paleo diyeti nasıl yapılır

Paleo Diyeti ile tahıllara veda

Paleo Diyeti yapmaya başlayanların ya da başlamak isteyenlerin en büyük kaygısı tahıllardan nasıl ayrı kalacaklarını ve yerine ne yiyeceklerini bilememeleri oluyor. Hatta sırf bu nedenle diyeti bırakanların sayısı hiç az değil. Bu konuda kafası karışık olanlara Dr. Loren Cordain şöyle yanıt veriyor: “Tabii ki yıllardır düzenli olarak yediğiniz gıdalardan uzaklaşmanız kolay değil. Ancak birkaç hafta sonra sebzeleri, eti, deniz ürünlerini ve yumurtayı daha lezzetli bulmaya başlayacak ve bu endişenizden sıyrılacaksınız. Paleo Diyeti listesinde yer alan yağlar, meyveler, sebzeler ve kuruyemişlerle harika yemekler pişirebileceksiniz. Un ve süt ürünü içermeyen çok sayıda tatlı hazırlayacaksınız. Hatta ikram ettiğiniz insanlar aradaki un ve süt eksikliğini fark bile etmeyecek.”

Yiyin:

– Doğada serbest dolaşan hayvanların eti
– Mevsiminde sebze-meyve
– Balık/deniz ürünleri
– Organik yumurta
– Yağlı tohumlar
– Sağlıklı yağlar (zeytinyağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, Hindistan cevizi yağı)

Yemeyin:

– Tam tahıllar
– Baklagiller
– Süt ve süt ürünleri
– Rafine şeker
– Patates
– Rafine gıdalar
– Tuz
                                                     MAĞARA ADAMININ MENÜSÜ

Kahvaltı

Kahvaltıda omlet yiyin. İçine soğan, biber, mantar, brokoli ekleyebilir, zeytinyağı ile Omega 3 içeriğini artırabilirsiniz. Yumurtalarınız mümkünse özgür tavuk yumurtası olsun.

1.Ara

Mevsim meyvesi

Öğle

Öğlen en sevdiğiniz yeşilliklerle salata yapın. Maruldan ıspanağa, salatalıktan avokadoya, biber çeşitlerinden havuca kadar bol bol seçeneğiniz var. Üzerine yağlı tohumlardan badem veya ceviz ekleyebilirsiniz. Salatanıza ayrıca et ve tavuk parçaları ya da deniz ürünleri koyabilirsiniz. Zeytinyağı ve limonlu sosunuzu da hazırladınız mı tamamdır. Çalışıyorsanız salatanızı evde hazırlayıp yanınıza alabilirsiniz.

2.Ara

Elma, ceviz

Akşam

Domates ve avokado dilimleri, ızgarada pişmiş derisiz hindi göğsü; buharda pişmiş brokoli, havuç ve enginar; bir kase taze böğürtlen, üzüm ve badem ile maden suyu. Her ne kadar atalarımız alkol tüketmiyor olsa da Paleo Diyeti sosyal hayatı göz önüne alıyor ve haftada üç kez diyet dışı gıda ve içecek tüketimine izin veriyor. Hakkınızı bir kadeh şaraptan yana kullanabilirsiniz.
                                PALEOLİTİK TARİFLER


                                                     Muz krepleri

Malzemeler

– 1 muz (ezilmiş)
– 1 özgür tavuk yumurtası
– 1 çay kaşığı Hindistan cevizi (kıyılmış)
– 1 çay kaşığı tarçın
– Vanilya aroması (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Ezilmiş muzu yumurta ile hafifçe karıştırın. Tarçın, Hindistan cevizi ve vanilya aromasını ekleyin. Karışımı ısıtılmış tavaya koyun ve krep pişirir gibi pişirin.

                                                     Şeftali tatlısı

Malzemeler

– 4 büyük boy şeftali (soyulmuş ve dilimlenmiş)
– 1/4 bardak organik Hindistan cevizi (kıyılmış)
– 1/4 bardak parçalanmış badem
– 2-4 çorba kaşığı bal
– 4 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı (eritilmiş)

Hazırlanışı

Şeftalileri fırın kabına koyun. Bir kapta balı, Hindistan cevizini ve bademi karıştırın ve şeftalilerin üzerine dökün. En üste Hindistan cevizi yağını ekleyin. 170 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

                                                     Paleo Omleti

Malzemeler

– 4 özgür tavuk yumurtası
– 1 kaşık zeytinyağı
– 1 bardak doğranmış ıspanak yaprağı
– 1 çay kaşığı reyhan
– 1 küçük avokado
– Taze öğütülmüş karabiber

Hazırlanışı

Bir kasede yumurtaları köpük haline gelinceye kadar karıştırın. Orta ateşe koyduğunuz tavada yağı ısıtın ve yumurtaları dökün. Yumurtalar şeklini aldıktan sonra üzerine ıspanağı ve reyhanı ekleyin. Karabiberi serpin. Omleti silikon spatula kullanarak ikiye katlayın. Ocağı kısın. Tavanın üzerine kapak kapatıp bir dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına aldıktan sonra avokado dilimleri ile süsleyin.

Ne kadar asit, o kadar kemik kaybı


Kalsiyumun kemik sağlığı için önemli olduğu bilinen bir gerçek ancak Paleo Diyeti’nin kurucuları burada bir yanlış anlama olduğunu vurguluyor çünkü istatistikler kalsiyum alımı arttıkça kemik erimesinin ortaya çıktığını gösteriyor. Neden? Çünkü kalsiyumun ne kadar alındığı değil ne kadar atılabildiği de önem taşıyor. Yani konu denge… Gıdalar sindirimden sonra kendi özelliklerine göre böbreklere asit veya alkali atıklar gönderiyor. Eğer siz meyve-sebzeden fakir besleniyorsanız vücudunuzda oluşacak yoğun asitle alkali depolarınız başa çıkmaya çalışıyor. Bu depolar nerede dersiniz? Kemiklerde! Kemiklerinizi bu işin dışında tutmak istiyorsanız Paleo Diyeti’nin önerisi şu: Asit üreten peynir, tam tahıllar, tuzlu gıdalar, etler ve baklagiller yerine tek alkali üreticileri olan meyve sebzelere yönelin, asit ve alkali dengenizi koruyun.
back to top