Yeşil çay nasıl elde ediliyor

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, yeşil çayın elde edilme yöntemi hakkında da bilgiler veriyor:
“Yeşil çay, çay bitkisinin fermantasyon uygulanmamış yapraklarıdır. Bitkinin tepesindeki tomurcuk halindeki ve altındaki 2-3 yaprak toplanır ve kurutulur. Kimyasal yapısı siyah çaya benzer ama antioksidan etki gösteren polifenoller yeşil çayda daha fazladır. 
Dolayısıyla daha çok bu amaçla kullanılmaktadır. Günde 3-4 kupa yeşil çay içilmesi, uygun miktarlarda antioksidan madde alınmasına yetmektedir.”


Yeşil çayın taşıdığı önemli maddeler
Sezik, yeşil çayın taşıdığı önemli maddelere dikkat çekiyor: “Polifenol yapısındaki maddeler (kateşinler, flavonoller…), kafein, teanin (amino asit), vd.. Yeşil çayın sağlık için yararlı kullanımı, bu maddelerin müşterek etkileri ve bilhassa kateşinlerden dolayıdır. Yeşil çayda, antioksidan etkiyi sağlayan kateşinler yüksek oranda bulunur.”
Yeşil çay nasıl hazırlanmalı?
Yeşil çayın hazırlanışı hakkında ise şu bilgiler veriliyor: “Kateşinlerin önemli bir kısmı demlemenin ilk 5 dakikasında poşetten suya geçer. Eğer ortamda limon bulunursa suya geçiş hızı artmaktadır. Dolayısıyla, kupaya konan yeşil çay üzerine, sıcak su ilâve edip 5 dakika civarında tutulur. Poşet bu süre sonunda çıkarıldığında, kupadaki sıvıda yeterli antioksidan madde yoğunluğu sağlanmış olur. 
Yeşil çayı kokulandırmak için kupaya 6 – 7 biberiye yaprağını kırıp atılabilir. Güzel bir aroma sağlamanın yanında, biberiye yaprağının da antioksidan etkisinden yararlanmak mümkün olur. Piyasada kokulandırılmış değişik yeşil çaylar da bulunmaktadır. Bunları yeşil çayın taşıdığı antioksidan maddelere hiçbir etkisi yoktur. Gönül rahatlığı ile kullanılabilir.”

back to top