Ayak Ağrısı Neden Olur? Ayak Ağrısı Tedavisi

Ayak Ağrısı Neden Olur? Ayak Ağrısı Tedavisi

Ayak ağrısına neden olan hastalıklar

Ayaklarda kemikler, eklemler, bağ ve kas bulunur. Ayağın sağlıklı hareket edebilmesi ve vücut yükünü taşıyabilmesi için kemiklerin duruşu, birbirleri ile olan mesafeleri ve eklemlerin açıları çok önemlidir. Doğumsal olan şekil bozukluğu ve sonradan oluşan bozukluklar ayak sağlığını olumsuz yönde etkiler. Yeni doğan bebeklerin yaklaşık % 5'inde ayak problemleri görüldüğü gibi, yetişkinlerin yaklaşık % 60'ında ayak problemleri görülür. Hareketsizlik, aşırı kliolu olmak, sigara içmek, ayak sağlığını önemsememek, ayağı sürekli zorlayan hareketler yapmak, uygun olmayan ayakları rahatsız eden ayakkabı giymek ve bazı hastalıklar ayak sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Ayaklar, yıllar geçtikçe yapısal olarak değişime uğrar, rahatsızlanır ve şekil bozuklukları meydana gelir. Ayak bileklerinden başlayıp, dizleri ve omurga sistemini etkiler ve baş ağrılarına bile neden olabilir. Ayak ağıları, düz tabanlık, diyabetik ayak, parmak çıkıntıları, topuk dikeni, nasırlar, siğiller, tırnak batması, aşil tendinit, plantar fasiit, çukur ayak, sever hastalığı, çekiç parmak, tarsal tünel sendromu, tendon iltihabı, ayak bileği burkulması, ayak parmak kırıkları, topuk kırıkları, ayak tarak kemiği kırıkları, ayak bileği kırıkları ve ayak bileği çıkıkları gibi nedenler ayak ağrılarına neden olur.

Düz tabanlık (pes planus)

Düz tabanlık, ayağın normal kavisinin kaybedilerek yere olan temasının iç bölgede artmasıdır. Düz tabanlık belirtileri, çabuk yorulma, ayak iç kısmında ağrı ve bazı durumlarda baca kadar uzanan ağrı şeklindedir. Düz tabanlık tedavisi, özel tabanlık, takip ve gereken durumlarda cerrahi düzeltme tedavisi uygulanır.

Plantar fasiit

Plantar fasiit, topuk ağrısının en sık karşılaşılan nedenidir. Plantar fasiit, orta yaşlı kişilerde, atletlerde, askerlerde ve ayak üzerinde uzun süre duran gençlerde daha sık görülür. Plantar fasiit belirtileri, sabah yataktan kalkıldığında ya da oturduktan sonra ayağa kalkıldığında topukta ağrı, ağrı başladıktan sonra her gün geçtikçe artma gösterir. Plantar fasiit tedavisi, öncelikle germe egzersizleri, istirahat, ayakkabı seçimi, ilaç tedavisi, ESWT (vücut dışından uygulanan şok dalga) tedavisi ve gereken durumlarda cerrahi tedavi uygulanır.

Tarsal tünel sendromu

Tarsal tünel sendromu, tibial sinir üzerine yüklenen baskı veya sıkışma sonucu oluşan, ayak bileği iç tarafından ayak içine doğru ortaya çıkan şikayetlerin meydana geldiği hastalıktır. Tarsal tünel sendromu belirtileri, ayak bileğinin iç yüzeyinde, ayak tabanında hissedilen karıncalanma, yanma, elektriklenme, hissizlik ve ayak ağrısı gibi belirtilerdir. Tarsal tünel sendromu tedavisi, cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi ilaç tadavisi, tabanlık tadavisi, ortez kullanımı, germe egzersizleri, enjeksiyon tedavisi ve ereken durumlarda cerrahi gevşetme tedavisi uygulanır.

Çukur ayak (pes kavus)

Ayakların iç kısmında görülen kavsin normalden fazla olmasına çukur ayak denilir. Çukur taban, düz tabanlığın tam tersidir. Çukur ayak belirtileri, çocuklarda sık düşme, çukurluğun yanı sıra topukta içe dönme, hastalığın ilerlemesi ile parmaklarda pençeleşme gibi belirtiler görülür. Çukur ayak tedavisi, çukur ayak oluşumunun nedenine göre tedavi yöntemleri uygulanır.

Aşil tendon yırtılması (rüptürü)

Aşil tendon, alt bacağın arkasındaki kaslar ortak bir tendon ile topuk kemiği olan kalkaneusa birleşir. Aşil tendon kopması, dengesiz hareketler, aşırı zorlanmalar gibi travmalar nedeni ile meydana gelir. Aşil tendon kopması belirtileri, tendon koptuğu anda trak diye bir ses duyulur ve sonrasında baldır kısmında, ayak bileğinde ağrı, şişlik ve morluk gibi belirtiler görülür. Aşil tendon kopması tedavisi, yaralanmanın durumuna göre alçı veya breys uygulaması ve farklı cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.

 Aşil tendon iltihabı (tendinit)

Tendinit, kemiği ekleme bağlayan tendonun iltihaplanması, enflamasyonu, yangı denilen bir çeşit mikrobik olmayan iltihabıdır. Aşil tendon iltihabı belirtileri, tendonun bulunduğu alanda ani başlayan şiddetli ağrı, hassasiyet, hareket kısıtlılığı ve tendonda kalınlaşma gibi belirtilerdir. Aşil tendon iltihabı tedavisi, istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve gereken durumlarda cerrahi tedavi gibi tedavi yöntemlerine gerek duyulur.

Topuk dikeni 

Topuk dikeni, ayağın altında var olan, plantar fasya olarak adlandırılan tendonun kısalması sonucu meydana gelen bir durumdur. Topuk dikeni belirtileri, Yataktan kalkıldığında ilk basma sırasında ayağın altında yırtılma, batma duyusu, şiddetli ayak ağrısı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Topuk dikeni tedavisi, özel tabanlık tedavisi, aşık uzatma egzersizleri, fizik tedavi ve rahabilitasyon tedavisi ve gereken durumlarda enjeksiyon veya cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır.
back to top