Ayak Parmak Kırıkları Nedenleri

Ayak Parmak Kırıkları Nedenleri

Ayak parmağı kırığı nedenleri ve tedavisi

Ayak parmaklarının kırılması genellikle ayağın üzerine ağır bir yük düşmesi ve ayak parmağını sert bir yere çarpma sonrası meydana gelir. Ayak parmağına alınan darbe sonucu genellikle tek parmakta kırılma meydana gelir.

Ayak parmağı kırıklarının en sık karşılaşılan nedenleri, yanlışlıkla ayağı bir yere çarpma, ayağın üzerine ağır bir şey düşürme, burkulmalar, aşırı kilolu olmak, uygun olmayan ayakkabı giymek ve osteoporoz gibi kemik hastalığı varlığı gibi nedenlerden ayak parmaklarında kırık oluşabilir.

Ayak parmak kırılması belirtileri

Ayağın herhangi bir parmağı kırıldığında şiddetli ağrı, kırık çevresindeki yumuşak dokularda şişlik, parmakta görülebilen şekil bozukluğu, kemiğin boyunda kısalık ve morarma gibi belirtiler görülür.

Ayak parmağı kırıklarının teşhisi

Ayak parmağı kırığı, alınan darbenin şiddeti ve sonrasında oluşan şikayetler nedeni ile hasta bile bunu fark edebilir. Fakat, kırık, çıkık ve çatlamanın şikayetleri birbirine çok benzediği için ortopedist muayenesi gereklidir. Fizik muayene esnasında kırığın teşhisi genellikle konulur. Kırığın derecesini ve yerini tespit edebilmek için farklı açılardan röntgen filmleri istenebilir.

Ayak parmağı kırıkları tedavisi

Ayak parmağı kırıkları genellikle doktorun yapacağı müdahale ile yerine oturtulur. Ayağın ağrısını hafifletmek için buz uygulaması ve ağrıyı uyuşturmak için iğne yapılır. Kırığı sabitlemek için diğer parmak ile arasına pamuk veya keçe koyarak birbirine bağlanır ve bu şekilde tespit edilir. Kırılan parmağın tedavisi yapıldıktan sonra Sert tabanlı yumuşak yüzeyli bir ayakkabı giymek gerekebilir.

Kırılan kemiğin parçaları bir arada durmaz ise alçıya alınabilir. Bazı çok ayrılmış kırıklarda cerrahi tedaviye gerek duyulabilir. Tedavi sonrası basit ağrı kesiciler ile ağrısı hafifletilir. Ayak parmağı kırıklarının iyileşme süresi hastanın yaşına ve kemik yapısına göre değişebileceği gibi, ayak parmağı kırıklarının kaynama süresi ortalama 6-8 haftadır.
back to top