Bebeğim neden hırıltılı soluyor

Bebeğim neden hırıltılı soluyor

Bebeklerde hırıltılı nefes neden olur?

Çocuklarda hırıltılı nefes erişkinlerde olduğu gibi bronşların daralması sonucu oluşur. Çocuklarda birçok solunum sistemi hastalığı hırıltılı veya hışıltılı nefes almaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkların başında astım hastalığı (nöbetler halinde, zaman zaman gelen hırıltılı solunum atakları, bununla birlikte öksürük atakları ve nefes darlığı atakları) astımlı çocuklarda görülen şikayetlerdir. Bunun dışında enfeksiyonel hastalıklarda erişkinlere göre, çocuklarda daha fazla hırıltılı solunum ortaya çıkar.

Bu enfeksiyonlar viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar olabilir. Zatürre, bronşit, bronşiyolit denilen akciğer rahatsızlıkları çocuklarda hırıltılı solunuma neden olur. Ayrıca çocuklarda ve bebeklerde yabancı cisim kaçağı hırıltılı solunuma yol açabilir. Çünkü çocuklar etrafında bulunan herhangi bir cismi ağızlarına sokarlar ve yutabilirler. Bu durum çok tehlikeli bir durum olduğu gibi, bebeğin ya da çocuğun ölümüne bile neden olabilir. Bazen de yabancı cisim kaçağı, çocukların hava yollarını tıkayarak nefes darlığına ve hırıltılı solunuma sebebiyet verebilir. Sinüziti, geniz akıntısı, gastroözofagial reflü, kistik higroma, göğüs duvarı yumuşaklığı, bronşiyal kistler, burun tıkanıklığı ve gırtlak kıkırdakları yumuşak olan bebeklerde ve çocuklarda da hırıltılı solunum görülebilir.

Bebeklerde hırıltılı solunum tanısı ve tedavisi 

Akciğer enfeksiyonlarında çocukların sırtında ve göğsünde hırıltı oluşur. Özellikle sık sık bronşit geçiren çocuklarda ya da bebeklerde 6-7 yaşına kadar bu durum sürer ise astım hastalığı şüphesi göz önünde bulundurulmalı ve bu çocukların uzman bir göğüs hastalıkları doktoru tarafından değerlendirilmeleri gereklidir. Bebeğin ya da çocuğun hırıltılı solunumu bir rahatsızlığa bağlı ise doktorun tedavi planı tanıya göre olur. Hırıltılı nefes sorunu olan çocuk ya da bebek için evde bazı önlemler almak faydalı olabilir.

Örneğin, çocuğun doktoru herhangi bir ilaç tedavisi vermiş ise bu ilaçlar düzenli kullanılmalı, evin içinde sigara kullanımı olmamalı, sigara içen kişinin üzerindeki kıyafetler ile çocuğa yaklaşması izin verilmemeli, çocuğun burnunu açık tutmak için evde hazırlanabilecek (1 litre kaynamış soğutulmuş içme suyuna 1 tatlı kaşığı tuz koyarak) karıştırıp bu su ile çocuğun burnu günde iki kez yıkanmalı, çocuğun beslenme güçlüğü çektiği için beslenmesi az ve sık olmalı, bol sıvı içmesi sağlanmalıdır. Yatarken başının altı yüksek tutmak rahat nefes alması açısından faydalı olabilir. Çocuğun odasını nemli tutmak için buhar makinesi kullanmak gerekebilir. Çocuğun odası temiz, tozsuz olmalıdır. Çocuğun odasında toz tutan eşyalar (halı, kilim, yünlü oyuncaklar gibi) olmamalıdır.
back to top