Ayağım Neden Kokuyor

Ayağım Neden Kokuyor

Ayak kokusu nedenleri ve tedavisi

Ayak kokusunun sebebi, ayaktaki flora denilen bakteri örtüsünün bazı bünyelerde oluşan kimyasal maddelere karşı bazı mikroorganizmaların daha yoğun olması sonucu meydana gelir. Bu yoğun olan bakteriler, kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi, sık ayakkabı değiştirmemek, sık çorap değiştirmemek veya her gün ayağı yıkamamak ta ayak kokusuna neden olabilir.

Terleme sonrası ayağın kurumasına izin vermeyen, ayağı uzun süre nemli bırakan ayakkabılar, ayağımızdaki mikroorganizmaların üremesini ve ayak kokusuna yol açarlar. Ayağın oluşan nemini pamuklu ya da sentetik olmayan bir çorap ile emilmesi mümkün değil ise ayakta yoğun bir nemlenme olur. Nem, sıcaklık ve ıslaklık mikroorganizmaların üremesi için çok uygun bir ortamdır.

Ayak kokusu tedavisi

Ayak kokusunun tedavisi, halk arasında kullanılan sirke veya siyah çay kullanımı gibi uygulamalar mevcuttur. Fakat bunların tıbbi açıdan herhangi bir bilimselliği olmamakla beraber, şu şekilde bir yararı olabilir. Bu yarar, ayakları çok fazla yıkamayan insanlarda çay ya da benzer bir sıvı ile yıkandığında normal su ile yıkamaktan farkı yoktur. Ayaklar düzenli yıkandığında ayak kokusuna neden olan mikroorganizmalar çok fazla üremez. Ayak kokusu tedavisinde merhemler ve bazı sprey losyonlar vardır. Bunlar özellikle ayak konusunda uzman olmuş bazı firmaların ürettiği losyon, parfüm ve pudra gibi kozmetik ürünler kullanılabilir.

Ayak kokusu önlenebilir mi?

Ayak kokusunu önlemenin bir kaç basit yolu vardır. Bunlardan bir tanesi sürekli aynı ayakkabıyı giymemek, ayakkabıların kurumasına fırsat vermek, her gün ayakları yıkamak ve kurulamak, pamuklu ve ayak nemini emecek çoraplar giymek gibi önlemler alınabilir. Bunlara rağmen, ayak kokusu devam eder ise kozmetik veya medikal ilaçlar ile ayakta'ki koku yapan mikroorganizmaları azaltmaya yönelik ürünler kullanılması fayda sağlayabilir. Ayak mantarı enfeksiyonunun olması ya da bir cilt probleminin olması durumunda bunların tedavisinin yapılması gerekir.

Ayak kokusu yapan bazı ayakkabıları giymek te ayak kokusuna neden olabilir. Ayakkabılar kulanılan malzemeler nedeni ile ayak kokusuna sebebiyet verebilir. Bu nedenle ayak kokusunun ayakkabıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmek gerekir.
back to top