Cilt Beni Niye oluşur

Cilt Beni Niye Oluşur ? Benler Nasıl Alınır?


Cilt - deri benlerinin belirtileri ve tedavisi 

Benlerin neden oluştuğu genellikle bilinmemektedir. Bu konuda farklı yorumlar, farklı araştırmalar yapılmıştır. Benlerin oluşumunda HGF ve SF adlı bir proteinin varlığı benlerin oluşumundan sorumlu tutulmuştur. Deri, embriyolojik hayatta sinir sistemi ile birlikte aynı yerden doğar ve neo epidermal yapı denilen bir yerdir.

Bu yapı üzerinde oluşan HGF ve SF faktörlü bir proteinin benlerin oluşmasında önemli bir rolü vardır. Benlerin değişik yapılarda olmasının, benlerin gelişiminde oldukça önemli bir yeri vardır. Ben denildiğinde, genellikle deride koyu renkli oluşumlar akla gelir. Fakat bazı bölgelerde oluşan et benleri deride oluşan deri rengindeki boya maddesi içeren benler cilt benleridir. Bu benlerin diğer benler ile karıştırılmaması gereklidir. Özet olarak açıklamak gerektiğinde, genetik geçişli bir protein benlerin oluşmasından sorumlu bir protein olarak değerlendirilir.

Ciltte - deride oluşan sivilce benzeri yapıların ben olduğu nasıl anlaşılır?

Deriden kabarık ya da deri seviyesinde, derinin renginden koyu siyah, koyu kahverengi veya kırmızımsı renklerde yapılar cilt benleridir. Lakin bazı durumlarda vücudun belirli bölgelerinde ben oluşumuna benzeyen horoz ibiği şeklinde veya elin üst kısmında hafif deriden kabarık, aniden ortaya çıkan yapılar vardır ve bu yapılar siğil olabilir. Bunun anlaşılması için muhakkak bir dermatoloji uzmanına görünmek gereklidir. Kişi kendi vücuduna bakmalı ve vücudunun neresinde deriden koyu renkli yapılar olduğunu bilmelidir ve sık sık bu oluşumları takip etmelidir. Bu oluşumlarda meydana gelen değişiklikleri fark ettiğinde hemen doktora baş vurmalıdır.

Cilt - deri benleri vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Deri bir bütündür ve benler vücudun herhangi bir yerinde çıkabilir. Fakat derinin ek parçaları denilen ağız içi, gözün içi, genital bölgeler gibi bölgelerde de ben olabilir. Benler vücudun her bölgesinde bulunabildiği gibi en önemli olan kısım avuç içi ve ayak tabanlarında bulunan benlerdir ve bu bölgelerde oluşan benler mutlaka takip edilmelidir. Çünkü bu benler hayatı tehdit edecek bir şekil alabilirler. Benleri olan kişilerin senede bir kere mutlaka bir dermatoloji (cildiye) uzmanına gitmesi ve muayene olması cilt kanserinden korunmak için oldukça önemlidir.

Cilt - deri benleri nasıl alınır?

Ciltteki benler farklı yöntemler ile alınabilir. Cilt benleri alınma işlemi genellikle cerrahi olarak kesme yöntemi ile alınır. Bu işlem benin usulüne uygun şekilde ben deriden çıkartılır ve uygun bir estetik dikiş ile işlem tamamlanır. Son yıllarda benleri alma işlemi lazer tedavisi ile de yapılmaktadır. Lazer ışınları ile benler alınır ve tedavi edilebilir.

Diğer bir yöntem ise koter adı verilen elektrikli aletler ile benlerin alınması işlemidir. Bunların dışında benler kriyoterapi denilen soğutarak benlerin alınma işlemi de benlerin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Bütün bu benleri tedavi etme yöntemlerinde benler alınmadan deri bölgesi uyuşturulur ve basit bir müdahale ile alınır ve alınan benler mutlaka patolojik laboratuvar incelemesine gönderilir.

Cilt - deri benlerinin mutlaka alınması gerekir mi?

Ciltte oluşan benlerin hepsi alınmaz. Benin alınmasını gerektirecek bir gerekçe var ise o zaman benler alınır. Normal bir bedende 40 adet benin olması çok anormal değildir. Eğer kişideki benlerin sayısı 40 adetten fazla olur ise takip altında tutulmalıdır. Bu takip sürecinde benlerin alınmasını gerektirecek bir sorun var ise benler alınabilir. Alınma işlemi doktorun gerek gördüğü yöntem ile yapılır. Fakat benlerin alınması karar verilmiş ise alma işlemi yapılmadan önce mutlaka bir parça alınıp laboratuvar incelemesine gönderilmeli ya da ben çıkartıldıktan sonra patolojiye gönderilmelidir.

Cilt - deri benlerinin oluşması önlenebilir mi?

Cilt benlerinin oluşmasını değerlendirmek gerekir ise önlemek mümkün olabilir. Fakat genetik yapı bu benlerin oluşmasında asıl nedendir. Çocuk doğduktan sonra belli yaşa gelme itibari ile ben oluşumu genetik olarak ortaya çıkabilir. Benlerin oluşumu doğumsal ya da edinsel olarak değerlendirilir. Benler, 40 sayısını geçmediği sürece tehlike içermeyebilir. Lakin 40 sayısına geçen benler önemlidir.
Benlerin oluşmasında ve yayılmasında güneş ışınları önemlidir. Bu nedenle özellikle benleri olan kişilerin ciltlerine direkt temas eden güneş ışınlarından korunmaları çok ama çok önem taşımaktadır. Güneşten korunmak için yaz veya kış farketmeksizin, güneşe çıkarken vücudun açıkta kalan kısımlarına (el, yüz, boyun ve kollar gibi) mümkün olduğunca güneş kremi sürülmesi benlerin oluşmamasında ve artmamasında fayda sağlayabilir.
back to top