Plantar Fasiit Belirtileri Nelerdir

Plantar Fasiit Belirtileri Nelerdir

Plantar fasiit nedenleri ve tedavisi

Plantar fasiit, topuk ağrısının en sık karşılaşılan nedenidir. Topukta dikensi bir çıkıntıda var ise bu durum topuk dikeni olarak adlandırılır. Plantar fasya topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku (bağ dokusu) şerididir. Bu doku şeridi ayak kemerini destekler ve plantar fasyanın gerilmesi sonucu bu doku şeridi zayıflar, şişer ve tahriş olur. Bu durum enflamasyon (mikropsuz iltihaplanma) olarak değerlendirilir. İltihaplanma nedeni ile topukta ağrı, yanma ve batma gibi şikayetler meydana gelir.

Plantar fasiit orta yaşlı kişilerde, atletlerde, askerlerde ve ayak üzerinde uzun süre duran gençlerde de sık görülür. Plantar fasiit bir ya da iki ayakta'da oluşabilir. Plantar fasiit ayak kemerini destekleyen bağ dokusunun gerilmesi nedeni ile oluşur. Sık sık gerilmeler bağ dokusunda yırtılmalara ve ağrılara, şişliklere sebep olur. Yürürken ayakların içe doğru basması, ayak kemeri yüksek olan veya düz taban olanlarda, sert zeminlerde uzun yürüyenlerde, koşanlarda ve ayak üzerinde duranlarda da plantar fasiit oluşma riski oldukça yüksektir. Ayrıca, uygun olmayan ayakkabı giyilmesi, ökçe ve baldır kaslarının sıkı olması gibi faktörler de plantar fasiit gelişmesine sebep olur.

Plantar fasiit belirtileri 

Plantar fasiit problemi olan kişiler sabahları yataktan kalkarken veya oturdukları yerden kalkarken adım atmaya başladıklarında topukta ağrı hissederler ve yürümeye başladıktan sonra ağrı biraz azalır. Ağrı, başladıktan sonra her gün geçtikçe artma gösterebilir ve merdiven çıkarken ya da uzun ayakta kalma durumlarında ağrı daha çok olabilir.

Plantar fasiit teşhisi 

Plantar fasiit tanısında doktor klinik muayenede hastanın, hastalığın süreci ile ilgili hikayesini alır ve diğer topuk ağrısı yapan hastalıklardan ayırt etmeye çalışır. Muayeneden sonra yardımcı tanı yöntemleri kullanılır. Bazı plantar fasiit şikayeti olan hastalarda topuk dikeni gelişebilir.

Plantar fasiitis tedavisi

Plantar fasiitis tedavisinde öncellikle konservatif tedavi yöntemleri tercih edilir. Koruyucu tedavide evde yapılabilecek egzersiz tedavileri verilir. Germe egzersizleri, baldır kaslarını geren egzersizler ağrının azalmasında fayda sağlayabilir. Yalınayak yürünmemesi, uzun süren fiziksel aktivitelerin azaltılması topuğun dinlenmesi açısından önemlidir. İyi ark desteği ve hafif yüksek topuğu olan ayakkabı giyilmesi gerekir. Topuk ağrısını ve yanmayı önleme amaçlı ilaç tedavisi uygulanabilir.

Bunların dışında ESWT (Extracorporeal Wave Therapy), vücut dışından uygulanan şok dalga tedavisi uygulanır. ESWT, son yıllarda kronik plantar fasiit tedavisinde kullanılmaktadır. Gece alçısı, gece atelleri ve fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Plantar fasiit hastaları genellikle bu tedavi yöntemlerine cevap verir. Şikayetleri geçmeyen hastalarda cerrahi tedavi gerekebilir. Plantar fasiit problemi olan hastalarda tedavi uzun süre devam eder.
back to top