Bebeklerde ve çocuklarda kalp deliği belirtileri ve tedavisi
Kalp deliği, bebeklerde genelde doğumsal olarak meydana gelir iken, erişkinlik döneminde de kalp krizi sonrası ortaya çıkabilir. Kalbin dört adet bölmesi bulunur ve bu bölmelerin ikisi kulakçık, ikiside karıncık olarak adlandırılır. Kalp deliği kulakçıklar arasında veya karıncıklar arasında delik olmasına verilen addır. Kulakçıklar arasında bulunan deliğin tıp dilindeki adına atriyal septal defekt, karıncıklar arasında bulunan deliğin adına da ventriküler septal defekt denilir. Kalp deliği genellikle bu şekilde iki tip kendi başlarına olabildiği gibi, diğer kalp anomalileri ile birliktede görülebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda kalp deliği belirtileri
Bebeklerde oluşan kalp deliği doğuştan olduğu zaman, genelde bu şekilde en sık görülen bir durum olarak karşımıza çıkar ve belirtileri doğumdan hemen sonra görülebilir veya bebeklik döneminde çocuğun büyümesi aşamasında kendini belli edebilir. Bebeklerde görülen kalp deliğinin en sık görülen şikayetleri, hızlı nefes alıp verme, çabuk yorulma, emmeyi kısa sürede bırakma, nefes alıp verirken morarma, sık öksürme, sık akciğer enfeksiyonu gibi belirtiler görülebilir iken, bebeklik dönemini geçmiş yürümeye başlamış çocuklarda efor sarf etme sırasında çabuk yorulma ve sık sık oturup dinlenme gibi annelerin dikkatine çekebilecek belirtilerdir.
Bebeklerde kalp deliğinin anlaşılması ve tanısı
Doğuştan kalp deliği olan çocuklarda veya bebeklerde belirtiler genelde iki farklı şekilde meydana çıktığı gibi, birincisi sessiz ve hiç bir bulgu vermeyen, ikincisi ise üstte yazılan belirtiler ile meydana çıkar. Bu bebeklerde tanı doğumdan sonra iyi bir muayene yapıldığında duyulan ciddi derecedeki üfürüm ile tespit edilir ve bundan sonra, teşhisin tam konulabilmesi için bazı tetkikler istenebilir. Fakat çocukta hiç bir belirti yok ise muayene esnasında herhangi bir bulguya bazen rastlanmaz. Bu çocuklarda ileri ki yaşlarda sıkıntılar ortaya çıktığında kalp deliği teşhisi konulur. Bebeklerde veya çocuklarda kalp rahatsızlıkları tanısı genelde duyulan üfürümler sonucu konulabilir iken, üfürümün nedenini saptayabilmek için ilk yapılacak test ekokardiyografi testi (kalp ultrasonudur). Çocukların hiç bir sıkıntısı olmasa bile, iki yaşına kadar bir çocuk kardiyolojisi kontrolünden geçmesi erken tanı için oldukça önemlidir.
Anne karnındaki bebekte kalp deliği nasıl anlaşılır?
Bebeğin kalp anomalisi ile doğup doğmayacağını tespit edebilmek amacı ile son yıllardaki teknolojinin geliştirdiği bazı ekokardiyografik yöntemler bulunmaktadır. Fetal ekokardiyografi denilen yöntem ile gebeliğin 16'ıncı haftasından sonra, anne karnındaki bebek muayeneleri esnasında fetal ekokardiyografi görüntüleme sistemi ile bebeğin kalbindeki gelişimin incelemesi yapılır ve herhangi bir anomali var ise bu fetal ekokardiyografi tetkikinde meydana çıkabilir ve bu durum anneye anlatılır. Fakat bu yöntemin başarısı yüzde yüz olmayabilir veya bazen anlaşılmayabilir. Bebeklerdeki bazı kalp anomalileri hamileliğin son dönemlerinde meydana çıkabilir. Bu nedenle fetal ekokardiyografinin hamilelik döneminde bir iki kere yapılması gerekebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda kalp deliği tedavisi
Doğuştan kalp deliği olan bebeklerde, iyi bir muayene ve tetkikler ile hastalığın ciddiyeti anlaşalabilir ve bulunan delik bazen hemen kapatılır iken bazende beklemek gerekebilir. Hemen kapatılması gereken deliklerde cerrahi müdahalenin hemen yapılması gerekmektedir. Son yıllarda yeni doğan ve bir yıllık bebeklerde görülen kalp anomalileri oldukça başarılı ve rahat bir şekilde ameliyat edilebilmektedir. Bebeklerdeki kalp deliği zamanında tedavi edilmez ise daha büyük sorunlara neden olabileceğinden bir an önce tedavisinin yapılması oldukça önemlidir.
Bebeklerde ve çocuklarda kalp deliği ameliyatı nasıl yapılır ?
Doğuştan kalp deliği olan bebeklerin bazı durumlarda hemen tedavi edilmesi gerekir. Bazı çocuklarda bazı kalp deliği iki yaşına kadar kendiliğinden kapanabilir. Bu çocuklarda kalp deliği çok fazla sıkıntı yapmaz ve iki yaşına kadar kapanabilmesi söz konusu olan deliklerde ilaç tedavisine ve hemen ameliyat yapılmasına gerek olmayabilir. Fakat bu çocuklarda düzenli aralıklar ile ekokardiyorafi takibi yapılması uygun görülür. Doğuştan kalp deliği olduğu teşhisi konulup illede açık kalp ameliyatı gerektiğinde, çocuk ameliyata hazırlanır ve çocuğun dolaşımı ve solunumu durdurulup tüm bunlar kalp akciğer makinesine bağlanır. Çocuğun göğüs kafesi açılarak kalbe ulaşılır ve kalp içindeki deliği sentetik yamalar ile kapatma işlemi yapılarak hastalığın tedavisi tamamlanmış olur.