Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir

Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir

Tırnak mantarı nedenleri ve tedavisi

Tırnak mantarı el ve ayak tırnaklarında görülebildiği gibi, ayak tırnaklarında daha fazla görülür. Tırnak mantarının en önemli nedeni tırnakta meydana gelen travmalardır. Normalde tırnak, yapısı gereğince sert ve kalındır ve bir mantarın tırnağa bulaşması çok zordur. Lakin, tırnakta herhangi bir nedenle zedelenme oluşur ise yapısı bozulur ve mantarın tırnağa geçmesi kolaylaşır. Tırnağın bir yere sıkışması, çarpması, vurması ve bu nedenle zedelenmesinden sonra, meydana gelen tırnak mantarı daha sık görülür.

Fakat, bazen zedelenme ile oluşan el ve ayak tırnak mantarı çoğunlukla anlaşılmaz. Tırnak mantarının diğer bir sebebi ortak kullanılan tırnak makasları olabilir. Aile bireylerinden birinde mantar enfeksiyonu var ise ortak kullanılan tırnak makası tırnak mantarı enfeksiyonuna neden olabilir. Diğer bir neden ise manikür ve pedikür yaptırmak, kişinin kendi setini kullanmaması, enfekte cihazlar ile manikür pedikür yaptırmak bile mantar enfeksiyonunun bulaşmasını engellemez. Tırnak mantarının diğer nedenleri, uzun süre spor yapmak, uzun yürümek, dar ayakkabı giymek, havuz, plaj, spor salonları gibi ortak kullanım alanlarında çıplak ayak yürümek ve terlik, ayakkabı gibi eşyaları ortak kullanmak'ta tırnak mantarı oluşumuna neden olabilir. Tırnak mantarı daha çok orta yaş grubunda, yaşlılarda ve nadir olarak çocuklarda'da görülebilir.

Tırnak mantarı belirtileri

Tırnak mantarının belirtileri, tırnakta mantarın yerleşim yerine göre ve mantarın cinsine göre değişebilir. Özellikle uç bölgelerde yerleşim söz konusu ise bu bölgede kalınlaşma, tırnakları keserken zorlanma, tırnağın pul pul dökülmesi, kahverengi, siyah veya sarı renk değişikliği, tırnağın ucundan ayrılması gibi belirtiler tırnak mantarının başlıca belirtileridir. Deriye yakın bölgede ise deride kızarıklık oluşur. Bağışıklık sistemi zayıf olan ya da şeker hastalığı olan kişilerde oluşan tırnak mantarları genellikle tüm tırnakları tutar ve tırnaklarda sarı veya beyaz bir tırnak kalınlaşması meydana gelir. Tırnak mantarına bağlı tırnağın yatağında bozukluk, batma, ağrı veya tırnağın kalınlaşmasından dolayı yürürken ayakkabının tırnağa baskı yapması sonucu tırnakta ağrı olabilir. Tırnak mantarında genellikle koku olmaz.

Tırnak mantarı tedavisi

Tırnak mantarından korunabilmek için rahat ayakkabılar giymek önemli olduğu gibi, sivri burunlu tırnağa baskı yapan ayakkabılar tırnak mantarı riskini arttırır. Naylon içeriği düşük pamuklu çorap giyilmesi, spor ayakkabı giyerken ayakların hava almasına dikkat edilmesi, kişinin ayakları çok fazla terliyor ise daha sık çorap değiştirmesi, ter önleyici jeller, kremler sürülmesi, ayaklar çok fazla yıkanıyor ise iyi kurulanması gibi önlemler ile tırnak ve ayak mantarı oluşumundan korunmak mümkün olabilir. Ayrıca, gereken durumlarda mantar pudrası veya bebek pudrası kullanmak mantardan korunmada faydalıdır.

Tırnak mantarı tedavisi, tanısı konulduktan sonra antifungal ilaçlar ile yapılır. Ayrıca günümüzde tırnak mantarı lazer yöntem ile tedavi edilmektedir. Tırnak mantarı tedavisinde lazer tedavisi giderek yaygınlaşmaktadır. Lazer tedavisi ilaçlara oranla yan etkisi daha az olan tedavi yöntemi olduğundan tırnak mantarı tedavisinde tercih edilen yöntemdir.
back to top