Cilt - Deri Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi

Cilt - Deri Kanseri Nedir? Cilt Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi


Cilt - deri kanseri neden olur?

Deri insanın en büyük ve en ağır organıdır. Deri sıcak, nem veya basınç gibi dış etkilere karşı iç organları korur, hastalık yapıcı organizmaları önler ve vücut ısısını düzenler. Deri farklı tabaka ve hücrelerden oluşur. Deri kanserinin çok farklı tipleri vardır. Koyu renk deri kanseri (melanom) ve renkli olmayan derilerde görülen açık renkli deri kanseri tipleri (spinaliom, basaliom) gibi deri kanseri tipleri vardır. Bu kanserlerin seyri birbirinden farklı olabilir ve tedavi şeklide farklı olur.

Cilt - deri kanseri türleri veya çeşitleri 

Nonmelanom cilt kanseri tipi cildin üst tabakalarını etkileyen bir grup cilt kanserini tanımlar. Nonmelanom tanımlaması genel olarak daha yaygın cilt kanseri tiplerini daha az yaygın, daha agresif olan ve melanom olarak tanımlanan cilt kanseri tipinden ayırır. Dünyanın en yaygın cilt kanseri tipleri bazal hücreli karsinom (BCC) ve skuamöz hücreli karsinom (SCC) tipleridir. Doğal ya da yapay olan ultraviole ışığına maruz kalmak nonmelanom tipi cilt kanseri riskini arttırır.

Melanom tipi cilt kanseri ise daha az yaygın, ama daha tehlikeli kanser tipidir ve ciltte başlayıp vücudun diğer organlarına dağılım gösterir. Tüm dünyada sık görülen 19'uncu kanser tipidir. Melanomun en yaygın belirtisi yeni bir benin ortaya çıkması ya da var olan benin şekil değiştirmesidir. Melanom ciltteki pigment hücreleri anormal şekilde gelişmeye başladığında ortaya çıkar.


Bunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat yapay veya doğal ultraviole ışığına maruz kalınması sorumlu tutulmaktadır. Ayrıca, çok fazla güneşlenmek, solaryumda kalmak, öğlen saatlerinde güneşe maruz kalmak, sigara içmek, ultraviole ışınları ile bazı hastalıklarda tedavi görmek, sarışın olmak ve benzeri olaylar cilt kanseri riskini arttırır.

Cilt - deri kanseri belirtileri  

Cilt kanseri belirtileri, deride bulunan bölgeye göre, kanserin tipine göre, deride birkaç çeşit tümör oluşur. Bu tümörler oluşum şekillerine göre farklı belirtiler gösterir. Deri kanserleri genellikle vücudun görülen bölgelerinde oluştuğu için derinin yüzeyinde ortaya çıkar.


Deri kanserleri ilerleyen safhalarda vücutta diğer organlara geçebilir. Deri kanserleri geçmeyen kızarıklıklar, deride kuruluk, kabarcıklar, farklı deri beni tipleri, yanık ülserleri gibi görünümler deri kanseri olabilir. Deride kızarıklık ve kaşıntı birçok hastalıktan kaynaklanabilir. Fakat deride oluşan kaşıntı, kızarıklık uzun süre devam eder ise mutlaka bir dermatoloji uzmanına baş vurulması gereklidir.

Cilt (deri) kanseri teşhisi 

Cilt kanseri tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Deri kanserinin tipide önemlidir. Bazı erken görülen prekanseröz denilen oluşumların tanınması gerekir. Skuamlı hücreli karsinomlar genellikle deride yerleşim gösteren keratöz giller ya da balon hastalığı denilen kanser tipi daha erken evrede yakalanabilir. Derisinde uzun süreli bu tür değişiklikleri gören kişilerin, örneğin kızarıklık, kabarıklar, kuruluk gibi geçmeyen deri lezyonları olan kişilerin mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir. 

Özellikle alt dudağında geçmeyen kuruluk, çatlama gibi, çok sayıda beni olan kişiler veya var olan benlerinde değişiklikler fark eden kişilerin, doktora gittiğinde dermatoskop denilen kısa süren ve çok iyi ipuçları veren tetkikin yapılmasını istemelidirler. Cilt kanserleri erken teşhis edilmez ve özellikle melanom tipi cilt kanseri olduğunda lenf nodlarına ilerleyerek vücuda dağılabilirler. Yine sukuamlı hücreli karsinomda da erken tanı konulamaz ise lenf nodlarında infiltre ederek ağır bir kanser türü oluşturabilir. Bazı olgularda geç tanı ölüme neden olabilir. Deride ve vücuttaki herhangi bir bende değişim görüldüğünde doktora gitmek çok ama çok önemlidir. 

Cilt - deri kanseri tedavisi 

Deri kanseri tedavisinde cerrahi tedavi en önemli tedavidir. Genellikle bu kanserin ölümcül lezyonlarında bazen kriyoterapi denilen dondurma işlemi uygulanabilir. Fakat deri kanseri tanısı konulmuş vakalarda bazal hücreli karsinomlarda nodüler tiplerde, skuamlı hücreli karsinomlarda melanomlarda da mutlaka cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide tümörün oluştuğu bölge kesilerek tümör o bölgeden çıkartılır. Cerrahi sonrası ya da bazı karsinomlarda cerrahi öncesi radyoterapi ve kemoterapi tedavisi gerekebilir. 

Deri (cilt) kanserinden korunma yolları

Deri kanseri denildiğinde en önemlisi ultraviole ışınları ve cilt benleridir. Bu konuda toplumun bilinçlenmesi önemlidir. Çocuklarda özellikle 12 yaşından önce güneş yanığı oluşmaması gereklidir. Aslında bu konuda yaşın kaç olduğununda çok önemi yoktur. Daha küçük çocuklarda da erişkinlikte de güneş yanığı olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle güneş yanıkları ve büllerin oluşması cilt kanseri oluşması konusunda önemlidir. Çiftçiler, denizciler inşaatlarda çalışanlar belediye işçileri ve benzeri meslek grupları güneş altında çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Ayrıca solaryum, uzun süre güneşlenmek, sigara kullanımı ve yanlış beslenme gibi faktörlerden de korunmak önemlidir.

back to top