Aşil Tendon Yırtılması Nedenleri

Aşil Tendon Yırtılması Nedenleri

Aşil tendon rüptürü (kopması) nedenleri ve tedavisi

Uzun yıllardan beri aşil tendon yırtılması bilinmektedir. Aşil tendon yırtılmasının görülme oranı % 0,2 civarı olup alt ekstremite yaralanmalarında oldukça sık görülür. Genellikle 30-40 yaşları arasında daha sık görüldüğü gibi, erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür ve sol tarafta daha sık meydana gelir. Düzenli olarak spor yapmayan kişilerde sportif aktivite esnasında indirekt travma nedeni ile gelişir.

Ani beklenmedik ayak bileği yukarı hareketi ile beraber kuvvetli bir şekilde baldır kası kasılması (yürürken çukura ayağın kayma veya fark edilmeyen merdiven basamağından inme) sonucu oluşur. Ayrıca yük taşıyan ayakta diz düz durumda iken ayak parmak ucunda yükselme ile (teniste) veya yüksekten düşüldüğünde olduğu gibi ayak bileği aşağı bükülü vaziyetteyken bileğin aniden yukarı zorlanmasında olan travmalar aşil tendon yırtılmasına neden olabilir.

Bunların dışında aşil tedon yırtılmalarına neden olan faktörler, romatoid artrit, gut hastalığı, sistemik lupus eritematozus, böbrek yetmezliği, hipertroidi, enfeksiyon, tümör gibi hastalıklar ve bazı antibiyotikler, kortikosteroidlerin kullanımı, aşil tendon şikayetleri varlığı gibi nedenlerden aşil tendon yırtığı oluşabilir.

Aşil tendon yırtığı belirtileri

Aşil tendon koptuğu anda genellikle ''trak'' diye şiddetli bir ses duyulur ve devamında ağrı, zaman içerisinde baldırda ve ayak bileği arkasında şişlik, morluk görülür. Tendonun kopması sonucu kişi ayağın üzerine basabilirken normal bir şekilde yürüyemez. Bazı hastalar tendon kopması durumunda anlayamadıkları için doktora gitmekte gecikirler.

Aşil tendon yırtılması tanısı

Aşil tendon yırtılmalarında tanı için ortopedi uzmanının yapacağı klinik muayane yeterli olabilirken, yaralanma sırasında tendonun tamamında veya bir kısmında (parsiyel) kopma olabilir. Ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri şüpheli durumlarda tanı için kullanılır.

Aşil tendon yırtığı tedavisi

Aşil tendon yırtılmalarında hastanın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Sadece alçı veya breys uygulaması şeklinde konservatif (ameliyatsız) yöntemler olduğu gibi cerrahi tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Cerrahi tedavide farklı yöntemler vardır.

Aşil tendon ameliyatı sırasında ayak bileği arkasından kesi yapılır ve farklı teknikler sayesinde kopan kısım dikilir. Duruma göre bazı sağlamlaştırma işlemleri yapılır. Günümüzde ameliyat sonrası alçı çok fazla tercih edilmez iken, ROM Valker adı verilen açı ayarlı korse kullanılır. Bu yöntem ile yaralanması yeni oluşmuş hastada ortalama 2 hafta sonra ayağın üzerine basıp yürümesi sağlanır. Hastalar, ortalama 4-6 hafta korse kullanımından sonra normal ayaklarına geri dönebilirler. Bu tedavinin sürecinde fizik tedavi bu durumda gerekli olabilir.

Her iki tedavi yöntemi sonrası doğru egzersizlerin doğru şekilde yapılması ve yanlış hareketlerden kaçınılması oldukça önemlidir. Bacak kaslarının dengeli güçlendirilmesi ve uygun germe egzersizleri ile esnekliğin devam ettrilmesi tedavinin esasını oluşturur. Sporcu hastaların spora dönme süresi 4-5 ayı bulur. Ameliyat sonrası ayağın kayması veya yanlış yapılan hareketler yaralanmanın yinelemesine neden olabilir.
back to top