Gazlı İçeceklerin Zararları

Gazlı İçeceklerin Zararları

Gazlı içecekler çocuklara zararlı mı?

Son günlerde yapılan çalışmalar doğrultusunda şekerli içeceklerin çocuklara verdiği zararları üzerinde durulmaktadır. ABD'deki Harvard Üniversitesi'nden bilim insanlarının, ergenlik dönemindeki çocuklar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu günde bir bardaktan fazla gazlı ve şekerli içecekler tüketen kız çocuklarının haftada 2-3 defadan daha az gazlı ve şekerli içecek tüketen kızlara göre daha erken ergenliğe girdikleri belirlenmiştir.

Erken ergenliğin kız çocuklarında ileri yaşlarda meme ve rahim kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Şekerli ve gazlı içeceklerin zararları aslında Osmanlı döneminden bu güne bilinmektedir. Bu içeceklerin zararları Osmanlı döneminde de tabipler tarafından halka anlatılmıştır. Fakat buna rağmen bu içecekler günümüzde de oldukça sık ve çok tüketilmektedir.

Gazlı, şekerli ve asitli içeceklerin zararları 

Gazlı içecekler, besin değeri ve kalitesi olmayan, düşük hacimlerinde yoğun enerji bulunan boş kalorili içeceklerdir. Raf ömrünü uzatabilmek için içerisinde kullanılan bazı kimyasal maddeler sağlık açısından önemli riskler taşımaktadır. Gazlı içecekler içinde bulunan yoğun asit nedeni ile özellikle çocuklarda diş gelişimine kötü yönde etkilediği gibi, kemik mineralizasyonunda bozulmalara sebep olur. Bu içecekler fazla tüketildiğinde vücudun kalsiyum emilimini bozar ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklara zemin hazırlar.

İçeriğinde bulunan fruktozlu mısır şurubu nedeni ile çok fazla tüketildiğinde diyabetli hastalarda kan şekerini çok hızlı yükseltebilir. Gazlı içecekler içinde kafein bulunduğu için alışkanlık yapar. Gazlı içecekler vücutta bulunan demir emilimini bozarak demir eksikliğine ve dolayısı ile kansızlığa yol açar. Gazlı içeceklerde fosfat bulunur ve fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşumuna etkisi olur. Gazlı içecekler günümüzde büyük bir sağlık sorunu haline gelen obeziteyi tetikler. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda şekerli ve gazlı içecekleri mümkün olduğunca az içmek ve çocuklarımızı da hiç içirmemek gereklidir.
back to top