Bebeklerde gaz sancısı neden olur
Bebeklerde gaz sancısı ve kolik gazı neden olur?
Bebeklerin ortalama % 20'sinde 3 hafta 4'üncü ay arasında görülen, sıklıkla akşamları durdurulamayan ağlama nöbetleri şeklinde kendini gösteren, kolik diye adlandırılan durumun gerçek nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat bu gaz şikayetlerinin bazı sebeplerden olabileceği konusunda teoriler vardır.Bebeklerde oluşan gaz sancısı anne sütü emen bebeklerde de mama içen bebeklerde de yaklaşık aynı oranda görülür. 0-8 ay bebeklerde ortaya çıkan gaz sancısı ebeveynleri çok fazla tedirgin eder. Bebeklerde gaz sancısı, tüm bebeklerin ve ailelerin ortak derdidir. Aslında gaz sancıları zarar vermeyen, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olaydır.
Bebeklerde gaz sancısını önlemek için, annenin stresten uzak durması önemlidir. Uzmanlar, annenin stresli, kaygılı ve umutsuz olmasının bebekte kolik gazı denilen gaz sancını tetiklediğini belirtmektedirler. Özellikle ilk bebek sahibi olan annelerin bebeği nasıl bakarım endişesi ve bunun getirdiği gerginlik bebekte gaz sancısı yapmaktadır.
Stresi önlenen annelerin bebeklerinin sadece % 1'inde gaz sancısının devam ettiği görülmüştür. Bu durum, bebekteki sağlık sorunlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca bebeği beslerken yanlış pozisyonda tutmak, karbonhidrat sindiriminde ki yetersizlikler, bağırsak sisteminin yeteri kadar gelişmemiş olması ve mideden yemek borusuna kaçaklar oluşması gibi nedenler de bebeklerde gaz sancısına neden olur.
Bebeklerde gaz sancısı nasıl önlenir?
Bebek emdikten sonra bebeğin gazını çıkarmak için bebeği omuza yatırıp sırtını ovalamak işe yarayabilir. Bu teknik yıllardan beri uygulanmaktadır. Her beslenmeden sonra yapılması gereken bu işlem ''Gark'' sesi gelene kadar sürdürülmelidir. Anne, bebekte oluşan gaz problemi için kendi beslenmesine de dikkat etmelidir.Kendisinde gaz şikayeti hissettiği besinleri tüketmemelidir. Fakat her gaz yapan besin her kişide aynı etkiyi göstermez. Bu nedenle anne kendi vücudunu tanımalı ve bebeği, ne yediğinde huzursuz oluyor ise o besine dikkat etmelidir. Alerjik bünyeli anneler (egzama, saman nezlesi ve astım gibi sorunları olan anneler) süt ve süt ürünlerini (inek sütü, tereyağı, yoğurt ve peynir gibi) dikkat etmelidir.
Bebeğin beslenmesi sırasında 5- 10 dakikada bir veya bir memeden diğerine geçerken ve bebeğin beslenmesi bittikten sonra bebeğin gazı mutlaka çıkartılmalıdır. Bebeğin gaz sancıları tuttuğunda anne ve baba sakin olmalı, bebeği kucaklarında ninniler söyleyip kucakta gezdirmelidir. Evde deli gibi ağlayan bebek arabaya bindiğinde sakinleşebilir.
Sakin müzik sesleri dinletmek iyi gelebilir. Annenin veya babanın göğsünde yatmak bebeğin hoşuna gidebilir. Bebeğin ayaklarına ya da karnına ılık havlu veya ılık sıcak su torbası koymak faydalı olabilir. Bebeği ılık su ile duş aldırmak sancının arttığı saatlerde sakinlik sağlayabilir.
Anne sütü emen bebeklerde başka bir besin önerilmese de bazen rezene veya papatya çayı vermek faydalı olur. Bu çayları emziren annenin içmesi de fayda sağlayabilir. Fakat yinede bebeğin ağlamasının nedeninin kolik sancısı olduğundan emin olmak gereklidir. Bebeklerde gaz sancıları 4-5'inci aylarda kendiliğinden geçmeye başlar.