruç tutabilirler. Fakat bu kişiler oruç tutmaya karar vermeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Son bir sene içinde kalp krizi geçiren kişiler, kalp hastalığı nedeni ile şikayetleri kontrol altına alınamayan kişiler, Çoklu ilaç kullanmayı gerektiren kalp yetmezliği hastaları, tansiyonu kontrol altında tutulamayan yüksek tansiyon hastaları, Kalp kapak protezi veya inme riski yüksek olup, kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları doğru değildir.

Son bir yıl içinde stent tedavisi uygulanmış ve kan sulandırıcı ilaç kullanmaya devam eden kalp hastaları da oruç tutmamalıdır. Fakat stent tedavisinin üzerinden 1 sene geçmiş ve hastanın şikayetleri kontrol altına alınmış ise bu hastalar doktorlarının kontrolü altında oruç tutmasında belkide sakınca olmayabilir.

İnme riskini azaltmak için kan sulandırıcı ilaç kullanan kalp hastalarının oruç tutmaları önerilmez. Kronik kalp damar hastalığı olan ve hastalığı kontrol altında olan ve sadece koruyucu amaçlı düşük doz aspirin kullanan hastalar doktor kontrolünden geçtikten sonra ve doktorları izin verir ise oruç tutabilirler.

Oruç tutan kalp hastaları nelere dikkat etmeli?

Ramazan ayı çok uzun ve sıcak mevsimlere denk geldiğinde, uzun aç ve susuz kalmak dayanılmaz olabilir. Bu nedenle bu hastalar dayanma güçlerine göre hareket etmelidir.

İftarda hızlı ve çok yemek yemekten mümkün olduğunca sakınılmalıdır.

Akdeniz mutfağı diye tabir edilen sebze ve salata ağırlıklı, et olarak ta tavuk veya balık tercih edilmelidir.

Yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Eğer yağlı ve hızlı yemek yenilir ise kalp krizi riski artar.

Günlük ihtiyaç duyulan besin miktarı az ve sık olacak şekilde bölünmelidir. Mümkün ise diyetisyen yardımı alınmalıdır.

Doktor, başka bir şekilde tarif etmedi ise günlük 2 litre suyu azar azar tüketmek önemlidir. Özellikle hipertansiyon hastalarının ve bilinen kalp damar hastalığı olan kişilerin beslenme ve su tüketme konusunda daha dikkatli olmaları gereklidir. Eğer zorlanılıyor ise oruç aralıklar ile ya da daha kısa ve daha serin aylarda kaza yapılarak tutulabilir. Maddi imkanı rahat olanlar oruç fidyesi, gerçekten ihtiyaç sahiplerine verebilir.
back to top