Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir

Ayak Mantarı Belirtileri Nelerdir

Ayak mantarı nedenleri ve tedavisi

Ayak mantarı dermatofit denilen, epidermofit ve trikofiti denilen mantar tiplerinden bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle sporcularda sık görülür ve bazı dillerde atlet ayağı olarak bilinir. Ayak mantarı problemine neden olan cilt mantarı nemli ortamları daha fazla sevdiği için, duş, banyo, havuz, deniz, havlu, terlik, çorap, diyabet, ailesel yatkınlık ve benzeri faktörler mantarın kolay bir şekilde oluşmasına neden olabilir. Vücutta normalde bakteriler ve mantarlar hastalık yapmadan'da bulunurlar. Fakat uygun ortam buldukları zaman hızla artıp,enfeksiyona neden olurlar.

Ayak mantarı oldukça fazla görülen bir cilt mantarı enfeksiyonudur ve genellikle ergenlik döneminden sonra daha sık görüür. En sık görülen ve genellikle tekrar eden mantar enfeksiyonudur. Vücudun diğer mantar enfeksiyonları ile birlikte görülebilir.

Ayak mantarı belirtileri

Ayak mantarı özellikle parmakların en fazla nemli olan 4-5'inci parmakları arasında başlar. Parmak aralarında hafif bir beyazlanma, hafif bir kaşıntı şeklinde başlayabilir. Ayak mantarı başladığı noktada tedavi edilmez ise zaman içerisinde kızarıklıklar ve pullanmalar başlayabileceği gibi, ayağın üst kısmına, diğer parmaklara veya alt kısmına doğru yayılma gösterir.

Kuru tip denilen ayak tabanını tutan mantar tipinde ayak altında kızarıklık, ayak derisinde kalınlaşma ve deri çizgilerinde beyazlamalar ortaya çıkabilir. Sulantılı tipte ise küçük küçük su toplayan yaracıklar oluşur. Mantar çok bulaşıcıdır ve kaşıyarak mantarı vücudun başka yerlerine taşımak mümkündür. Bu nedenle mantarlı bölgeye dokunduktan sonra eller yıkanmalıdır. Ayak mantarı genellikle ayak baş parmağından başlar ve tırnakta kalınlaşma, sarı renk alma, tırnağın yatağının un gibi ufalanması, ayakta kötü koku şeklinde belirtiler gösterir.

Ayak mantarı tanı ve tedavisi 

Ayak mantarı tanısı, Dermatoloji uzmanının yapacağı fizik muayenede cildin görünümünde tanısı konulabilir. Fakat, gerekir ise bazı testler istenebilir. Bu testler, cilt kültürü, mikroskopik veya kimyasal maddeler ile yapılan biopsi örneği testleri gibi testler gerekebilir. Ayak mantarının tedavisi çok zor değildir. Ayak mantarı tedavisinde doktorun verdiği bazı kremler spreyler gibi yöntemler uygulanır ve tırnak mantarlarında üç ay süren ve ağızdan alınan ilaçlar ile tedavisi yapılır. Bunların yanı sıra inatçı enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Fakat, mantarın tekrar bulaşması hastaların bulaşmayı engellemek için önlem almaması tedaviyi zorlaştırabilir. Bu nedenle hastalar, mümkün olduğunca kendi ayakkabılarını, terliklerini, çoraplarını, tırnak makaslarını, kendi manikür, pedikür malzemelerini kullanmaları gereklidir. Ayarıca, naylon çorap giymemeleri, ayaklarını nemli tutmamaları ve ayaklarını temiz ve kuru tutmaları gereklidir.
back to top