Kızamık, bağışıklığı 3 yıl zayıflatıyor

Kızamık hastalığının, aşı olmayan çocukların bağışıklık sistemi üzerindeki etkisinin sanılandan çok daha uzun sürdüğü belirlendi.

ABD'deki Princeton Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, kızamığın çocukların bağışıklık sistemini sanıldığı gibi 1-2 ay değil, 3 yıl zayıflattığını gösterdi.
Bilim adamları, kızamık virüsünün aşı olmayan çocuklarda bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan lenfosit T hücrelerine saldırıp yok ettiği ve uzun vadede vücudun enfeksiyonlara karşı direncini engellediğini belirtti.

Kızamık virüsünün yok ettiği lenfosit T hücrelerinin, yeniden oluşmasının yaklaşık 1-2 ay sürdüğünü belirten bilim adamları, yeniden oluşan hücrelerin, sadece kızamık virüsüyle mücadele edebildiğini, diğer virüslere karşı etkisiz kaldığını vurguladı.

İngiltere, Galler ve Danimarka'da 1-9, ABD'de de 1-14 yaşlarındaki çocukların aşı kayıtları, ölüm ve kızamık oranlarına ilişkin verileri inceleyen bilim adamları, bağışıklık sisteminin zayıflamasının çocukların başka bir virüsün yol açtığı enfeksiyonlardan ölüm riskini de artırabileceğini saptadı.

Kızamığın sanılandan daha uzun süre bağışıklık sistemini zayıflattığını ve aşının sadece kızamıktan değil başka hastalıklardan ölüm riskini de azalttığını gösteren araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.

Kızamık, morbilli virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir çocukluk hastalığı. Kızamık aşısı hastalığın daha hafif atlatılmasını ve bir daha bu hastalığa yakalanmamayı sağlıyor.

back to top