Ayak Üşümesi Niye Olur

Ayak Üşümesi Niye Olur

Ayak üşümesi nedenleri 

Ayak üşümesi kış ayalarının en fazla görülen problemlerinden biridir. Üşüyen ayakların ısınması için öncelikle ayakların terli olmadığından ve kuru olduğundan emin olmak gereklidir. Eğer ayak terlemesi sorunu var ise kış aylarında bile kuru tutmak için pudra kullanmak faydalı olur. Kışın giyilen yünlü çoraplar teri çok fazla emmediğinden direkt giyildiğinde ayakkabı içerisinde terleme yapar. Ayak üşümesi alınan tedbirlere rağmen devam eder ise altında yatan bazı sağlık problemleri olabilir.

Bu problemler, kansızlık, varis hastalığı, sinir sistemi hastalıkları, gribal hastalıklar, gün boyu hareketsiz kalmak, masa başı işleri, tiroid bezinin yeterli çalışmaması, raynaud hastalığı, kas romatizması, priferik nöropati, priferik arter hastalığı, alkol, sigara kullanımı, stres, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, ayak veya ayak bileği kırıkları, çıkıkları ve parmaklarda meydana gelen travmatik sorunlar, geçirilen cerrahi operasyonlar gibi benzeri bazı sağlık sorunlarından dolayı ayaklarda gece üşümeleri ya da gün içerisinde üşümeler olabilir. Ayak üşümeleri çok fazla sorun oluyor ise mutlaka bazı uzmanlarca değerlendirilmesi, dahiliye, kalp damar cerrahisi, fizik tedavi, romatoloji ve nöroloji uzmanlarına baş vurmak oldukça önemlidir.

Ayakların üşümesi önlenebilir mi ?

Ayakların üşümesini engellemek için, çorapları giymeden önce ayakları ve parmak aralarını pudralamak ve yünlü çorapların altına pamuklu çorap giymek terlemeyi önler ve ayakların daha iyi ısınmasını sağlar. Ayrıca, içeriğinde zencefil, kafuru ve paprika olan ayak kremlerinin ayakları ısıtıcı etkisi vardır. Çorapları giymeden önce ayakları bu kremler ile masaj yapmak ayakların üşümesini azaltabilir. Sonradan genişler diyerek alınan dar ayakkabılar, ayaklardaki kan dolaşımını engellediği için ayakların üşümesine neden olabilir. Bu nedenle ayakkabı içerisinde parmakların ve ayağın rahat edeceği ayakkabı seçimi yapılması önemlidir.
back to top