Tarsal Tünel Sendromu Nedenleri

Tarsal Tünel Sendromu Nedenleri

Ayak bileği sinir sıkışması (tarsal tünel sendromu) nedenleri

Tarsal tünel ayak bileğinin iç tarafında, kemiklerin yanında bulunan dar bir boşluktur. Bu boşluğun içinden arter, ven, tendonlar ve ayak tabanı'nın hissini veren ana sinir geçer. Tarsal tünel sendromu ise içinde bulunan bu sinirin (posterior tibial sinir) üzerine yüklenen baskı veya sıkışma sonucu oluşan, ayak bileği iç tarafından ayak içine doğru ortaya çıkan şikayetlerin meydana geldiği bir hastalıktır. Tarsal tünel sendromu, posterior tibial sinir üzerinde baskıya neden olan durumlar oldukça fazladır.

Düz taban sorunu olanlarda topuğun dışa dönmesi sinir üzerinde baskıya neden olabilir. Tarsal tünelde siniri sıkıştıran herhangi bir oluşum, varisler, ganglion kistleri, tendon şişmeleri, kaslarda ve tendonlarda kalınlaşma, artritik kemik çıkıntıları, daha önceden geçirilmiş ya da mevcut olan travmatik tibia, talus ve kalkaneus kırıkları gibi nedenler tarsal tünel sendromuna sebep olabilir. Ayrıca, şeker hastalığı ve eklemleri tutan hastalıklar'da bu soruna yol açabilir.

Tarsal tünel sendromu belirtileri

Tarsal tünel sendromunun belirtileri ayak bileğinin iç yüzeyinde, ayak tabanında hisedilen, karıncalanma, yanma, elektriklenme, hissizlik, ayak ağrısı gibi belirtiler görülür. Bu şikayetler genellikle uzun süre ayakta kalındığı zaman, uzun yüründüğü zaman, egzersiz yapıldığında ve yeni bir egzersize başlandığında ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda bu şikayetlerden sadece bir kaçı ve ya biri görülebildiği gibi, şikayetler tek bir noktada veya topukta, ayak arkasında ve baldırda bile hissedilir.

Tarsal tünel sendromu teşhisi

Tarsal tünel sendromunun tanısında, doktorun yapacağı fizik muayane ve sinir ileti sistemi (EMG) testi gereklidir. Olguların % 90'ında bu test tanıyı koymada yeterli olabilir. Fakat hastalık, plantar fasiit, topuk dikeni, damar hastalıkları, bel fıtığı ya da kireçlenmelere bağlı ağrılar ile karışabileceğinden, tarsal tünel sendromu tanısı alındıktan sonra gereken durumlarda manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemi ile tarsal tünel içinde basıya neden olan lezyonun olup olmadığı araştırılır.

Tarsal tünel sendromu tedavisi

Tarsal tünel sendromu tedavisi cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri uygulanır. Öncelikle antiinflamatuar ilaçlar ve gerek duyulan vakalarda ortopedik tabanlık, Ayak duruş pozukluğunda ortez kullanımı, istirahat amacı ile diz altı alçılama, germe egzersizleri ve lokal steroid enjeksiyonu gibi tedavi seçenekleri uygulanır. Bu tedaviler sonucu şikayetleri geçmeyen hastalarda tarsal tünel gevşetme cerrahisi yapılır. Tarsal tünel sendromunda tedavi basıya neden olan problemlere göre planlanır. Yer kaplayan lezyonların neden olduğu vakalarda ilk seçenek kitlenin cerrahi olarak çıkarılmasıdır.
back to top