Çocuklarda Kalp Çarpıntısı Nedenleri Ve Tedavisi
Çocuklarda kalp çarpıntısı neden olur?
Çocuklarda ve bebeklerde kalp çarpıntısı çok fazla görülmeyen bir durum olsa da, son yıllarda oldukça sık rastlanmaktadır. Kalp hastalıkları bebek doğmadan, anne karnında da başlayabildiği gibi, bebek doğduktan sonra da ortaya çıkabilir. Genellikle çocukluk döneminde karşılaşılan kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalıklarıdır. Kalp hastalığı türüne göre,bazı bebeklerde doğar doğmaz şikayetlere neden olabildiği gibi, bazı bebeklerde ise herhangi bir şikayete neden olmayabilir. Doğumsal kalp hastalıklarının nedeni tam olarak bilinmediği gibi, bazı hastalıkların varlığı ve yanlış yaşam biçimi gibi etkenlerin neden olduğu düşünülmektedir.Hamilelik döneminde kullanılan zararlı maddeler sigara, alkol, veya diğer zararlı maddeler, hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyonel hastalıklar, hamilelikte çekilen, radyasyon içeren tanısal görüntüleme yöntemleri, annede şeker hastalığı, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi hastalıkların varlığı gibi nedenler bebeğin doğuştan kalp hastalığı ile doğmasına sebebiyet verebilir. İlk bebek kalp hastalığı ile doğmuş ise, ikinci bebeğinde kalp hastası olma ihtimali yüksektir. Özellikle akraba evlilikleri daha bir çok hastalığa neden olduğu gibi, kalp rahatsızlıklarında da oldukça yüksek risk taşımaktadır.
Çocuklarda kalp çarpıntısı belirtileri
Kalp hastalığı ile doğan bebeklerin dudaklarında, tırnaklarında ve ayaklarında morarma şeklinde renk değişiklikleri görülebilir iken, çok önemli değil gibi görülse de ağlama esnasında morarma belirgin hale gelir. Ayrıca kalp çarpıntısı olan bebeklerde solunum güçlüğü, emerken çabuk yorulma, kendi yaşıtlarına oranla daha zayıf kalma ve ayak bileklerinde şişlik gibi belirtiler ile kendini gösterir. Son yıllarda bebeklerdeki kalp hastalığı doğmadan teşhis edilebildiği gibi, sonradan ortaya çıkan kalp rahatsızlıkları da gribal enfeksiyon veya diğer belirtiler ile kendini belli edebilir. Bebeklerde ve çocuklarda kalp çarpıntısının nedenini teşhis etmek için öncelikle muayene edilir ve gerekir ise elektrokardiyografi (EKG) testi istenir.Çocuklarda kalp çarpıntısı tedavisi
Bebeklerdeki ve çocuklardaki kalp hastalıklarının tedavisi hastalığın türü teşhis edildikten sonra tedavi planı altta yatan hastalığa göre yapılır. Eğer çarpıntıya ritim bozukluğu neden oluyor ise ritim bozukluğunun tedavisi küçük çocuklarda ve bebeklerde ilaç tedavisi şeklinde uygulanır iken, 5-6 yaşından sonra, radyofrekans ablasyon tedavisi ile ritim bozukluğunu ortadan kaldırmak mümkün olabilir.Çarpıntının nedeni, kalp deliği ise açık kalp ameliyatı ile deliği kapatma yöntemi uygulanır ve 5-6 yaşından sonra, son yıllarda açık kalp ameliyatı yapılmadan anjiyografik yöntem ile damardan girilerek özel bir cihaz yardımı ile deliğin kapatılması işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntemin risk oranının açık kalp ameliyatlarına göre daha az olduğu bilinmektedir. Tedavisi yapıldıktan sonra bu çocuklar yaşantılarına normal bir şekilde devam ettirebilirler.