Ayak Bileği Burkulması Nedenleri

Ayak Bileği Burkulması Nedenleri

Ayak bileği burkulması nasıl anlaşılır ?

Ayak bileği burkulması, yere düşme esnasındaki hareketi, yürürken ani olarak ayak bileğinin iç veya dış yana doğru kayması, sportif aktivite sırasında ani ayak hareketleri, düzgün olmayan zeminlerde yürüme veya koşma, yanlış ayakkabı seçimi, yokuş bir yerden kayma gibi nedenler ile eklemin normal sınırlarını aşmasına bağlı olarak ayak bileği bağlarının gerilmesi ve yırtılmasına verilen addır. Ayak bileği burkulmalarının % 80'i ayak bileğinin dış kısmında meydana gelir.

Ayak bileği burkulmaları 3 sınıfta değerlendirilir. Bunlar, ayak bileği bağlarının zorlanması, ayak bileği bağlarının kısmi olarak yırtılması, ayak bileği bağlarının tam yırtığı şeklinde değerlendirilir.

Ayak bileği burkulması belirtileri

Ayak bileği burkulmasının belirtisi ayak bileği hareketlerinin kısıtlanması, ayak bileğinde şişlik, Hassasiyet ve morarma gibi belirtiler görülür.

Ayak bileği burkulması tedavisi

Ayak bileği burkulduktan sonra öncelikle burkulma bölgesine buz uygulması yapmak ve üzerine basmamak gereklidir. Ayak burkulmasında da mutlaka bir ortopedi uzmanına görünmek, burkulmaya eşlik eden herhangi bir kemik probleminin olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir. Ayak bileğininin muayenesi yapılır ve ayak bileği ortopedik ateller ile iç ve dış yandan desteklenerek koruma altına alınır.

Çok kuvvetli ödem oluşmuş burkulmalarda ödemin inmesi için gerekli atel veya alçı tedavisi uygulanabilir. Ayak bileği burkulması alçı tedavisine gerek duyulacak derecede ise alçı, 6 hafta sonra çıkarılır ve alçı çıkarıldıktan sonra hasta'ya rehabilitasyon tedavisi verilir ve ayak bileği burkulmasının iyileşmesi yaklaşık üç ay sürer.
back to top