Tırnak Batması Belirtileri nelerdir
Tırnak batması nedenleri ve tedavisi
Tırnak batması toplumda her yaşta görülebilen ve daha çok erişkinlerde görülen, sık karşılaşılan, daha çok ayak başparmağında görülen bir problemdir. Tırnak batması, tırnağın kendisi ile onu korumakla görevli olan cildin arasındaki ilişkinin bozulmasıdır. Cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri mevcuttur. Tırnak batması, tırnak katlantısının tırnak yatağı içerisinde dönmesi ile meydana gelir. Yanlış tırnak kesimi, dar ayakkabı giymek tırnak batmasına neden olan faktörlerdir. Bu faktörler tırnağın kenarına basınç yaparak tırnağın deriye zarar vermesine yol açar ve bakteriyel ve mantar enfeksiyonun eklenmesi sonucu granülasyon dokusunun oluşması ile tipik tırnak batması görüntüsü meydana çıkar.Tırnak batması çocuklarda'da görülen bir tablodur. Bu tabloda ana problem çocuğun doğuştan itibaren tırnağının doğru büyümesini sağlayan, tırnak yatağını ilgilendiren bir sorundan kaynaklanır. Bu problemde erişkinlerden farklı olarak doğumun takibinde tırnakların ilk uzamaya başlaması ile tırnak batması ortaya çıkar ve genellikle tüm yaşantısı süresince hastayı rahatsız eden bir problem olarak devam eder. Tırnak batmasında en sık karşılaşılan problem, tınağın batması ile beraber mantarların tırnak yatağına sızarak tırnak mantarı problemininde bu durama eşlik etmesidir.
Tırnak batması belirtileri
Tırnak batması belirtileri, ayak baş parmağında ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve ilerleyen dönemlerde akıntı ve ayakkabı giymekte zorluk gibi belirtiler görülür.Tırnak batması tedavisi
Tırnak batmasının tedavisinde önemle dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Bunlardan birincisi tırnak batığının düzeltimesi, ikincisi ise etken olan sebebin ortadan kaldırılması'dır. Mantar enfeksiyonu olan bir hastada tırnak mantarı tedavi edilmez ise yapılacak olan tüm tırnak batığı tedavileri başarısızlık ile sonuçlanır. Mantar tedavisi düzenli yapılmadığı sürece tırnak tekrar tekrar batarak geri gelir. hastada mantar enfeksiyonu var ise bunun tedavisinin yapılması, tırnağın batmasına yol açan bir kesik, ya da tırnağın doğru çıkmasını engelleyen bir kesme hatası var ise bunun düzeltilmesi ya da hastada travmaya neden olan ayakkabı giyme problemi var ise bunun düzeltilmesi gereklidir.Tırnak batması tedavisinde ilk aşama batan bölüm tırnak yatağı ile birlikte çıkarılır ve tırnak yatağı düzeltilir. Ayrıca, tırnak batmasına neden olan faktörün tedavisi yapılır. Hastalarda gereken durumlarda mantar kültürleri ve yürüyüş analizleri yapılır. Tırnak batmasının cerrahi tedavisinde ana hedef tırnak yatağının düzeltilmesidir. Cerrahi tedavide batan tırnak ile beraber tırnak yatağının batan bölümüde çıkarılır. Tırnak yatağının batan bölümü çıkartıldıktan sonra, küçük boyutta tırnak çıkar. Tırnak yatağının tamamının çıkarılması işlemi tırnağın tamamı etkilenen hastalarda yapılır. Günümüz teknolojisinde tırnağın tamamının çıkarılması işlemi daha az hastada yapılır. Tırnağın tamamı çıkarılan hastalarda tekrar tırnak çıkmayacağı için protez tırnak takılır. Bu nedenle tırnak batmaları başladığında erken doktora baş vurmak önemlidir.
Tırnak batması ameliyatı sonrası
Tırnak batması ameliyatı sonrası en önemli nokta hastalık hangi sebepten oluştu ise o sebebin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavinin devam etmesidir. Ayak mantarı ya da tırnak mantarı geçirmiş olan hastaların dermatoloji uzmanına baş vurarak tırnak mantar tedavisine devam ettirmesi gereklidir. Tırnak kesiminden dolayı tırnak batması sorunu olan hastaların ayak bakım merkezine baş vurmaları önemlidir.Tırnak batması ameliyatından sonra hastalar giydikleri ayakkabıyı çok özen göstermelidir. Ameliyattan sonra yaklaşık üç hafta süresince ayağa su değmemeli, dikişli bölgenin ciddi şekilde korunması ve hastaların, doktorun verdiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulaması gereklidir. Ayrıca, bu dönemde hastaların naylon çorap değil pamuklu çorap giymesi ve ayaklar çok terler ise günde iki defa çorap değiştirmesi gerekir. Hastalar ameliyat sonrası düzenli olarak kontrollerine gitmeli ve ayak bakımına dikkat etmelidir.