Dikey doğum nasıl yapılıyor


Yüzyıllar boyunca en sağlıklı doğum şekli olarak kabul edilen; dikey doğum tekrar gündemde. Dikey doğum yapmanın en kolay yolu annenin hareketlerini kısıtlamayan ve çömelmesini rahatça sağlayan bir koltuğun olması.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman ve bir sağlık  firmasının yöneticisi Metmet Polat’ın iş birliği sonucu ortaya çıkmıştır. Dikey doğum koltuğu 6 Türk genç mühendis tarafından tasarlanmıştır.

TÜBITAK destekli koltukta, annenin sırtı dik konumda duruyor. Isıtıcı bir modülle vücudun sıcaklığı korunduğu gibi aynı zamanda koltuğun masaj yapma özelliği de bulunuyor. Doğum yaptığı yerdeki yüzey oturak çıkıntıları bükülebilir bir yapıda bulunduğu için doğum kanalını da daha açık hale getirebiliyor.

Bebeğin doğum kanalında ilerlemesi kolaylaşarak gereksiz doğum keselerinin ve ağrılarının önüne de geçilmiş olabiliyor. Hamile kadın doğumu beklerken oturarak kitabını ,dergisini okuyabiliyor, yemek yiyebiliyor hatta uyuyabiliyor bile.

Anne, doğum anında tamamen başka birilerinin baskısı ile değil, hamile kişinin vücudunun ona gönderdiği sinyaller ile kendi hareketlerini belirleyebiliyor ve savunmasız bir şekilde kalmadan kendi doğumuna yardımcı olduğu gözlemlendi. Kolaylaşan esneme beden ve doğum kanalı ile rahat bir doğum gerçekleştiriyor.

Çağımızda tüm dünyada artan sezeryan oranlarıyla anne ve bebeğin sağlığı risk altına girmektedir. Günümüzdeki doğum yatakları doğumun fizyolojisini bozduğu gibi ağrılı, zorlu bir ve müdahaleli doğumlara yol açabildiğinden annelerin sezaryen ile doğum tercih etmelerine neden oluyor.

Yatarak doğumda anne;  Kendini savunmasız hisseder, bedeni gerilir.  Bebeğe ve rahme giden kan akımı azalır, bebek oksijensiz kalır (sezaryen ihtimali artar) kadın ağrı hisseder.

– Annenin bacakları askıya alınır bağlanır ve bu pozisyonda kadın karın itme gücünü kullanamaz.  Yatarak hareketliliği kısıtlanan hamile kadın, bedenin ihtiyaçlarına uygun pozisyona geçmediği gözlemlendi. Yırtık riski arttığı gözlemlendi. (bu korku kadınların vajinal doğumdan kaçınmalarına yol açıyor).

Hamile bayanda var olan doğum korkularına, bir de mevcut doğum yataklarının bu gibi olumsuzlukları eklenince artan sezeryan oranları ve buna bağlı sağlık sorunları kaçınılmaz oluyor.

Dikey ve çömelme pozisyonunda doğum un her aşaması çok daha rahat, hızlı ve ağrısız geçtiği gözlemlenmiştir. Bu nedenledirki ayakta veya çömelerek doğum yaptırma mantıklı görünse de bu durum anne ve doktor için konforlu olmayıp farklı zorluklar içeriyor olabiliyor.

Gerekli bu ihtiyaç olan şeylerin karşılanması için büyük bir titizlikle tasarlanması yapılan dikey doğum koltuğu ’nun en önemli özelliği, hem annenin hem bebeğin hem de doktorun ihtiyaçlarına cevap veriyor olması.

“Dikey doğum koltuğu”ndaki doğum yolculuğunda; Annenin hissettiği ağrı azalıyor. Ve bebeğe giden kan akımında azalma olmadığı gözüküyor (sezaryen riski azalır).  Hamile bayan kendini özgür hissediyor.

Çömelerek pelvis genişler bebeğin anne karnından çıkışı ve ilerlemesi kolaylaşır ve hızlanır.

Karın içi itme gücü artar ve yolculuk kısalarak anne yorulmaz.

Pelvis esner, böylece kesiksiz yırtıksız doğum şansı çoğalır.

Anne dikey doğum koltuğunu doğum yolculuğunun her aşamasında kullanılabiliyor. Yatabiliyor, oturabiliyor, uyuyabiliyor , bebeği itebiliyor, çömelebiliyor  ve bebeğin inişini takip edebiliyor.

back to top