Çocuklarda kulak ağrısını geçirmek için ne yapmalı?
Çocuklarda kulak ağrısı çok sık görülen bir durumdur. Çocuklarda kulak ağrısına en sık orta kulak iltihabı ağrıya sebep olur. İkinci olarak sık karşılaşılan kulak ağrısı nedeni dış kulak iltihabıdır. Üçüncüsü de, çeneden, diş sorunlarından, boğaz şişliği gibi nedenlerden yansıyan kulak ağrılarıdır. Diğer kulak ağrısı tipleri ise travmalar nedeni ile ortaya çıkan (çarpma, düşme, yaralanma, çocuğa tokat atılması, top oynarken topun çarpması gibi) kulak ağrılarıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip, soğuk algınlığı gibi) nedenlerden de kulak ağrısı görülebilir. Havuz ve denizde çocuğun çok uzun kalması da çocuklarda kulak ağrısı yapabilir. Dış kulak yolunun uzun süre su ile teması ve aşırı kulak temizliği dış kulak yolu iltihabına neden olur ve kulak ağrısı ortaya çıkar. Uçak yolculuklarında iniş ve kalkış sırasında oluşan basınç çocuklarda kulak ağrısına yol açabilir. Çocuk oynarken kulağına kaçırdığı yabancı cisimlerde kulak ağrına neden olur. Süt dişi çıkarma döneminde diş ağrısı kulaklara yansıyabilir. Boğaz ağrısı kulaklara vurabilir. Kabakulak çocuklarda kulak ağrısına neden olur. Kulakta sıvı birikimi nedeni ile kulak tüpü takılan çocukların kulağına su kaçması durumunda da kulak ağrısı olabilir. Tükürük bezi iltihapları gibi nedenlerde kulak ağrına sebep olur.
Bebeklerde kulak ağrısı nasıl anlaşılır?
Bebekler söz konusu olduğunda konuşan veya konuşamayan bebekler şeklinde değerlendirmek gereklidir. Henüz konuşamayan çocuklarda kulak ağrısı çocuğun kulağını çekiştirmesi ya da geceleri çok huzursuz olması, aşırı şekilde ağlaması ile anlaşılabilir. Kulağının ağrıdığını söyleyebilecek yaştaki çocuklar genellikle kulağının ağrıdığını tarif edebilirler. Kulak ağrısı çok ciddi bir ağrı olduğu için çocuk bunu bir şekilde ifade edebilir. Kulak ağrısında diğer belirtiler, akıntı, pis kokulu akıntı, işitme azlığı, kulakta tıkanıklık gibi belirtilerdir.
Çocuklarda kulak ağrısı teşhisi
Kulak ağrısı çok ciddi bir ağrıdır. Kulak ağrısı diğer ağrılar gibi kendini gizleyen bir ağrı değildir. Bu nedenle çocuk bir kere bile kulağım ağrıyor dediğinde mutlaka doktora götürmek gerekir. Çünkü kulak ağrısının mutlaka bir sebebi vardır ve bu durum ilerleme özelliği gösterir. Kulağı ağrıyan bir çocuğa çocuk doktoruna götürmek yeterli olabilir. Fakat çocuğun bu sorunu çok sık tekrarlıyor ise, işitme ile ilgili özel testlerin yapılması gerektiğinde, çocuğun kulak zarı görünmez ise çocuğun bir kulak, burun, boğaz uzmanına götürülmesi daha doğru olur.
Çocuklarda kulak ağrısı tedavisi
Kulak ağrılarında gecikmeden bir uzmana baş vurmak en doğrusu olur. Kulak ağrısı tedavisi ağrıya neden olan faktöre göre yapılır. Bebeklerde oluşan kulak ağrıları bazen kendiliğinden geçer. İltihaplanmalara bağlı kulak ağrısı tedavisinde antibiyotik tedavisi ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Çocuklarda kulak ağrısı başladığında doktora gidene kadar ağrıyı hafifletmek için çocuğun kulağına birkaç damla zeytin yağı damlatmak faydalı olur. Ayrıca evde kulak için basit bir ağrı kesici bulundurmak acil durumlarda kullanmak için gerekebilir. Fakat kulak ağrısı normalde olmaz ve bu nedenle kulağı ağrıyan çocuğun bir an önce doktora götürülmesi gerekir.