Vejeteryan Diyeti nedir

              Vejeteryan Diyeti nedir 

Etrafınızda bazı insanların vejeteryan olduklarını duymuş ve belirli yiyecekleri yemediklerini biliyor olabilirsiniz. Birkaç çeşidi olan bu vejeteryanlık çoğunlukla hayvansal gıdaları tüketmeyen kişilerden oluşmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, belirli kurallar çerçevesinde vejeteryanların yaptığı gibi belirli yiyecekleri yemeyerek kilo verebilmenin mümkün olduğunu göstermiştir. Zayıflama yöntemlerim olarak bugün sizlere sağlıklı bir şekilde kilo kaybı sağlayan ve aynı zamanda kalp sağlığını koruyan vejeteryan diyeti konusunda mutlaka bilmeniz gerekenler hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Diğer diyetlerimizde olduğu gibi vejeteryan diyeti de düzenli bir şekilde uygulanarak işe başlanmalıdır. Adını duyabileceğiniz vegan veya eko atkins diyeti gibi bazı diyetlerle benzerlik gösteren vejeteryan diyeti nedir sağlık açısından.. da oldukça yararlıdır. Uzmanların görüşlerine göre kronik hastalıklardan korunmayı sağlayan diyet aynı zamanda diyabete karşıda iyi gelmektedir.

Birkaç çeşit vejeteryanlık olmakla birlikte buna göre diyet programı da değişiklik gözlemlenebilir. Bazı vejeteryanlar hayvansal gıdalardan süt ve süt ürünleri, yumurta gibi besinleri tüketirken, et tüketmez. Bazı kesim vejeteryanlar ise yumurtayı tüketmeyip süt ve süt ürünlerini tüketir. Bazı kesim ise bütün hayvansal gıdaları tüketmez. Sizler sağlıklı bir şekilde vejeteryan diyeti uygulamak istiyorsanız vejeteryan diyeti nedir sorusu  hakkında ABD‘de yayınlanan bildirideki kriterlere dikkat etmeniz faydalı olabilir. Şöyle ki; normal bir insanın gün içerisinde alması gereken 2000 kalorilik dağılım şu şekilde yapılmıştır:

500 ml meyve, 2.5 bardak sebze, 750 ml süt ve süt ürünleri, 170 gram tahıl ürünleri ve 150 gram da protein tüketebilmektesiniz. Tahıl ürünleri için 30 gram 1 ekmeğe denk gelmekle beraber, proteinde 30 gram ise 1 yumurtaya denk gelmektedir. Verilen bilgiler doğrultusunda vejeteryan diyeti ile ilgili vereceğimiz bilgilerden sonra makalemizin sonunda sizler için hazırlamış olduğumuz diyet listesine göz atabilirsiniz. Sağlığa uygunluğu açısından belirli aşamalardan geçen vejeteryan diyeti sonucunda et yiyen insanlara göre daha kolay bir şekilde kilo vermeyi sağlandığı açıklanmıştır. Hayvansal gıdaların belirli bir kısmı dışında sebze, meyve, tahıl ve proteinlere daha çok ağırlık verildiği takdirde ve aynı zamanda belirli sportif aktivitelerde bulunulduğunda oldukça kolay bir şekilde kilo vermek mümkün olacaktır. İstediğiniz süre içerisinde vereceğiniz kilo miktarı vücudunuza, diyeti uygulama biçiminize ve hareketlilik oranınıza göre değişiklik gösterecektir.

Vejeteryan Diyetinin Faydaları

Vejeteryan diyeti daha çok sebze ve tahıl ağırlıklı bir diyet türü olması nedeniyle kolesterole veya tansiyona sebep olabilecek besinler içermediği için vücut sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Tüketeceğiniz besinlerin az kalorili olmaları ve doymuş yağ içermemeleri kalbiniz için rahatlatıcı etkiye sahip olacaktır. Vejeteryan diyeti kalp, tansiyon gibi rahatsızlıklar yanında diyabet riskinin ortadan kalkmasında oldukça etkilidir. Sağlıklı kilo vermek bu diyetin temel amacı olması, bu hastalığın önüne geçmesini de sağlamaktadır. İçerisinde beyaz unlu ekmek, şeker ve şekerli besinler, yağlı yiyecekler bulundurmayan diyet türü sağlığınız için oldukça önemlidir. Çocukların veya gençlerin rahatlıkla uygulayabileceği bu diyet türü aslında her insanın dikkat etmesi gereken sağlıklı besinlerden oluşmaktadır. Vejeteryan diyeti süresince ara ara hayvansal gıdalar tüketebilirsiniz. Çünkü vücudunuzun buna ihtiyacı olacaktır. Diyeti devam ettirme veya takip etme süreniz eti ne denli sevdiğinize bağlıdır. Diyet süresince büyük porsiyonlar yememeye dikkat edin ve kesinlikle alkol tüketmeyin. Dışarıda yemek yerken bile oldukça kolay bir şekilde restaurantların menülerinde kendinize uygun menüler bulabilirsiniz. Şimdi de gelelim günlük örnek diyet listemize..

2000 Kalorilik Vejeteryan Diyeti Listesi

Kahvaltı: 3 adet buğday unu ile yapılmış kek, çilek kavun ile karıştırılmış yarım bardak yağsız süt

Öğle: 250 ml çorba, yarım su bardağı kuru fasulye, 60 gr kırıkkırak, 4 orta boy havuç, 1 bardak diyet süt

Akşam: 1 su bardağı ice tea, Tavada sebze yemeği (Malzemeleri: 50 gram yeşil ve kırmızıbiber, yarım bardak çin lahanası, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1100 gram sert tofu, 250 ml esmer pirinç)

Atıştırmalık: 30 gram çekirdek, 1 adet muz, 250 ml light meyveli yoğurt

Vermiş olduğumuz vejeteryan diyeti listesi günde almanız gereken 2000 kalorilik besin değerlerini içerisinde bulundurmaktadır. Görmüş olduğunuz gibi içerisinde et ürünleri bulunmamakla beraber bazı hayvansal gıdalar vardır. Kendi vejeteryan diyeti listenizi oluşturmak istiyorsanız elinize besinlerin kalori değerleri bulunan bir liste alarak kurallara uygun bir şekilde bunu ayarlayabilirsiniz. Dışarıda da rahatlıkla hazır beslenirken bulabileceğiniz menüleriniz, diyeti uygularken sizlere kolaylık sağlayacaktır.

back to top