Göz hastalıkları her yaşta karşınıza çıkabilir!

Erken teşhisin önemini vurgulayan Prof. Dr. Cengiz Aras, yaş gruplarına göre göz hastlıkları hakkında bilgi verdi

Yaşımıza bağlı olarak, birçok hastalık gözlerimizi tehdit ediyor.  Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Aras, insanların görme duyularını ya da göz organlarını kaybetmemeleri için erken müdahalenin önemli olduğunu vurguluyor.

Prof. Dr. Cengiz Aras'a göre, 0-1 yaş döneminde görme duyusunun kayıp nedeni, doğumsal anomali ve hastalıkları. Doğumsal anomali ve hastalıkların başında sıklık sırasına göre doğumsal katarakt, doğumsal glokom, ön segment-kornea anomalileri geliyor. 2 yaş döneminde retinablastom isimli habis göz tümörleri karşımıza çıkarken, 2-5 yaş döneminde en önemli görme kaybı nedeni delici göz yaralanmaları oluyor. 2-5 yaş döneminde görme duyusunu azaltan nedenlerin diğerleri olan göz tembelliği(ambliopi) ve şaşılık önemli, sık ve tedavi edilebilir çocukluk çağı göz hastalıkları. Prof. Dr. Cengiz Aras, yaş gruplarına göre karşılaşılan göz hastalıklarını sıralarken şu bilgileri veriyor:

"- 10 - 25 yaş döneminde görme kaybı yaratan en sık nedenleri miyopi, hipermetropi ve astigmat gibi kırılma kusurları olarak görüyoruz. Özellikle miyopi toplumun %23'ünde görülüyor ve son yıllarda orta öğretim öğrencilerinde sıklığı dramatik biçimde artış eğilimi gösteriyor. Kırılma kusuruna bağlı görme kayıpları gözlük ve kontakt lens kullanımından oluşan optik tedavi ve laser refraktif cerrahi yöntemleri ile tedavi ediliyor.

- 25 - 40 yaş döneminde görme kaybı nedenleri daha çok kırılma kayıpları ile ilgili oluyor, ancak üveit, keratit gibi gözün farklı yapılarını tutan infeksiyoz ve infeksiyoz olmayan hastalıklar karşımıza çıkıyor.

- 40 yaş ve sonrası dönemde gözün uyum yeteneğinin azalması sonucu gelişen presbiyopi (yakını görememe) en sık karşılaştığımız görme kaybı nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum yine optik araçlarla tedavi edilebiliyor.

- 50 yaş ve sonrasında diyabetik retinopati, retinal venöz tıkanıklıklar, tümoral hastalıklar ve katarakt başlıca görme kaybı nedenlerinden. Örneğin diyabetik retinopati 50 yaş sonrası insanlarda tüm dünya ölçeğinde en sık görülen görme kaybı nedeni.

- 60 yaş ve sonrasında damarsal kaynaklı ve dejeneratif karakterli göz hastalıkları ve katarakt en sık görülen görme kaybı nedenidir. Bunlardan dejeneratif karakterli olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu ya da halk arasındaki deyimle 'sarı nokta hastalığı^ gelişmiş ülkelerde merkezi görme kaybının en sık görülen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu yaş kategorisindeki hastalıkların çoğu kronik karakterli olup devamlı takip ve tedavi altında olmayı gerektiriyor."

back to top