Ayak tabanı çukurluğu neden oluşur

Ayak tabanı çukurluğu neden oluşur

Ayak tabanı çukurluğu nedenleri ve tedavisi

Ayakların iç kısmında görülen kavsin normalden fazla olmasına çukur ayak denilir. Çukur taban, düz tabanlığın tam tersi durumudur. Çukur ayak genellikle sinirsel yani, nörolojik hastalıklardan sonra meydana çıkar. Çukur ayağın % 70' nedeni nörolojik bir hastalık olabileceği gibi % 30 nörolojik bir neden değil fizyolojik nedenlerden olabilir. Çukur ayak problemi uzman bir ortopedist tarafından araştırılması gerekir. Çukur ayak başlıca poliomyelit (çocuk felci) denilen, serabral palsi (beyin felci) denilen veya Charcot -Marie - Tooth hastalığı (CMT) gibi nörolojik hastalıklar nedeni ile görülen bir durumdur.

Çukur ayak rahatsızlığının ilerlemiş seviyelerinde çukur ayak sorununa ilaveten topuklarda içe dönme ve parmaklarda pençeleşme'de görülebilir. Çukur ayak post travmatik denilen, herhangi bir travma sonrası kötü kaynama veya bir kırık komplikasyonu kompartman sendromu gibi durumlardan'da çukur ayak gelişebilir. Fizyolojik yapıya bağlı genetik olarak oluşan bir çukur ayak olabilir. Çok nadir olarak romatolojik hastalıklar nedeni ile'de çukur ayak gelişebilir.

Çukur ayak (çukur taban) belirtileri 

Çukur ayak, eğer nörolojik bir hastalık sonucu oluşmuş ise bu genellikle çocukluktan itibaren gelişimsel olarak ortaya çıkar ve çocukken hastalarda yürüme zorluğu, sık düşme gibi sorunlar görülür. Aslında bu durum çocukluk döneminde fark edilmeyebilir ve genellikle adolesan (ergenlik) dönemlerinde daha kolay fark edilir. Çünkü ayak tabanındaki çukurluk çocuk büyüdükçe daha belirgin olur ve çukurluğun yanı sıra, topukta içe dönme ve hastalık ilerledikçe parmaklarda pençeleşme gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda dizlere kadar yayılabilen ağrı, topuklarda sızlama, nasırlaşma, çekiç parmak ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir.

Çukur ayağın en belirgin özelliği hasta yürürken ayaktaki çukurluk görülmediği gibi, ayak havada iken daha belirgin hale gelir. Çukur ayak eğer herhangi bir travma nedeni ile oluşmuş ise daha sabit bir bozukluk meydana çıkar. Bu nedenle çukur ayak probleminde altta yatan nedenin doğru araştırılması gereklidir.

Pes kavus (çukur taban) tanısı  

Çukur ayak tanısını fizik muayene ve radyografik tetkikler ile koymak mümkündür. Fizik muayenede çukur ayak tanısını koyduktan sonra, altta yatan nörolojik hastalıkların araştırılması için EMG (elektromiyografi) testi, MR (manyetik rezonans) görüntüleme ve kan tahlilleri istenebilir. Bazı durumlarda hastayı iyi bir nöroloji uzmanının değerlendirmesi gereklidir.

Çukur ayak tedavisi 

Çukur ayak tedavisi, bu problemin neden geliştiğine bağlı değişir. Eğer sinirsel bir hastalığa bağlı gelişmiş ve bu deformite esnek bir deformite ise o zaman cerrahi olarak kemiklerin kesilerek yerine koyulması ve tendon transferi denilen çalışan kasları, çalışmayan kasların yerine naklederek bu deformite (bozukuluk) tamamen düzeltilebilir. Fakat, deformasyon ilerlemiş ve rijit denilen hale gelmiş ise bu durumda eklemler sabitlenerek düzeltme işlemi yapılır. Bu nedenle, bu tür bozukluklarda çok fazla geç kalmadan doktora baş vurmak gereklidir. Çünkü, erken dönemde tanısı konulan çukur ayak problemi tendon transferleri ve kemik ameliyatları ile bu durumu düzeltmek mümkündür. Çukur ayak problemi olan kişilerin Ayakkabı seçimi oldukça önemlidir ve ortopedi uzmanının önereceği ayakkabı kullanmaları önemlidir.
back to top