Yanan ayaklar sendromu, ayaklarda şiddetli yanma, iğnelenme, kaşınma ve karıncalanma ile birlikte bazen kızarma ve terlemeninde eşlik ettiği bir durumdur. Kızarıklık olan durumlara eritmomelaljia denilir. Yanan ayaklar sendromu bazı nörolojik ve tıbbi bir soruna eşlik edebileceği gibi, tek başına görülebilir. Tek başına görülen yanan ayaklar sendromunda, genetik faktörü olan görme tembelleği ve görme alanında bozuklukların eşlik ettiği vakalar da bildirilmiş ve bu durum özel bir sendrom olarak tanımlanmıştır. Çoğunlukla 50 yaş üzeri kişilerde ve kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda gece ayakları örtememe ve yanma sık görülen şikayetlerden'dir. Yanan ayaklar sendromu sadece geceleri değil gündüzleri de rahatsız eden bir problemdir. Ayaklardaki yanma bazen basma bozukluklarından, kanda hemoglobin yüksekliğinden, amiloidoz birikiminden, şeker hastalığından (diyabetik ayak), vitamin eksikliklerinde, tarsal tünel sendromunda, lomber disk hernisi (bel fıtığı), siyatik sinir hasarında, yoğun alkol alımı nedeni ile B vitamini eksikliğinde, romatoid artrit, hipotiroidi, böbrek yetmezliği, huzursuz bacak sendromu gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Taban düşüklüğü olan kişilerde, ayak altı yanması yaşarlar. Bu yanmaların giderilmesi için ayak spreyleri, kremleri, kullanılabilir.
Yanan ayak sendromu belirtileri
Ayak yanması belirtileri, ayaklarda özellikle geceleri rahatsız eden yanma, karıncalanma, iğnelenme ve kaşınma hissi veren belirtiler görülür. Ayak yanması bazı durumlarda gündüzleride rahatsız edebilir ve hastada strese, uykusuzluğa neden olur. Ayaklarda devamlı olarak yanmadan doloyı ayakta durmak zorlaşabilir.
Yanan ayaklar sendromu tanısı
Ayak yanması tanısı, Hastalığın ve altta yatan nedenin incelenmesi için nöroloji, dahiliye veya ortopedi uzmanlarına baş vurmak gerekebilir. Tanı için kan tahlilleri, elektromiyografi (EMG), manyetik rezonans (MR), ayak grefileri gibi tanı yönemleri kullanılır.
Ayak yanması tedavisi
/h3>Ayak yanması tedavisinde, öncelikle altta yatan nedenin incelenmesi ve uygun tedavinin yapılması gereklidir. Tedavinin yanı sıra vitamin takviyesi, ayak bakımı ve hijyeni tedavide oldukça önem taşır. Ayak yanması tedavisinde neden bulunana kadar hastanın takip edilmesi ve şikayetlerin azaltılması için ilaç tedavisi verilir. Giyilen çoraplar ayak yanması şikayetinde oldukça önemlidir. Sentetik çoraplar ayaklardaki teri emmediğinden ayaklarda yanamaya sebep olur. Pamuklu çoraplar giymek ayakların yanmasını azaltır. Ayrıca, ayakkabıların hava alması, dıştan dikişli olması ve ayakları terletmeyecek şekilde olması oldukça önemlidir. Ayak yanması problemi genellikle nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilir ve takip edilir.