Çekiç Parmak Nasıl Tedavi Edilir

Çekiç Parmak Nasıl Tedavi Edilir

Çekiç parmak nedenleri ve tedavisi

Ayakta çekiç parmak şekil bozukluğu, genellikle ayağın diğer problemlerine eşlik eden ve genellikle ayağın ikinci, üçüncü yada dördüncü parmağında oluşan bir şekil bozukluğudur. Bu şekil bozukluğunun nedeni genellikle baş parmak çıkıntısı, romatizmal hastalıklar, özellikle romatoid artrit gibi ayağın deformasyonu ile oluşan hastalıklar çekiç parmak gelişmesine sebep olabilir. Ancak, yaşın ilerlemesi ve kötü ayyakkabı giymek'te çekiç parmak oluşumunda rol oynar.

Çekiç parmak, basma kusurlarında, düz tabanlık nedeni ile, ayak kavisi çok yüksek olanlarda, ayakkabı içerisinde parmakların sıkışmasından, romatizmal problemi olan kişilerde, başparmak çıkıntısı (halluks valgus) sorununda, romatoid artrit hastalarında, şeker hastalarında, yaşlılarda herhangi bir problem olmamasına rağmen, yaşlılık nedeni ile eklemin şeklinin bozulması çekiç parmak oluşmasına neden olabilir. Ayrıca, kaza veya düşme gibi travmalara bağlı ayak bölgesi kırıklarında, yaralanmalarda uzun süre ya da hiç gelmeyen sinir hasarına bağlı çekiç parmak oluşur.

Çekiç parmak belirtileri 

Çekiç parmak ayakta özelikle ikinci veya üçüncü parmağı tutan bir problemdir. Bu durumda parmak öncelikle kendisi yukarı doğru kalkar ve sonrasında parmak eklemden aşağı doğru bükülür. Bu bükülme sonucu hasta ayakkabı giymekte zorlanır ve Parmakta ağrı, nasırlaşma, yara oluşumu gibi şikayetler başlar. Hastalarda şikayetlerin tetiklenmesine yol açan faktör ayakkabının dar, yüksek topuklu ve uzun burunlu olmasıdır. Çekiç parmak mutlaka tedavi edimesi gerekir ve tedavi edilmediği sürece ayak parmaklarında yara şikayetlerine yol açabilir.

Çekiç parmak tedavisi 

Çekiç parmağın tedavisinde parmağın şeklinin ne kadar bozuk oduğu önemlidir. Eğer parmakta çok fazla olmayan bir şekil bozukluğu var ise parmağın üzerine takılacak olan bir aparat (atel) ile ayakkabı içerisindeki sürtünmenin engellenmesi sağlanır. Bozukluğun ilerlememesi için ayakkabıların önünün yuvarlak ve esnek olması gerekir. Bu nedenle ayakkabı seçimi yapılırken ayakkabının önünün yuvarlak ve yumuşak olmasına dikkat etmek önemlidir. Çok ilerlemiş bozukluklarda özel yumuşak ve dikişleri dışarıya doğru yapılan ayyakkabı veya doktorun önerdiği ayyakkabı tedavisi uygulanır.

Çekiç parmak genellikle başka bir patolojiye (hastalığa) bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenle çekiç parmak tedavisi yapılırken en önemli nokta çekiç parmak ameliyatı sırasında diğer hastalığında tedavisinin yapılmasıdır. Çekiç parmağın ameliyatında parmağın birinci ekleminde oluşan katlanmayı, kemiklerin kesilerek parmağın içerisine gönderilen bir tel yardımı ile düzeltilmesi ve parmağın yumuşak dokuları ile kemiğin bu pozisyona alışması sağlanır. Bu ameliyatta parmağın doğru tespit edilmesi önemlidir. Ameliyattan 6 hafta sonra röntgen takibi sonuçlarına göre tel çıkartılır.
back to top