Hamilelerde Varis Niye Olur

Hamilelerde Varis Niye Olur

Hamilelikte varis önlenebilir mi?

Varis hastalığı hamilelikte de sorun yaratan bir rahatsızlıktır. Hayatın her döneminde varis hastalığı oluşabilir iken hamilelikte hormonların etkisi, kan basıncının artması, alınan kilo ile kasık toplardamarında basınç nedeniyle genişleme oluşmaktadır. Bazende genital bölge kenarlarında, makatta da varisler olabilir. Estetik olarak kötü görünümde mavimsi kırmızımsı morluklar hamilelik döneminde kadınları mutsuz edebilir. Bazı hamilelerde bacaklarda ağrı, şişme, kaşıntı zonklama, yanma, özellikle akşama doğru bu gibi şikayetler yaşanır. Bazı hamilelerde de görüntü bozukluğu dışında hiç bir şikayet olmayabilir.

Çok fazla rastlanmasa da ciddi boyutta artıp (tromboflebit) gibi damar enfeksiyonlarına, ağrının çok fazla olmasından dolayı hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Böyle durumlarda doktora baş vurmak ve tedavi olmak gerekebilir. Hamilelikte de varis oluşumu genelde ailevi yani genetik nedenlerden kaynaklanır ve hamilelik öncesi varis belirtileri olanlarda, doğum kontrol ilacı kullananlarda, ikiz bebek bekleyenlerde ve altta yatan bazı dolaşım bozukluklarında da hamilelik döneminde varis oluşması kaçınılmaz olabilir. Aynı zamanda hamilelikte birden kilo almak, hareketsiz kalmak, uzun süre ayakta kalmak, düzensiz beslenmek, fazla yağlı beslenmek buna benzer bazı sebeplerde hamilelikte varis oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Hamilelik döneminde toplardamarların duvarlarında oluşan yüksek derecede gevşeme, vücuttaki kan hacmindeki artış uterusun anatoplardamarda oluşturduğu baskıya bağlı olarak, bacaklardaki toplardamarlarda toplanma oluşur ve böylece varis oluşması meydana çıkar. Bazı hamileliklerden sonra oluşan varisler doğumdan sonra kaybolur. Fakat bazılarında ise kalıcı olabilir ve kalıcı olanlarda tedaviye gerek duyulabilir.

Hamilelikte varis oluşumu nasıl önlenir?

Hamilelik döneminde varis oluşumunu önlemek için, öncelikle fazla kilo almamalı, uzun ayakta kalıp, uzun oturulmamalı, düzenli beslenip, en az bir buçuk iki litre su içilmeli, fazla yağlı, tuzlu beslenmeden kaçınılmalı, otururken ayakların altına minder koyup ayakları uzatarak oturulmalı, egzersiz ve yürüyüşü düzenli yapmalı, düzenli uyunmalı, fazla sıcak su ile banyo yapılmamalı, bacakları banyodan sonra soğuk su tutmalı, bacakları çok sıkan giysiler giyilmemeli ve topuklu ayakkabı veya hiç topuğu olmayan ayakkabı giyilmemelidir. Hamilelik döneminde de, normalde de bütün bunlara varis oluşmaması için dikkat etmek gerekmektedir.

Hamilelikte varisten korunmak amacı ile eğer hamilelikten önce de varis sorunu var ise hamile kalmadan önce tedavi olunması hem anne hemde bebek açısından en kolayı olacaktır. Varisler hamile olduktan sonra oluşmaya başladı ise tedavi seçeneği olmayıp, doktorun vereceği ince hafif varis çoraplarını düzenli olarak giymek yarar sağlayabilir. Bunların yanı sıra bazı bitkisel çayların faydalı olduğu bilinmektedir. E vitamini içeren besinlerin tüketilmesi, bu besinler genelde sebzeler, tahıllar ve koyu renkli undan yapılan ekmeklerde daha fazla E vitamini bulunur ve bunları tüketmek varis oluşumunu azda olsa önlemiş olur.

Hamilelikte varis tedavi edilir mi?

Tedaviye gelirsek hamilelik sırasında ciddi problem oluşmadığı sürece tedavi edilmeyip, doğumdan üç ay sonra tedavi yapılabilir. Hamilelikten sonra hastanın derin sistem yani ana damarlarında varis bulunuyor ise endovenöz lazer adı verilen ortalama 45 dakika süren bir işlem ile hastayı uyutmadan hasta ile konuşarak yapılan bu işlem damar içine kateter yardımı ile girilerek damarın kurutulması tedavi yöntemidir.

Ayrıca klasik cerrahi yöntemi ile yapılan, hastanın iki üç gün içerisinde normal hayatına geri döndüğü ameliyat ile yapılan bir tedavi yöntemi uygulanır. Fakat yüzeyde görünen varisler için bu işlem 15'er dakikalık seanslar halinde hasta ayakta iken yapılan, lazer ile beraber skleroterapi çok ince iğneler ile özel ilaç verilerek damarı kurutma işlemi yapılmaktadır. Bu işlemin başarı oranı görünüm olarak yüzde 90 civarı olabildiği gibi, şifa olarak yüzde 95 olmaktadır. Varisi olan hastaların öncelikle tedavi olmayı geciktirmemesi önemlidir.
back to top