Hamilelikte Ritim Bozukluğu Neden Olur

Hamilelikte Ritim Bozukluğu Neden Olur

 Hamilelerde ritim bozukluğu tedavisi

Sağlıklı olan ve yaşamında kardiyak aritmi sorunu olan kadınlarda hamilelik aritmiyi tetikleyebilir. Hamilelikte hormonsal ve hemodinamik durumlarınında hamilelik döneminde ritim bozukluğunu daha yatkın duruma getiren önemli değişiklikler oluşur. Hamilelikte taşikardi aritmi oldukça önem taşıyan bir şikayettir. Hamilelerde ritim bozukluğu tedavisi hamile olmayan aritmi hastalarınınkine benzer. Fakat, hamilelerde fetusün maruz kalacağı yan etkileri önlemek amacı ile yan etkileri daha az olan betabloker ilaçlar örneğin, metoprolol, digoksin, propranolol ve kinidin gibi bir takım ilaçlar kullanılabilir.

Bu ilaçların yan etkileri diğerlerine göre daha az olduğundan tercih edilir. Sürekli olan ve tedavi edilemeyen ritim bozukluklarında diğer kullanılan antiaritmik ilaçlar hamilelik döneminde ara verilir. Aritmi hastası olan hamileleri, takip eden doktoru yan etkileri daha fazla olan ilaçlar yerine daha az olan ilaçlarla değiştirebilir. Fakat, hamilelikte çok gerekmedikçe hiç bir ilacın kullanılması önerilmez.

İlaçlar ile tedavi edilemeyen aritmilerde, ventriküler flutter veya ventriküler fibrilasyon adı verilen ritim bozukluklarında ise defibrilatör, kalbin normal dışı hızlı atımını durdurarak tekrar normal atımını sağlamak için takılan şok cihazı ile tedavi uygulanabilir. Fakat kalp rahatsızlıkları olan ya da olabilme ihtimali olan genetik faktörleri olan bireyler hamilelik planı yapmadan önce bir takım tetkikler yaptırırlar ve aritmi sorunu var ise ilaçla tedavi olunamadığı taktirde hamilelikten önce kalp pili takılması önerilmektedir. Böylece hamilelik dönemi daha rahat bebeğin etkilenme riski daha düşük hatta güvenli olmaktadır. Hamilelik sırasında özellikle bradikardi (kalbin gerekenden yavaş atması) çok daha önem taşımaktadır. Hamilelik dışında çok ciddiye alınmayan bazı kalp atış hızı hamilelik sırasında bebeğin olumsuz beslenmesini neden olmakla beraber yetersiz kalp hızları bebek için tehlike yaratabilir.

Hamilelikte kalp atış düzeni nasıl olmalıdır ?

Normal bir hamilelikte egzersiz kapasitesinin azalması, çabuk yorulma, hiperventilasyon, dispne, göz kararmaları ve senkop gibi septom belirtiler olmaktadır. Son tremesterde nabız basıncı artması kalp tepe atımı çok hızlı aort kapak yetmezliği veya hipertiroidi sorununa benzer bulgular görülebilir. Aynı zamanda juguler venöz dolgunluk ve ödem gelişerek kalp yetmezliği sorununu taklit eden durumlara yol açabilir. Hamilelikte hareketsiz olunan zamanda yaklaşık kalp hızı artışı dakika da 10-20 atış artar ve genel hamileliklerde kalp hızı artışı çok hızlı olabilir. Yan yatıldığında kalp hızında azalma ortaya çıkabilir. Ayrıca, uyarıcı özelliği olan çay, kahve, sigara, stres ve uykusuzluk gibi benzeri özelliği olan tetikleyici durumlardan uzak durmakta fayda vardır. Bu gibi önlemler aritminin yarattığı olumsuzlukları çoğu hastalarda en aza indirmede yarar sağlayabilir.
back to top