Dukan Diyeti nedir

Dukan Diyeti nedir


İnsanlar ideal kilolarına ulaşmak için birçok yol dener ve bunlardan biri de farklı diyet türlerini denemektir. Dukan diyeti de bu diyetlerin en popüler olanlarından diyebiliriz. Özellikle bayanların çok kullandığı bu diyet Fransız Dr. Pierre Dukan tarafından geliştirilmiş ve tüm dünyada büyük ilgi görmüştür. Dukan, hastalarına uyguladığı bu diyetin başarısını fark ettikten ve ünü yayılmaya başladıktan sonra, sesini daha fazla duyurarak markalaştı. Dukan diyetinin, bu kadar başarılı olmasındaki en büyük etken hızlı kilo verdiren sağlıksız bir diyet olmaması ve formunuzu korumanızı sağlaması. Dukan diyeti, temel olarak yenilmesine izin verilen yüzü aşkın yiyeceğin yenilebildiği, fakat yerken yapılanlar ve yenilebilen yiyeceklerin özellikleri bakımından kilo verdiren bir diyettir. Bu diyet 4 aşamadan oluşur ve bunların yanında formunuzu korumanız için tasarlanmış son aşama vardır. Bu aşamalardan ilki… atak aşaması denilen hızlı kilo verdiren ve kısa süren bir aşamadır. Bu aşamada kilo vermek isteyenlere 68 tane yüksek proteinli (yumurta, balık, tavuk, jambon vs) yiyecekten seçim yapar, günde 1,5 yemek kaşığı yulaf yer ve 1,5 litre su içer. Kilo vermek isteyenlerin aynı zamanda günde yarımşar saat yürüdüğü bu aşamada ortalama 5-7 kilo kaybediliyor ve bu programa 5 ila 10 gün arasında devam ediliyor. Bu aşamanın kısa sürmesi diyeti diğerlerinden ayırıyor. Dukan diyeti zaten bu özelliğiyle öne çıkıyor. Yapılan bu hızlı atağın ardından gelecek olan aşamalar kişilerin kilolarını korumasına ve hızlı kilo kaybının önüne geçilmesine yardımcı oluyor.

Dukan Diyeti Seyir Aşaması


Dukan diyetinde ikinci aşama seyir aşaması. Bu aşamada artık hızlı kilo vermiş bireyler kendini dengeye alarak çok hızlı kilo vermiyor, fakat kilo vermeyi de kesmiyor. 32 tane daha sebzenin eklendiği bu aşamada kilo vermek isteyenler kiloların çoğunu kaybediyor. Atak dönemine göre daha uzun sürüyor ve atak aşamasına benzer yulaf ve su tüketimi var. Bunların yanında yürümeye de devam eden kullanıcılar, ortalama olarak 3 günde 1 kilo kaybediyor.

3. aşama olan pekiştirme aşamasında dukan diyeti, en önemli özelliklerinden birini açığa çıkarıyor. Artık kilo vermenin bulunmadığı diyette, yapılanlar bir yaşam tarzına dönüşüyor. Önceki aşamalarda yenilen proteinler, sebzeler, yulaflar, içilen sular ve yapılan yürüyüşler devam ediyor. Fakat haftada bir gün kullanıcılara sadece protein ile beslenilmesi için tavsiyeler veriliyor. Bu aşamanın kaç gün süreceğini ise sizin verdiğiniz kilolar belirliyor. Verdiğiniz kiloların 5 ile çarpılması ile bulunan sürede bu yaptıklarınızı tekrar etmelisiniz. 12 kilo veren bir birey bu aşamayı 2 ay uygulamak durumundadır.

Dukan Diyeti Son Aşama Kalıcı Oturmuşluk


Dukan diyetinde son aşama kalıcı oturmuşluktur. Artık kilo veren insanların kilo vermenin ne kadar iyi bir şey olduğunu anlamaları beklenir ve katı kurallar uygulanmaz. Herkes kendi mantalitesine göre hareket eder ve özellikle eski kilosuna dönecek şeylerden uzak durur. 3.aşamadaki gibi yine bir gün protein ile beslenilir fakat geriye kalan günler kişinin tercihine bırakılmıştır.

Çok mantıklı ve yararlı olarak bakılan bu diyetin de elbet açıkları vardır ve herkesin bunları göze alarak dukan diyeti uygulaması gerekir. Örneğin her vücudun ihtiyacı olan besinleri karşılayamayan bu diyet yüzünden sağlık sorunları çıkabilir, safra kesesi taşı gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca maddi yönden de külfeti ağır olan bu diyette yeterli enerji de alınamaz ve gün içinde yorgun düşmenize sebep olabilir. Tüm bunlara rağmen günümüzün en çok kullanılan diyetlerinden biri olan ve gittikçe de yayılan dukan diyetini anlatılanları siz de göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz.
back to top