Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur


Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur

Hamilelikte karın ağrısı normal midir?

Gebelik, anne ve karnındaki bebeğin beraber değerlendirildiği bir durumdur. Bu nedenle her türlü hastalığa bağlı ağrı, hem anneyi hemde bebeğini olumsuz yönde etkileyebilir. Hamilelik döneminde genellikle karın ağrısı olur. Fakat bu her zaman endişelenmeyi gerektirecek bir durum olmayabilir. Karın ağrısı hamileliğin yaklaşık her döneminde bazı sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Hamilelikte karın ağrısı zararlı veya zararsız nedenlerden ya da hamileliğe bağlı riskli durumlar ile ilişkili olabilir. Süreklilik gösteren ve istirahate rağmen geçmeyen karın ağrısı şikayetinde mutlaka doktor kontrolü gereklidir.

Hamilelik döneminde zararsız karın ağrısı nedenleri : Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına, midenin boşalmasının yavaşlamasına bağlı hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, rahimin büyümesi nedeni ile çevre dokulara baskı yapması hamilelikte karın ağrısına neden olabilir. Bunun yanı sıra son üç ay içerisinde hazırlık ağrıları başlar. Bu ağrılarda karın ağrısı gibi hissedilebilir ve bu ağrılar doğaldır.

Hamilelik döneminde zararlı olan karın ağrıları : Gebeliğin ilk aylarında düşük riski nedeni ile ağrı olabilir ve bu duruma kanama eşlik eder ise mutlaka doktora baş vurmak gerekir. Rahim içerisinde gebelik kesesi görülmez ve şiddetli karın ağrısı var ise, gebelik teşhisi konulmuş ise bu bir dış gebelik olabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir ve acil doktora gitmek önemlidir.

Hamileliğin son dönemlerinde karın ağrısı şikayetleri olur ise erken doğum riski söz konusu olabilir. Son üç ay içerisinde olan gebelik döneminde plesantanın ayrılmasından dolayı karın ağrısı ortaya çıkabilir. Bu gibi bir durum hem annenin hemde bebeğin hayatını risk altına alabileceği için acil olarak hastaneye gitmek gereklidir. Preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi ki, bu durum genellikle 6'ıncı aydan sonra görülebilen bu durum, mide ve epigastritis denilen göbek üstü bölgede ağrıya sebep olur ya da karaciğer çevresinde ağrı, ellerde, yüzde şişlik, bulanık görme ve baş ağrısı olabilir. Bu tür bir durumda da hemen doktora baş vurulmalıdır.

Hamileliğe bağlı olmayan hamilelik dönemi karın ağrıları, şiddetli karın ağrısı apandisit nedeni ile olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı, bağırsak tıkanması, idrar kesesi iltihabı (sistit), safra kesesi iltihabı, safra kesesi taşlarının düşmesine bağlı pankreatit nedeni ile de hamilelik döneminde karın ağrısı görülebilir.

Hamilelik dönemi karın ağrısı nasıl geçer?

Hamilelikte yaşanan karın ağrısı selim (zararsız) veya habis (zararlı) şeklinde olabilir. Zararsız karın ağrıları genellikle bağırsakların yavaşlamasından ya da rahimin basısına bağlı bağ gerilmesinden veya son üç ayda ortaya çıkan hafif hazırlık ağrılarından kaynaklanır. Bu gibi durumlarda, özellikle ilk üç ayda hamileler genellikle az bir şey yediklerinde bile şişkinlik hissederler. Bu durum bağırsak sisteminde gelişen yavaşlamadan kaynaklanır. Bu nedenle şişkinlik hisseden hamile az ve sık beslenmeye, gazlı besinlerden daha az tüketmeye ve yeterince sıvı almaya çalışmalıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık olduğu durumlarda doktorun önerdiği antiasitlerden kullanmak faydalı olur. Hamilelik için verilen antiasit ilaçlar dolaşım sistemine geçmediği için bebeğe zarar vermez.

Bazı durumlarda özellikle reflü gelişmiş ise ek ilaçlar doktor tarafından reçete edilebilir. Çok sıcak olmayan ılık bir torbayı havluya sararak karın bölgesine koymak zararsız karın ağrılarında fayda sağlar. Ağrı gerginlik ağrısı ise yatma ya da oturma pozisyonunu değiştirerek ağrıyı azaltmak mümkün olabilir. Hamileliğin son üç ay içerisinde oluşan hazırlık ağrıları içinde istirahat ve bol sıvı alımı doğum ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Hamilelik döneminde ortaya çıkan karın ağrısı tedavi gerektirecek bir rahatsızlıktan kaynaklanır ve acil bir durum ise hastane koşullarında ve doktor kontrolü altında nedene yönelik tedavi uygulanması gerekebilir.
back to top