Sedef Hastaları Ramazanda Nasıl Beslenmeli
Sedef hastaları oruç tutabilir mi?
Sedef hastaları için, uzmanlar ramazan ayına özel beslenme önerilerinde bulunmuşlardır. Ramazan ayı son yıllarda yaz aylarına denk gelmekte ve oldukça uzun süre (yaklaşık 17 saat) aç ve susuz kalınmaktadır.Oruç tutan ve kronik hastalığı olan kişilerin bu sıcaklarda ve uzun günlerde dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu kronik hastalıklardan olan sedef hastalığı bağışıklık sistemi ile direkt ilişkili olduğu için beslenme büyük önem taşımaktadır.
Uzmanlar, sedef hastalığının tedavisinde beslenme ve vücudun nem dengesinin korunmasının önem taşıdığı ve beslenme için bazı önerilere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar. Sedef hastalığını tetikleyen en önemli etkenler arasında stres ve beslenme vardır.
Sedef hastaları nasıl beslenmeli?
İnsanların günlük yaşamında oldukça sık tüketilen buğday içerikli besinlerde bulunan glüten, sedef hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Ramazan ayı dışında da glütensiz diyet uygulayan sedef hastalarında düzelmeler görülmüştür. Bu nedenle ramazan süresince de sedef hastaları glütensiz veya glütenli besinleri kontrollü tüketerek beslenmeye özen göstermelidirler.Sedef hastası olan bazı bireylere mayalı gıdalar salça, turşu, acı biber sosları, sirke ve pastahane ürünleri gibi besinler de yaralarda kötüleşmeye neden olmaktadır. Ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzeninde dengesizlikler olduğu için bu tip gıdalar hastaları olumsuz etkileyebilir.
Bu nedenle sedef hastalarına iftar ve sahur yemeklerinde mayalı gıda tüketiminde dikkatli olmaları önerilmektedir. Omega 3 içeren besinlerin (ceviz, balık, avokado, keten tohumu, yulaf ezmesi, susam tohumu, soya fasulyesi, havuç, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler gibi) ramazan ayında sedef hastaları tarafından sık ve yeterli tüketilmesi önemlidir.
Antioksidan bakımından zengin beslenme (fındık, tam tahıllar, sebze ve meyveler gibi) besinlerin tüketilmesi de oldukça faydalıdır. Yemeklerde hamur işlerinden uzak durup, tam tahıllı gıdalar ve sebze yemekleri, havuç, karpuz gibi sebzeler ile de tatlı ihtiyacını gidermek sedef hastalarının ramazanı rahat geçirmesi açısından yardımcıdır.
Sedef hastaları iftardan sahura kadar oruçsuz geçen dönemde bol su, siyah çay ve kahve yerine bitki çayları ile sıvı ihtiyacını karşılamalıdırlar. Bitki çayı olarak rezene çayı, papatya çayı, karabaş otu çayı, yeşil çay, melisa çayı gibi rahatlatıcı çaylar aşırıya kaçmadan içilebilir. Ayrıca sedef hastaları sahurda ve iftarda semiz otu salatası tüketebilirler. Semiz otu sedef hastalarında faydalı olduğu bilinen bir sebzedir.