Topuk Dikeni Neden Olur
Topuk dikeni nedenleri ve tedavisi
Topuk dikeni, ayağın altında var olan plantar fasya olarak adlandırılan tendonun kısalması sonucu ortaya çıkan problemlerdir. Topuk dikeni halk arasında bir kemik problemi olarak bilinsede, aslında ayağın altında bulunan ve ayağın yaylanması ile görevli olan bir adalenin topuğa yapıştığı yerdeki kısalığın sonucunda hastanın hissettiği ağrı veren bir durumdur.Topuk dikeni, genellikle kilo problemi olanlarda, ayağın basma kusuru olan kişilerde ve düz tabanlık sorunu olan ya da kavis kusuru olan kişilerde daha sık görülür. Ayrıca, romatizmal hastalıklar, yanlış ayakkabı giymek topuk dikeni oluşmasına neden olabilir. Topuk dikeni yaş ile çok alakalı olamadığı gibi, ayağında kavis problemi olan ve fazla kilolu olan herkes'te oluşabilir. Türk toplumunda fazla kilo sorunu daha çok kadınlarda olduğu için, topuk dikeni kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Kadınlarda daha fazla görülmesinin diğer bir sebebi ise ayakkabı seçimidir.
Topuk dikeni belirtileri
Topuk dikeni rahatsızlığının en bildik belirtisi, özellikle hasta sabah yataktan kalktığı anda ilk yere bastığı bir kaç adımda çok ciddi şekilde ayağın altında yırtılma duyusu, batma veya ayakta yürümeyi engelleyen bir ayak ağrısı ile karşılaşır ve bu ağrı genellikle topuğun tam orta bölümünde olur. Hastada bir kaç adımdan sonra ağrı azalır ya da geçer.Gün içerisinde hasta tekrar oturana kadar ağrısı olmayabilir. Fakat, hasta biraz uzun oturduktan sonra yeniden yürümeye başladığında ağrı yeniden başlar. Önemli olan nokta başlangıçta sadece sabah kalkma ağrısı ve uzunca bir süre bir yerde oturduktan sonra, ilk ayağa kalkıldığında olan bu ağrı tedavisi yapılmadığı sürece günün sonuna doğru ayağın yorulması ile beraber, ayağın tamamında ağrı şikayetleri olmaya başlar.
Topuk dikeni teşhisi
Topuk dikeninin tanısı, ortopedi uzmanının yapacağı fizik muayenede en önemli bulgu hastanın şikayetidir. Hastanın sabah ağrısının olması tanı için önemlidir. Muayene sırasında ayakta topuğun orta hattında ve arka tarafında hissedilen ağrı doktor için çok önemli bir bulgudur. Sabah ağrısının olmadığı veya topuk ağrısı şikayeti başka sıkıntılardan kaynaklandığı düşünülen ve özellikle bel problemlerinin olabileceği hastalarda ayak emarları ve röntgenleri çekilir.Topuk dikeni tedavisi
Topuk dikeninin tedavisinde aşamalı tedavi olarak adlandırılan tedavi yöntemleri uygulanır. Topuk dikeni tedavisinde yapılacak ilk yöntem hastanın basma kusurunu ortadan kaldırmak için hastaya özel tabanlık tedavisi verilir. Tabanlık kullanımı ile beraber aşık uzatma egzersizleri önerilir. Bu egzersizin amacı hastanın ayak tabanında kısalmış olan adalenin tekrar eski uzunluğuna ve elastikliğine geri getirmeyi sağlamaktır.Bu egzersizler yapılmaz ise sabah ağrıları geçmez. Bu yöntemlerden fayda görmeyen hastalarda fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına başlanır. Bunların yanı sıra topuğun dengesini korumak için uygulanan gece atelleri kullanılır. Bütün bunlara rağmen ağrısı geçmeyen hastalarda enjeksiyon tedavilerine gerek duyulur. Enjeksiyon tedavisi sonrası hastaların ayakları özel bir bot içerisinde tutulur. Yine geçmeyen topuk dikeni ağrılarında son çare cerrahi olarak topuğun altındaki kısalmış olan adalenin uzatılması işlemi yapılır.